- Annons -

Zuppa di pomo – dore con polpetti

En tomatsoppa med frikadeller med italiensk touch i form av citronskal, vitlök och persilja. Rosta gärna lite pinjenötter i en torr panna och toppa med.

Recept för: 4 portioner

  • 1 gul lök + 1–2 vitlöksklyftor
  • 100 g rotselleri
  • 100 g palsternacka
  • 1⁄2 röd chili (spansk peppar)
  • 1 msk hackad färsk timjan eller 1⁄2 tsk torkad
  • 2 msk olivolja
  • 2 förpackningar krossade tomater, ca 800 g
  • 1 dl vitt vin
  • 9 dl grönsaksbuljong
  • 1 tsk flingsalt
  • 1 parmesanskalk
  • 1 msk färskpressad citronsaft
  • nymalen svartpeppar
  • Frikadeller
  • 250 g kalv­, nöt­ eller fläskfärs
  • 1 dl fint hackad bladpersilja
  • rivet skal från 1 citron + 2 tsk pressad juice
  • 1 vitlöksklyfta, riven
  • 1 tsk flingsalt
  • 1 tsk nymalen svartpeppar
  • 1 msk olivolja

Till servering

  • 2 dl svarta oliver, gärna kalamata

Så gör du

1. Skala och hacka löken. Skala och skiva vitlöks- klyftorna. Skala rotselleri och palsternacka och skär i fina tärningar. Kärna ur och hacka chilin.

2. Stek lök, vitlök, rotselleri, palsternacka, chili och timjan i olja i en gryta på medelvärme i några minuter tills det blir glansigt och luktar gott – men utan att det tar färg.

3. Häll i krossade tomater, vin och buljong. Salta och ta några varv med pepparkvarnen. Lägg i parmesan- skalken. Koka upp och låt koka under lock i cirka
15 minuter.

4. Mixa soppan med stavmixer (ja, ostskalken också!). Smaka av med citronsaft för att balansera syran.

5. Blanda färs, persilja, citronskal, juice och riven vitlök. Salta och peppra. Forma färsen till cirka 20 små köttbullar. Stek dem i olivoljan i en panna i några minuter. Lägg sedan över dem i soppan och låt sjuda färdigt i 1–2 minuter.

6. Servera soppan med oliverna i en skål bredvid och gärna ett gott surdegsbröd.

- Annons -