- Annons -

Camilla Läckberg

– Jag älskar den här soffan säger Camilla! Den är rymlig och här har jag nog med plats för att breda ut mig även när barnen vill vara med. Upp med benen, sen myser vi, tittar på någon film, slappar eller bara skrattar och pratar.

Soffhörnan är inramad av höga, proppfyllda bokhyllor och framför soffan står ett gammalt massivt träbord. Det är inrett med personlighet. En stor mönstrad glasvas står i fönstret och blir en färgklick, den kommer från Rumänien. Amerikakofferten är ett arvegods som en moster hade med från ”over there” 1939. Allt ramas in av den öppna spisen som står redo för hösten.

Camilla Läckberg

– Jag blev jättekär i de där roliga lamporna med fötter som är djurskulpturer. De hittade jag i en inredningsaffär i stan.

Att bo i villa är en klar fördel när man har småbarn, så valet att flytta hit var enkelt. I grannskapet bor också många av Camillas Läckbergs vänner.
– Det var ganska shabbigt när vi flyttade hit, så vi har renoverat massor, väggar spacklades och målades, nya golv lades. Sen blev det så som vi ville ha det, så här fint och ljust, säger Camilla.

Om framgång

Camilla är egentligen en helylletös från Norra Bohuslän som funnit sitt verkliga kall i livet – att skriva deckare. Hon visar upp en riktig framgångssaga, för hon är en av få som vågat göra verklighet av en dröm. Hon lämnade en karriär som ekonom och började skriva en bok. Året var 2003 och debutromanen var Isprinsessan.
– Min karriär började egentligen med att jag förverkligade en livsdröm sedan länge om att bara få skriva böcker. För skrivit har jag gjort hela livet och redan som liten. Jag såg chansen att börja skriva när jag var gravid. Mitt första bokmanus blev antaget samma vecka som första
barnet föddes.
Resten är historia. Camilla skrev sitt namn på deckarkartan och idag är hon Sveriges mest lästa och bäst säljande deckarförfattarinna. Hon har sålt mer än tolv miljoner böcker i 50 länder. Och faktum är att hon säljer inte bara bra, hon är mycket produktiv också. Åtta deckare, två kokböcker och tre barnböcker har hon hunnit med under bara ett decennium.
Nu i höst lanseras den tredje boken i serien om Super-Charlie som löser semestermysteriet med sin kidnappade mormor. Samtidigt kommer Jubileumsboken ut som firar Camillas 10 år som deckarför-fattare, en bok med en kortroman och två noveller.

Om livspussel

Bokmässor, PR-aktiviteter, intervjuer, plåtningar, signeringar, lanseringar och att bara få ihop vardagen med dagis och familjeaktiviteter kan kännas tufft och inte alltid lika glamoröst som det låter.
– Det svåraste är nog att hitta balansen. Allt tar tid och allt blir självklart ett avbrott i skrivandet. Men jag ser till att ha fasta
rutiner som ger mig en trygghet. Jag är också duktig på att planera och buntar ihop aktiviteter, så jag slipper avbryta skrivandet. När jag sedan skriver så finns inga avbrott. Då skriver jag bara på tills det blir klart.
– Den här sommaren har varit både hektisk och kul. Tyskungen har haft premiär på bio. Det är spännande att se en film där boken är komprimerad till en bioupplevelse. Jag tyckte att filmen lyckades fånga stämningen och mysteriet jättebra.

Om skrivandet

Men hur jobbigt är det egentligen att skriva en bok? Camilla berättar om när en bok blir till och ”accelererar”.
– Först skriver jag en synopsis och tecknar ner personerna i handlingen. Då måste jag få mysteriet på plats – vem, var, hur och framförallt varför. Motivet är alltid intressant. Därefter skriver jag bara på, allt intensivare allt eftersom tiden går. Då ”jag ser” hela berättelsen framför mig, så håller jag ett bra tempo för att det ska bli klart. Innan deadline kan jag sitta 18 timmar och bara skriva. Men klart blir det!
Men kommer Camilla att skriva deckare resten av sitt liv?
Hon skrattar, slänger upp fötterna i
soffan och överraskar igen, precis som i hennes deckarmysterier.
– Ingen aning! Jag sätter inte upp någon sovjetisk långtidsplanering. Jag tar en bok i taget.

Text: JEANETTE GARDNER
Foto: ORLANDO BOSTRÖM

- Annons -