- Annons -

Lantisliv får Anne att koppla av

Hennes glada ögon kan ingen missa. Få programledare kommer igenom teverutan med sådan värme som Anne Lundberg. Efter att ha besökt henne hemma i den gamla lärarbostaden utanför Ystad, pratat matsvinn, riksdagsval, loppisfynd och sommarminnen så konstaterar vi att hon nog bara är sig själv. Och det är inte så bara.

Anne Lundberg
ÅLDER: 52 år
BOR: I en gammal lärarbostad i Skåne.
YRKE: Journalist och programledare
FAMILJ: Sönerna Jack 21 och Oskar 19, katterna Smilla och Glenn.
AKTUELL: Maträddarna med start i november, Husdrömmar och Antikrundan med start i januari.

Hon kommer direkt från Stockholm och har knappt stigit innanför dörren när hon tar emot oss med ett leende på husets baksida. Här har hon byggt till ett orangeri med en trappa ner till uteplatsen med klätterrosor, poolen och den lummiga trädgården med buxbomshäckar, fruktträdgård och en kämpahög syrenberså.

anne lundberg

Nitton år med Antikrundan

[emaillocker]Anne Lundbergs framgång som program-ledare är såklart en kombination av naturlig fallenhet och nitton års erfarenhet.
Hon hade bara jobbat som journalist bakom rutan när hon tog över Antikrundan 1999. I januari börjar den trettionde säsongen vilket är rekord för SVT.
–Jag är nyfiken och brinner för bra historier, släktfejder och familjehemligheter, något det finns gott om i Antikrundan.
Det är experterna som är hjältar, jag är bara tittarnas förlängda arm. Hemligheten bakom är nog att det är ett program i ständig förändring, och att vi som gör programmet har roligt. Det är folkfest och picknick, folkbildande med både kulturhistoria och konsumentupplysning.

Anne räddar maten

I dagarna håller Anne i en av SVT:s valdebatter. Därefter ser vi fram emot programmet Maträddarna som hon gör tillsammans med tevekocken Paul Svensson. Ett matprogram för lust och njutning som engagerar.
–Det blir fyra heltimmar med tips på hur vi alla kan ta tillvara mat, från att göra pesto på morotsblast till knäckebröd på kaffesump. Vi kontaktar matproducenter och ger förslag på nya produkter, pratar EU-regler, bäst före-datum, krokiga morötter och bruna bananer. Det är absurt att en tredjedel av all mat slängs när världen svälter. Getter föds upp bara för getosten. Hankycklingar dödas direkt och hönorna gasas ihjäl när de är 1,5 år och inte värper tillräckligt. Och visst är det konstigt att bäst före-datumet på ägg är så kort i Sverige (28 dagar!) när de klarar sig 5 månader i kylen. Det är för att det finns en EU-regel baserad på värmen i Medelhavsländerna.

anne lundberg

Lantis som gillar villalivet

Att ta över programmet Husdrömmar efter Pernilla Månsson känns bara bra berättar Anne.
–En lite annan ton kanske det blir, vi är lite olika, men väldigt lika. Det är kul med hus och hem och jag gillar Gert.
Det är spännande att se hur drömmen förändras… personerna, relationerna, husbygget.
Anne är en lantis säger hon själv. Hon är uppvuxen i Ystad. Efter några år i Göteborg, Umeå och Stockholm slog hon sig ner här på landet.
–Man är mer ledig när man bor på landet. När jag har jobbat mycket och kommer hem så kopplar jag av mer här och jag upplever årstidsväxlingarna mer. Jag springer vid havet, tar morgondopp, omger mig med naturen. Men jag älskar också att umgås, träffa vänner, laga middag, äta, resa…
Inredningen är en skön blandning av nytt och gammalt, med målningar som får ta för sig. Hon uppskattar rymden som det stora, gamla huset ger.
–Det ger en frihetskänsla, jag blir lättare om bröstet, lite som att komma in en kyrka. Och stora hus har en större själ, och en historia, man kan fantisera om vad som pågått där. Inget hus är för stort för mig![/emaillocker]

”Orangeriet är nog den plats där jag hänger mest.”

Drömmer om medelhavet

Anne funderar på att göra en lägenhet i källaren eller bygga ett attefallshus på tomten.
–Då kan barn och vänner komma och bo lite längre. Det är kul att utveckla det man har, men jag drömmer också om ett hus vid Medelhavet, Frankrike eller Italien.
Jag är gladare i milt klimat, allt är så mycket enklare.
När den här tidningen kommer ut är hösten i antågande. Semestern är slut och Anne och hennes söner har kommit hem från Grekland, en plats de återvänder till varje sommar.
–Jag tycker om hösten, brittsommaren med den sista sommarkänslan, göra äppel-must av och få lamm av bonden som jag gör färs av. Det bor en husmor i mig som gillar att sylta och safta. Och så ser jag fram emot att med gott samvete sitta inne utan att göra nånting.

5 snabba med Anne
Viktigaste valfrågan i år?
Miljön och klimatet.

Bästa semesterminnet?
I Grekland, och det är samma varje år. När vi promenerar upp till klostret på berget, äter picknick och ser solnedgången.

Senast lästa bok?
Störst av allt av Malin Persson Giolito.

Käraste auktions-eller loppisfyndet?
Matbordet i lite Tricia Guild-stil som jag fick för 800 kr.

Godaste rädda maten-tipset?
Världens bästa glass på bruna bananer. Mixa dem och frys in, ta ut och blanda i hallon.

 

TEXT EVA LINETTI [email protected]
FOTO HENRIK PALMBERG

- Annons -