- Annons -

Erikas universum

I TV restaurerar hon gamla hus med varsam hand och på den egna gården utanför Gävle lever byggnadsantikvarien Erika Åberg som hon lär. Här har hon och maken Björn skapat sin egen oas under elva år av restaurering och fix.

Fakta om Erika

NAMN: Erika Åberg
ÅLDER: 40 år
Familj: man, två barn
YRKE: byggnadsantikvarie, skribent, föreläsare och husexpert i TV-programmet ”Det sitter i väggarna”
BOR: på en gammal bondgård tre mil söder om Gävle
FRITID: gillar att åka runt och fynda på loppisar och bondauktioner på sommaren
INSTAGRAM: @erikashus

”Hemmet är inte något museum. Man måste även göra utrymme för den moderna familjen.”

Erika Åberg

 

De ockragula dubbeldörrarna med spröjsat glas lyser välkomnande mot besökarna på Högbo gård.

På gårdsplanen har den första snön lagt sig i ett tunt täcke och det faluröda huset med sitt koppargröna tak ser ut som ett riktigt julkort.

I dörren på förstubron hälsar Erika Åberg välkommen med ett brett leende.

– Kom in i värmen! Jag har satt på kaffet, säger hon och visar vägen till det hemtrevliga funkisköket.

Erika blev för många ett känt ansikte när hon 2015 började synas som byggnadsvårdsexpert i SVT:s Det sitter i väggarna, där hon tillsammans med historikern Christopher O’Regan reser landet runt och hjälper familjer att hitta historien bakom husen där de bor. Själv bor Erika tillsammans med sin familj i en gammal bondgård från 1911. Här har de levt och renoverat i snart elva år.

Erika Åberg

– Vi har plockat fram husets historia bit för bit. När vi flyttade in var det sönderrenoverat i 70-talsstil. Masonitskivor dolde spegeldörrar och pärlspont, och det fina skurgolvet var täckt av plastmattor. Men det skrämde knappast Erika, som istället gick igång på att leta bakom masonit och tapetlager efter fynd från förr, som kunde berätta om husets forna ägare.

Men visst har det varit tufft ibland att leva i ett renoveringsprojekt under så lång tid. För att det inte skulle bli övermäktigt såg Erika och Björn till att ta välbehövliga pauser ibland och att turas om med renovering och markservice.

”Det har varit ett fantastiskt kul detektivarbete, som att öppna små titthål till historien.”

– Vi hade en tidplan på tio år. I början ville vi göra allt själva men efter hand som tiden har gått har vi tagit in mer hjälp. Självklart för el- och vvs men även till exempel för att lägga om taket.

Att tapetsera och måla däremot skulle hon aldrig leja bort.

– Det känns som lyx att ägna sig åt det när allt annat ”tråkjobb” som dränering är klart, skrattar Erika och ger rådet att växla mellan stora och små projekt för att orka med och att räkna med att allt tar längre tid än man tror.

Huset valde inredningsstil

Besökare på Erikas gård möts av en skön mix av loppis- och auktionsfynd.

Erika Åberg
”-Även om det vore fint med en 40-talssoffa så är de faktiskt inte så bekväma för en barnfamilj som gillar att fredagsmysa med chips, därför har vi köpt en modern soffa som ändå smälter in.”

– När vi flyttade hit hade jag och min man helt olika smak. Han gillade 1700-tal och jag älskade 50-tal och funkis. Men vi löste det så att huset själv fick bestämma. Så vi har valt att inreda det med möbler, tapeter och prylar främst från tidsepoken mellan 1910 och 1940, säger Erika och tillägger:

– Jag tycker inte att man måste gå tillbaka till byggåret när man restaurerar och inreder ett hus. Tvärtom gör en tids- och stilmix att man lättare får råd att renovera och att man inte behöver slänga ut allt. Det är ju faktiskt bara i modern tid som vi har börjat blåsa ut allt när vi renoverar och det tycker jag är ett helt galet resursslöseri!

Trots att Erika, med sin bakgrund som byggnadsantikvarie, är noga med att bevara och behålla poängterar hon att hemmet inte är något museum och att man även måste göra utrymme för den moderna familjen.

Ett av Erikas favoritrum är det gamla funkisköket som var rejält slitet på visningen. Men det skrämde inte de unga husspekulanterna.

– Vi rev bara ut diskbänken, satte nytt kakel och satte in en Ikeastomme med inbyggnadsdiskmaskin där den gamla diskbänken satt. Sedan tillverkade vi likadana luckor som de gamla till den nya stommen. Kökets övriga skåp och luckor var i bra skick, så dem sparade vi.

Erika Åberg
För Erika handlar byggnadsvård inte om vad som är fint eller fult. Det handlar om hållbarhet, om att bevara, återanvända och bygga på ett sätt som fungerar även i framtiden. ”En del material är kanske dyrare i inköp men utslaget på hela livslängden sparar du både tid, pengar och miljö.”

Platsbyggda kök är ofta av hög kvalitet och Erika slår gärna ett slag för att restaurera snarare än att slänga ut och sätta in nytt.

– Hade inte vår diskbänk varit helt impregnerad av muskiss när vi flyttade in hade jag gärna behållit den och bara höjt upp den till en bra arbetshöjd med en sockel nertill. Hall, bibliotek, sovrum och kontor rum efter rum har fått en ansiktslyftning med Erikas varsamma händer.

 

Trädgården nästa projekt

Som grädde på moset har hon blivit väldigt trädgårdsintresserad under det här decenniet.

– Tant Anna, som bodde här före oss, var jätteduktig på trädgårdsarbete. Huset hade 120 meter perennrabatter! I början var jag lamslagen och vågade knappt rensa för jag visste inte vad som var ogräs. Men, precis som med övrig byggnadsvård, gäller det att låta även trädgården ta tid och själv visa vägen.

Nu när huset är så gott som klart – ”vi har väl i alla fall gått varvet runt” som Erika skämtsamt säger – är det dags för ett nytt projekt.

I sommar bygger familjen ett orangeri i anslutning till huset.

– Det är ett drömprojekt!

Vi har köpt gamla fönster från en skola och vill använda återanvänt lertegel till grunden. Här ska vi sitta och njuta – hela storfamiljen – i en utbyggnad som är till för både fest och odling.

 

5 snabba med Erika

Favorittidsepok?
Jag är svag för funkis, speciellt funkiskök.

Bästa renoveringstipset?
Räkna med att saker tar mer tid än du tror och kom ihåg att det är okej att trycka på paus ibland.

Tapet eller målat?
Målad pärlspont i kombination med gamla tapeter är bland det bästa jag vet!

Bästa renoveringsminnet?
När vi hittade ett brev från en före detta ägare, inkilat bakom en masonitskiva i hallen. ”Till framtida ägare” stod det och så berättade han om familjen som bodde där. Då reste sig håren på armarna!

Bästa byggnadsvårdstipset?
Använd naturliga material som linoljefärg, kalkputs, skurgolv och lertegel. De åldras med patina och håller länge. Och leta på nätet efter allt från blandare till gamla fönster.

Det finns så mycket fint som bara väntar på att bli återanvänt!

TEXT KARIN CEDRONIUS  [email protected]   FOTO Orlando G Boström

 

- Annons -