- Annons -

Här sitter vi som ett gammalt par, du och jag, säger Carina och skrattar när hon slår sig ner i den sköna favoritsoffan i vardagsrummet och klappar sin livskamrat, charmtrollet Selma.

Egentligen är detta en bostadsrättslägenhet på lugna Värmdö, men det finns en äkta huskänsla i det rymliga, ljusa och luftiga skärgårdshemmet i två etage. Jag trivdes direkt när jag kom in genom dörren för 10 år sedan. Vi grannar bor ju inte på varandra här eftersom huset är byggt i terrasser. Jag kan faktiskt få känna mig helt privat. Det finns ett lugn och en tystnad i huset som jag bara älskar. Och så denna natur från vardagsrummet! Sjöutsikt så långt ögat kan nå och skog bakom. I mitt vardagsrum samlar jag kraft och ork.

Periodvis är jag ju inte i Sverige och ibland frågar grannarna om jag har flyttat. Men det är precis så jag vill ha det. Jag värnar om min integritet och detta är faktiskt första gången som jag gett en intervju i mitt hem.

Skriva,skriva, skriva

Carina har alltid många järn i elden. Vi minns henne väl som Rebecca i ”Rederiet” men även från film och teater samt otaliga tv-program. I våras turnerade Vardagsvilar bland resminnen mitt i texten 1hon med farsen ”Liket som visste för mycket”. I vinter har filmen ”Dolores tystnad” biopremiär. Carina spelar en av huvudrollerna i filmen, för manus och regi står Görel Crona.

Carina pekar på de kringslängda kuddarna i soffan och säger: Här sitter jag och läser i timmar. Oftast har jag två böcker på gång samtidigt, en roman och en faktabok. Minst!

Carina har tidigare skrivit fyra barnböcker men nu fattar hon pennan igen för att skriva sin allra första roman. Idén till handlingen fick hon under en vistelse i ett kloster på den italienska landsbygden.

Lyxen att åka till ett retreat unnar hon sig under några veckor varje år. Inga mobiltelefoner, bara god mat som nunnorna lagat och mycket tid för reflektion. Och då kan jag bara skriva, skriva, skriva!

Tuffa, afrikanska influenser

Carina är sedan många år djupt engagerad i Liberia Dujar Association, en organisation som bygger skolor och främjar hälsovård, ett projekt som Carina gärna berättar varmt om.

Under nästan hela hennes barndombodde hon i Liberia och Gambia och hennes ”afrikanska rötter” präglar hemmets mycket personliga stil. Den moderna inredningen mixas med en härlig samling afrikansk konst. Möblerna, de små figurerna och inte minst färgvalet på väggen som är målad i en varm sandig ockra ton känns både lustfyllt och harmoniskt och för tankarna till varmare breddgrader.

I mitt vardagsrum finns lite av båda mina världar, den svenska och den afrikanska. Jag vill ha mitt liv omkring mig och känna igen mig själv. Så trivs jag bäst.

När Carina inte är hemma på Värmdö reser hon. Enbart i år har Carina varit i London, Nice, i Italien och Bulgarien och innan årets slut lär hon också ha hunnit med en sväng till Egypten och till Marrakech.

Inga invanda mönster

Precis som hennes hem och hennes stil frapperar oss svenska själar, så överraskar Carina som inspiratör och föredragshållare. Då pratar hon om det som präglat hennes liv så mycket, om utveckling och ständig förändring. Man måste våga förändra och bryta invanda mönster. Jag tycker det är så synd att så många av våra rädslor håller oss tillbaka från att våga gira i livet och utveckla oss. Jag brukar prata om små, små strategier som alla kan använda för att öppna upp och släppa taget.

Jag utgår alltid från mig själv som singel, barnlös och medelålders kvinna, då man själv är sin största fiende, skrattar Carina.

Ålder: 53 år
Bor: På Värmdö i Skärgården utanför Stockholm
Familj: Selma, 10 år, en Bishon Frisé
Studerat: Konsthistoria på Uppsala Universitet och vid Teaterhögskolan i Malmö.
Arbete: Skådespelerska, komedienne, föredragshållare och författare 

Text Jeanette Gardner
Foto Orlando G Boström

Vardagsvilar bland resminnen 1  Vardagsvilar bland resminnen 3 Vardagsvilar bland resminnen 4 Vardagsvilar bland resminnen 5 Vardagsvilar bland resminnen 6 Vardagsvilar bland resminnen 7

- Annons -