- Annons -

Recept: Syrliga havtornsband

Antal: ca 25 st

  • 200 g råpressad
  • havtornssaft
  • 50 g superfinrivet äpple
  • eller äppelpuré
  • 40 g glykos
  • 220 g strösocker + mer att strö över
  • 5 g pektin
  • 5 g färskpressad
  • citronsaft

Lägg silpatmattor på två plåtar. Koka upp havtornssaft, äpple och glykos i en kastrull. Blanda pektin och socker och häll ner i purén i en jämn stråle under omrörning. Koka till 106 grader under konstant omrörning och rör sedan i citronsaft.

Bred ut blandningen tunt med en palett eller stekspade på silpatmattorna, det sätter sig väldigt fort så arbeta snabbt. Strö över ett tunt lager strösocker. Låt stå över natten och sockra sedan hela ovansidan. Vänd över på ett bakplåtspapper, dra bort silpatmattan försiktigt och sockra andra sidan. Rulla sedan ihop som en rulltårta och skär i rullar.

Man kan också skära banden i långa remsor på en skärbräda.

Ät banden direkt, annars håller de någon dag i rumstemperatur.

- Annons -