Intresset kring att laga vilt hemma blir bara större. Älgkött är ett magert och gott kött som verkligen smakar som att det kommer från de svenska skogarna, för det gör det ju. Här ger vi dig tips på två älgrecept som du kan laga till i helgen. Det är inte svårt att lyckas med att laga älg, men det gäller att ha huvudet på skaft för att köttet ska bli så mört och saftigt som möjligt.
Älgkött och i sin tur älgrecept är något som efterfrågas av många. Köttets popularitet beror förmodligen på den goda och mustiga smaken, och också på att köttet är magert, vitaminrikt och mineralrikt. Älgen är ett naturbetande djur som därigenom får i sig dessa nyttigheter. Dessutom är det många som har jakt och viltvård som intresse, och vad passar då bättre än att proffsigt laga till det du fällt själv? Är du inte en jägare så kan du också såklart köpa prima älgkött, gärna från lokala jägare. Här ger vi på Villaliv tips på två älgrecept som tar fram de klassiska smakerna i viltköttet.
Mustig älggryta med skogens guld
Detta älgrecept är både enkelt att tillaga och innehåller godsaker från den svenska naturen. Älggrytan tar cirka 80 minuter att tillaga och stegen är inte komplicerade, vilket gör att du lätt kan fixa med annat under tiden som innehållet i grytan puttrar sig mustigt och köttet bara blir mörare och mörare. Receptet räcker till 4-6 personer, beroende på hur mycket tillbehör du har till.
Du behöver
- 1 kilo prima älgkött.
- 2 gula lökar.
- 4 morötter.
- 2 tärningar för köttbuljong.
- 6 deciliter vatten.
- 4 deciliter vispgrädde.
- 2 matskedar svart vinbärsgelé.
- 400 gram kantareller.
- Salt och peppar.
- 10 krossade torkade enbär.
- 2 teskedar timjan.
Gör såhär
Börja med att skära älgköttet i lämpliga grytbitar. Tärna morötterna och hacka den gula löken. Stek ingredienserna var för sig i smör och lägg sedan i en gjutjärnsgryta (fungerar med en vanlig gryta också, men gjutjärn ger bäst smak). Tillsätt sedan vatten, buljong, vispgrädde och alla kryddor. Smaka av och tillsätt med kryddor om du tycker att det behövs. Lägg sedan i gelén och låt grytan koka i cirka 45-50 minuter. Under tiden steker du kantarellerna i rikligt med smör. När grytan kokat klart tillsätter du kantarellerna. Låt gärna stå en stund under lock, sedan är grytan klar att ätas! Servera denna goda och enkla älggryta med kokt potatis och en härligt fräsch sallad.
Härlig älgstek med krämig svampsås
Älgstek är en klassiker och här kommer ett klassiskt älgrecept som vi på Villaliv verkligen tycker om. Till detta behöver du matsnöre för att binda upp steken, och det viktigaste av allt, en köttermometer att mäta innertemperaturen med. Tillagningstiden är cirka två timmar totalt, sätt ugnen på 125 grader. Receptet räcker även här till 4-6 personer, beroende på hur stora i maten ni är och hur mycket tillbehör som finns att tillgå.
Du behöver
- 1,5 kilo benfri älgstek, välj en någorlunda platt stek om möjligt.
- Salt och svartpeppar.
- Lingon, tinade eller färska.
- Färsk timjan.
Till såsen:
- Cirka 1 liter kantareller, eller lite mindre.
- 3 matskedar smör.
- 2 matskedar vetemjöl.
- 1 deciliter vispgrädde.
- 3 deciliter svampsky.
- Salt och svartpeppar efter tycke och smak.
Gör såhär
Smörstek köttbiten snabbt i stekpanna för att få upp en gyllene yta. Bind upp steken med matsnöre och salta och peppra den. Lägg steken i en ugnsfast form med kanter och stick i termometern. Tillaga älgsteken i den nedre delen av ugnen i ungefär en och en halv timme, tills köttermometern visar 55 grader. Då får du en vacker rosa snittyta på köttet. Vila steken i 20 minuter innan den skivas upp. Garnera med lingon och färsk timjan.
Skölj och skär svampen och stek den i hälften av smöret. Tillsätt efter ett tag resten av smöret, rör i vetemjöl och häll försiktigt under omrörning i mer och mer svampsky och grädde. Koka såsen på svag värme i 10-15 minuter, rör om kontinuerligt. Salta och peppra efter avsmakning.
Servera älgsteken och svampsåsen med kokt potatis och fräsch sallad med purjolök och morötter till exempel. Smaklig måltid!