Vår svenska sparris har en ganska kort säsong så när den väl är här, passa på. Varför inte börja med en av Dennis favoriter? – En enkel men härlig soppa som funkar precis lika bra till förrätt som lättare lunch.
Recept på Sparrissoppa
Antal portioner: ca 5 portioner
Ingredienser:
- 1 bunt grön sparris (ca 14 st)
- 2 bananschalottenlökar
- 20 gr smör
- 5 dl kycklingbuljong/fond
- 2 dl torrt vitt vin
- 3 dl grädde
- salt och nymalen peppar efter smak
- 100 gr spenat (inte nödvändigt men ger en trevligare färg)
Gör så här:
Börja med att skala och skära löken fint. Fräs löken försiktigt i smör, den ska bli transparent men inte få färg. Häll på vinet och låt koka ner tills du har ca 1 dl kvar, addera kycklingfond och grädde och koka upp.
Skala sparrisen och lägg skalen åt sidan. Skär den skalade sparrisen i centimeterstora bitar, spara knoppar och några bitar till garnering. Sparrisen du ska ha till garnering kokar du i saltat vatten i 1 minut, sila sedan bort vattnet och kyl snabbt i isvatten så att den behåller sin krispighet.
Lägg ner sparrisbitar och sparrisskal i soppan och låt koka i 5 minuter. Häll soppan och spenat i en mixer och mixa tills helt slät, smaka av med salt och peppar.
Jag brukar servera sparrissoppan med kokta ägghalvor. Lägg äggen i kallt vatten i en kastrull, koka upp och låt småkoka i 5 minuter, kyl sedan snabbt i kallt vatten, skala och dela. Det är också trevligt att garnera med tunt hyvlad fänkål. Hyvla fänkålen så tunt du kan med en mandolin, lägg fänkålen i iskallt vatten ca 10 minuter och slunga sedan torr med en salladsslunga. Droppa över lite olivolja, salta och vänd runt i plockad dill.
TIPS!
Här serveras soppan med kokt ägg, det går precis lika bra att byta ut ägg mot kyckling eller annat protein du har hemma i kylskåpet.
Recept på Kycklingbuljong
En god kycklingbuljong är en perfekt bas till grytor, soppor och såser, så gör en rejäl sats och frys in det som blir över.
Ingredienser till kyckling buljong:
- skrovet av 2 st kycklingar
- 2 gula lökar
- ½ purjolök
- 2 st morötter
- 5 st lagerblad
- ½ blekselleri
- vatten
Steg 1
Dela skrovet i mindre bitar och lägg i en kastrull, fyll upp kastrullen med kallt vatten, koka upp och låt sjuda i ca 10 minuter, häll sedan bort vattnet, skölj skrovet och diska ur kastrullen.
Steg 2
Lägg skrovet i en kastrull, fyll upp med vatten så att det täcker och koka upp, sänk sedan värmen och låt sjuda i ca 2 timmar. Lägg i grönsakerna och sjud i ytterligare 2 timmar, du får eventuellt fylla på med lite mer vatten. Sila sedan av genom en finmaskig sil – spara vätskan, det är den som är buljongen.
Vill du ha en mer smakrik fond kan du först rosta skrov och grönsaker i ugn, sätt ugnen på 180°C, lägg skrov och grönsaker på en plåt och rosta tills de fått ordentlig färg, gör sedan buljongen enligt steg 2 – perfekt som bas till en härlig rödvinssås!