Semlor recept

Här får du ett klassiskt recept på Semlor då de kan serveras på många olika sätt. De kan vara traditionsenliga med grädde och mandel i fyllningen eller nya varianter med bär och choklad, se våra spännande recept! De kan även bakas små som munsbitar eller stora som tårtor.

Tillagningstid: 60+ min

Antal semlor: 12 st

Detta behöver du

  • Mjölk 2 dl
  • Jäst 25 g
  • Vetemjöl, ca 7 dl eller 420 g
  • Ägg 1
  • Salt ½ tsk
  • Stötta kardemummakärnor 1 msk
  • Strösocker 1 dl
  • Smör, rumsvarmt 100 g
  • Uppvispat ägg till pensling 1

Detta behöver du till Fyllningen:

  • Mjölk ½ dl
  • Mandelmassa 75 g
  • Mandel, grovhackad ½ dl
  • Vispgrädde 2 dl
  • Florsocker

Så här gör du

  • Värm mjölken till max 37°. Smula jästen i en bunke. Häll över mjölken och rör om tills jästen löst sig. Tillsätt 240 dl av vetemjölet (4 dl). Blanda och låt sedan vila ca 15 min.
  • Tillsätt 180 g vetemjöl (3 dl), ägg, salt, stött kardemumma och socker. Arbeta in smöret i omgångar i degen. Låt degen gå 7-10 min i köksmaskin till en slät deg som släpper runt bunkens kanter. Låt jäsa ca 30 min under bakduk.
  • Dela degen i 12 bitar och forma till släta bullar. Låt jäsa på plåt med bakplåtspapper 1½-2 timmar.
  • Sätt ugnen på 210°. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda i mitten av ugnen 8-10 min. Låt kallna.
  • Skär av ett lock på varje bulle. Gröp ur lite inkråm ur bullarna och blanda det med mjölk, riven mandelmassa och mandel. Fyll bullarna med blandningen.
  • Vispa grädden och lägg en klick på varje bulle. Lägg tillbaka locken och pudra över florsocker.

 

Källa: https://www.arla.se/recept/semlor/

Källa 2: http://www.semlor.nu/