Äntligen Trädgårdstider – Malin Persson är laddad för ny säsong

KATEGORI

Malin Persson är laddad för ny säsong av Trädgårdstider

I dagarna var det säsongspremiären för Trädgårdstider, ett för många både välkommet och efterlängtat startskott för odlingssäsongen. I rutan ser vi bland annat Malin Persson som sedan inträdet 2015 blivit en riktig tittarfavorit med sina härliga, högtflygande planer.

Efter fyra säsonger i Torstens Trädgård utanför Lund drar Trädgårdstider upp bopålarna och flyttar till Eslöv. På den övergivna gamla bondgården finns gott om stora ytor, men i övrigt inte så mycket mer, här får de verkligen börja från noll.

Namn: Malin Persson
Ålder: 43 år
Gör: Kreativ mångssysslare, programledare, redaktör, författare, föreläsare och fotograf
Bor: I Limhamn, Malmö.
Familj: Tre barn, Tiago, Milo, och Cleo
Aktuell: Programledare för Trädgårdstider i SVT

– Det är så härligt, säger Malin, vi har fått en riktig nystart allihop. Vi hade vuxit ur Torstens och var sugna på nya utmaningar och det har vi verkligen fått. Här fanns verkligen ingenting, inte ens en liten vårlök, men en extremt stor potential så det var bara att kavla upp ärmarna och sätta i gång.

Årets säsong kommer, precis som vanligt, att bjuda på massor av inspiration, kanske lite extra för den som är intresserad av att anlägga en trädgård från grunden. Att starta med orörda ytor är utmanande men ingenting som avskräckte gänget i Trädgårdstider.

malin persson 1
FOTO: SVT

– Pernilla hade en vision att skapa Sveriges vackraste trädgård men efter bara ett bara ett par avsnitt landade vi nog i Södra Eslövs vackraste innergård, skrattar Malin. Vi har haft så många idéer där vi sedan insett att det blir alldeles för mycket jobb, vi har fått tänka om både en och tre gånger.

Att avslöja att planerna blev dem övermäktiga stör inte Malin det minsta, hon konstaterar lugnt att det är som med det mesta i livet. Saker blir inte alltid som man tänkt sig, speciellt inte när det handlar om odling, den verkligenheten vill de också visa.

– Det är klart att man vill att programmet ska vara inspirerande och ha ett fint före och efter-resultat, säger Malin, men vi bjuder på våra misslyckanden, dem kan man ju också lära sig av.

malin persson 2
Trädgårdstider 2021 Bildtext: Malin Persson och John Taylor. Foto: Max Tellving/SVT

I årets säsong blir det stort fokus på återbruk något som sedan många år ligger Malin väldigt varmt om hjärtat.

– Det var lite av en sorg när vi skull lämna allt det vi byggt upp på Torstens, så mitt mission blev att ta med så mycket vi bara kan, vi har återbrukat både byggmaterial och växter.

Orangeriet från Torstens trädgård som en gång byggdes av återvunna fönster från Rikshospitalet i Köpenhamn får därmed flytta till Eslöv och få nytt liv i form av ett lusthus.

– Fönsterna var fantastiskt fina fortfarande, säger Malin, dem hade jag inte hjärta att lämna kvar, men jag tror att folk kommer att känna igen många saker från den gamla trädgården, det är så fint och det känns härligt i magen.

Intresset för återbruk är ett resultat av hennes år som modell och Malin berättar att åren i modevärlden har satt sina spår. Att trycka ut fyra kollektioner per säsong känns idag som ett extremt omodernt levnadssätt som hon inte längre vill vara en del av.

– Just återbruk är en jättestor drivkraft för min kreativitet. Jag gillar att trolla med knäna och får mycket mer kreativa idéer när jag har en snävare ram, så är det med alla mina projekt.

Hon fixar gärna hemma och inreder efter säsong, men i stället för att köpa saker plockas det in saker från naturen och flyttas om. I hemmet samsas en härlig mix av ärvt och återbrukat och Malin berättar att många av möblerna har hängt med i 25 år.

– Det viktigaste för mig har alltid varit att ta en rejäl funderare innan jag köper något, jag vill handla långsiktigt och undviker de snabba köpen som bara ger en kortsiktig kick. Jag köper hellre färre saker som jag väljer med hjärtat.

Hon väljer gärna återbrukat och funderar noga igenom om sakerna kan förnyas och få nytt liv – kan bordsytan fixas till om den blir repig, kan soffan tvättas eller kläs om?

– Vi måste sträva efter att ge våra saker ett så långt liv vi bara kan.

För Malin som spelar in trädgårdsprogram är så klart vår och sommar en intensiv tid, hon har dessutom en egen trädgård hemma där det gärna odlas både vackert och ätbart. Jag som knappt mäktar med min egen trädgård måste ju bara ställa frågan, hur hinner hon egentligen med?

– Sanningen är ju den att jag inte alltid hinner med, skrattar Malin, jag får ju också prioritera, men jag ser inte trädgårdsarbetet som jobb, för mig är trädgården platsen där jag kan landa och ladda mina batterier. Jag kan ha både långt gräs och fullt med ogräs men försöker skärma det och i stället fokusera det som jag tycker är kul och får mig att må bra. Och odlingen kan variera från år till år. Planerar man att spendera sommaren hemma­­ och har massor av tid är det ju härligt med en massa odlingar, men vet man att man ska åka iväg är det ju bättre att hålla det enkelt, man få lägga ­­ribban lagom högt.

malin persson 3
Foto: Christoffer Lomfors, SVT

I årets Trädgårdstider får vi se Malin anlägga en potager, en fransk köksträdgård där blommor och grönsaker mixas.

– Så gör jag hemma också berättar Malin, det är ett så härligt sätt att odla. Det är så lustfyllt att gå ut och plocka sin kål och se rosenskärorna vaja ovanför, det blir en fröjd både för munnen och ögonen.

I trädgården hemma odlas alltifrån tomater, chilli, gurka och bönor till olika sorters snittblommor och massor av dahlior. Blommorna plockas in och ställs i vas medan grönsakerna syras, picklas och torkas. Med vår korta odlingssäsong är det mycket som skördas under kort tid så det gäller att hitta knepen för att kunna bevara och förvara. Men det får inte blir en stress, det är Malin noga med att påpeka.

– Jag skulle vilja säga: välj dina favoriter. Om man tittar på grönsaker har vissa sorter blivit så himla dyra så dem kan det verkligen vara värt att odla själv. Men jag tror att det är bättre att välja ut ett par sake, kanske bär, örter och tomater, och sikta på att bli självförsörjande på dem. Ska man försöka odla allt blir det lätt övermäktigt.

Jag tycker det är så viktigt att det ger en något, trädgården får inte bli något man blir stressad av bara man tittar ut.

Återbrukstanken tar Malin med sig hela vägen ut i trädgårdslandet där hon försöker skapa sitt eget kretslopp.

– Det första alla borde göra är ju faktiskt att anlägga en kompost, säger Malin, det känns kanske tråkigt, men är ju ändå ett fantastiskt sätt att skapa sin egen jord. Jag försöker tänka att ”inget ska lämna min trädgård och inget nytt ska in”, det funkar så klart inte alltid med är en bra riktlinje.

Egen gödning går alldeles utmärkt att göra själv och Malin tipsar om både guldvatten och nässelvatten. Att odla hållbart kan vara en liten utmaning, men som Malin säger framför allt väldigt roligt.

Malins nässelvatten

Plocka ett fång nässlor, lägg i en tunna med vatten och låt dra under lock i ungefär en vecka. Rör om några gånger med ett par dagars mellanrum. Det kommer att lukta illa när nässlorna bryts ner, men det är som det ska vara) Efter en vecka silar du bort nässlorna och har kvar en mineralrik superdupergödning till alla dina växter.

När du ska använda gödningen är det bara att vattna med 1 del nässelvatten till 9 delar vatten. Det luktar fortfarande en del, så mitt tips är, gör det inte precis innan grillkvällen.

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

Ailicia
- Annons -

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -