Camilla Hamid – delar med sig av vinterns söta

KATEGORI

Camilla Hamid är av många förknippad med smarriga recept och ljuvliga bakverk. 2014 gick startskottet med bloggen ”My kitchen stories”, sedan dess har Camilla lyckats profilera sig som såväl bakboksförfattare som tv-kock med stora följarskaror på både YouTube och Instagram. I höst är hon dubbelt aktuell med nyöppnat café och ny bakbok.

Faktaruta med Camilla Hamid

Namn: Camilla Hamid
Ålder: 31 år
Familj: 2 barn, 6, 10 år
Gör: Matkreatör bakboksförfattare
Aktuell med: Bakboken ”En sötare vinter”, nyöppnat café Sweets by Camilla.

I slutet av oktober tog Camilla nästa steg och slog upp dörrarna till Sweets by Camilla, det alldeles egna cafét som fått en flygande start och verkar bli en riktig braksuccé. För Camilla innebär det bråda dagar, men hon uttrycker inget annat än tacksamhet.

Camilla Hamid 1

– Ja det är intensivt, jag hade inte räknat med att det skulle komma så mycket folk men jag är så klart supertacksam, inte minst över folk orkar stå i kö.

Parallellt med caféöppningen har Camilla släppt sin femte bakbok En sötare vinter. Boken är enligt henne själv ett försök att göra årets mörkaste och kallaste period lite trevligare och bjuder på en härlig blandning av hemgjort godis, kryddiga bakverk och vackra efterrätter.

– Det är mitt försök att romantisera årstiden, skrattar Camilla. Jag var irriterad i så många år, jag hatade verkligen vintern, men sen insåg jag att det inte var lönt. Antingen så flyttar man eller så får man förlika sig och göra det bästa av situationen. Och om man tar på sig en mysig tröja, gör god varm choklad och bakar något gott så är ju vintern faktiskt väldigt trevlig.

Camilla Hamid 2

I boken samsas klassiska recept med roliga alternativ för hur man kan baka med en twist. Många av recepten är i julgodis-stuk och handlar om enkla saker som att smälta och koka ihop och går alldeles utmärkt att göra och njuta av ihop med barnen. Camillas barn, som är uppvuxna med en ständigt bakande mamma är dock inte alltid så lättflirtade.

Läs också: Snökakor – recept av Camilla Hamid

– Barnen vill helst att jag köper färdiga dammsugare, skrattar Camilla uppgivet, eller tårta på ICA Maxi. Det ska vara mycket marsipan hos barn har jag insett, de är som små tanter.

Men för alla som gärna njuter av hembakat vill hon nu bjuda in till det enkla och roliga i bakningen, och inte minst, få folk att våga testa sig fram.

– Jag hoppas att folk inte bara ska göra mina recept utan också bli inspirerade att testa lite nytt själva, säger Camilla. Gillar du en smakkombination kan den ofta ta plats i många olika sammanhang, man behöver inte tänka så mycket, det är bara att gå bananas – ibland går det bra och ibland går det dåligt.

Att misslyckas i köket är inte hela världen, Camilla berättar att folk ofta blir uppgivna och ger upp om de misslyckas i köket, men enligt henne ska man göra precis tvärt om. Hon säger sig själv ha misslyckats tusentals gånger, och gör det än, men det är bara att fortsätta.

Camilla Hamid 3

Finns det något du aldrig kommer baka igen?

– Fransk nougat, säger Camilla tveklöst, det tar pisslång tid att göra, det blir bara kladdigt och så går elvispen går sönder… Nä, det är så ovärt! Det är kul att göra en gång, nej inte ens det, en halv gång, så det köper jag gärna färdigt.

I den egna webbshoppen säljer Camilla både formar och dispensers för bakning, hon erkänner glatt att hon älskar bakredskap men konstaterar samtidigt att man faktiskt kan klara sig utan de flesta av sakerna.

– Även om jag personligen är en prylnörd är jag en stark förespråkare för att man inte behöver en massa specialgrejer. Ska man investera i en sak är det en termometer, den underlättar enormt och gör att du slipper slita ditt hår, men resten kan man oftast lösa med vad man har hemma. En termometer kostar typ 79 spänn, det är väl investerade pengar, jag lovar.

De senaste åren har vi kunnat se Camilla gå loss på julens smaker i massor av olika sammanhang. Trots att hon inte själv firar jul kastar hon sig mer än gärna över allt ifrån mozartkulor till pepparkakssnittar och saffransbullar.
Vad har du för relation till julen?

– Jullov och ledighet, skrattar Camilla, för under julen känns det som om hela Sverige är på paus. Och jag ser det inte som en nackdel att inte fira jul, jag som inte har traditionerna njuter av julens smaker hela vintern, utan julstress och julklappshets. Det är så skönt att bara kunna luta mig tillbaka, få ledigt och tid att återhämta mig, jag plockar russinen ur kakan och njuter för fulla muggar.

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas