- Annons -

Tillvaron som hyllad tv-stjärna har fått programledaren Camilla Kvartoft att uppskatta hemmalivet ännu mer.

– Här tankar jag!, säger hon när Villaliv gör ett besök i det lummiga villaområdet i södra Stockholm.

Camilla Kvartoft
Familj: Man, två döttrar 12 och 15 år samt labradoodlen Jana.
Bor: I villa nära Mälaren i södra Stockholm
Aktuell med: En ny säsong av succén Veckans brott och Agenda.
Förebild: Som programledare, Anders Holmberg och Anna Hedenmo (SVT) och Jörgen Huitfeldt och Helena Groll (Sveriges Radio). Det är riktigt bra programledare, de är väldigt bra på hantverket, att lyssna och ställa följdfrågor på ett raffinerat och snyggt sätt.
Bästa TV-soffmyset: I tv-soffan gärna någon krim-serie, ”som förr i tiden, gå och längta efter ett avsnitt i veckan”, eller något som alla i familjen gillar. Camilla och barnen rider, så ibland blir det hästprogram.

”Här finns hus från Bellmans tid och hus som är helt pinfärska, det är en av Stockholms mest brokiga förorter.”

Det här är en av de mest brokiga villaförorterna i Stockholm, förklarar Camilla medan hon serverar kaffe och en smarrig variant av frasiga wienerbröd på verandan, tillbyggd som en förlängning av köket och en plats där familjen tillbringar mycket tid långt in på hösten. Från hammocken som flyttats upp från gräsmattan – ”jag älskar hammock!” – kan Camilla blicka ut över en tät, uppvuxen trädgård med äppel- och päronträd, vinbär, hallon och syrener. Det är en kraftfull lummighet som vittnar om att det röda trähuset stått här invid Mälaren väldigt länge.

– Det finns villor här sedan Bellmans tid och sedan har tomter styckats av genom åren. Det byggs också helt nya, pinfärska hus så det är lite olika stil i området, konstaterar Camilla som växte upp i ett radhus inte långt från kvarteren där familjen bor nu.

– Jag har bott i lägenhet också men aldrig innanför tullarna och aldrig norr om stan.
Villan, där Camilla bor med man, två döttrar och labradoodlen Jana (en korsning mellan labrador och pudel), är från 1920. Trots de nästan ett hundra år som gått är familjen bara den tredje som lever i huset.

– Man har bott här länge, konstaterar hon och berättar om renoveringsfyndet. Gamla svart-vita foton på familjen som byggde huset var inmurade i väggarna.

Huset har byggts om genom åren och när Camilla och hennes man flyttade in för sexton år sedan var det dags igen. Familjen har vuxit, och nu finns nya sovrum och ett badrum på övervåningen vilket också innebar en flyttad trappa.

– Vi har verkligen tänkt till och optimerat utrymmet. Barnens rum är små, men de får plats med det man ska. Ett par större incidenter har inträffat under renoveringen, avslöjar Camilla. Vattenläckan när övervåningen byggdes till medan det var skyfall och byggfirman inte hade täckt över ordentligt.

– När vi kom hem från landet rann det vatten ner till undervåningen, det var lite kris. En annan gång hade rörmokaren kopplat på vattnet och skojade ”hoppas ni inte borrat i någon ledning nu”. Jodå. Vattnet droppade från taket och samlades i lampan i vardagsrummet.

– Sådana missöden har vi varit med om, men det gick också bra och det har varit roligt.

Marmorskiva med historia

Camilla Kvartoft
Camilla Kvartoft konstaterar att hon inte är särskilt intresserad av heminredning, ”det blir någon rush för att köpa kuddar då och då”. Hellre då de större ingreppen i huset, där hon tänker och planerar tillsammans med maken som är ”duktig på att snickra, snabb och orädd – han löser det liksom”.

– Jag kan inte tänka ut riktigt hur byggprocessen ska gå till, men har åsikter om hur det ska se ut. Och jag är väl bra på att måla och spackla. Det har inte lett till några konflikter, jag tror att båda tyckt att det var rätt roligt. När vi gjorde köket sov barnen och vi stod och höll på på kvällarna.

Jag tror att det är rätt många som håller på så där, och nu vill man inte flytta härifrån eftersom man lagt ner så mycket jobb. Det ljusa köket har också inneburit ett stort ingrepp. Det flyttades helt för att vetta mot trädgård och veranda, och har blivit en stor öppen yta med vitmålade takbjälkar och inbyggda högtalare i taket. Helt klart en härlig plats för matlagning och umgänge för en familj där jobb och aktiviteter får stort utrymme under senhösten. I veckorna har familjen matkasse, smidigt med ingredienser och recept.

– Barnen kan hjälpa till och det är bara att köra! Hösten är intensiv med både Veckans brott och Agenda men när jag hinner gillar jag att laga mat, gärna risotto med svamp eller skaldjur, eller pastarätter. Camilla njuter särskilt av fredagseftermiddagarna när hela helgen ligger framför, om det inte är en helg med jobb för Agenda vill säga. Då blir det jobb även då.

En av de personliga inredningsdetaljerna i köket är bänkskivan i marmor som kommer från Camillas mormor och morfars gamla ICA-butik i Vireda i Småland. Den har det skurits kött på i butiken, och trots att den förmodligen är från fyrtiotalet ser den helt ny ut.

– OM man skulle flytta är den ju något man måste ta med sig!

Trygg från början

Nu är det knappast aktuellt. Camilla har blivit allt mer hemkär, och en förklaring är den stora framgången i tv och uppmärksamheten den fört med sig. Att sitta bakom radiomikrofonen, vilket hon gjorde i många år tidigare, är betydligt mer anonymt.

– Jag uppskattar hemmet ännu mer nu, och jag kan längta hem. Det är en plats för att tanka! Camilla avslöjar att hon var nervös första gången hennes egna Agenda-sändning drog igång.

– Det darrade i vaden. Och jag tänkte att ”vad bra, där kan nervositeten sitta”.
Anspänningen släppte snart och nu är hon lika trygg och naturlig i tv-rutan som när man träffar henne hemma. Succén Veckans brott har också inneburit en ny vänskap med en av landets främsta profiler, Leif GW Persson.

– Jag har känt mig trygg med honom från början, jag tycker att vi hittade våra roller direkt. Han är verkligen unik. Folk älskar att lyssna på honom för hans kunskap och erfarenheter men också för att han formulerar sig så himla slagkraftigt. Folk ser att han är äkta, det är befriande.

Min uppgift är ju också att reta honom lite och provocera, och han har krav på att man ska förstå – det är en utmaning och väldigt kul. Jag har fått lära mig att ställa en ny typ av frågor för att förstå varför ett brott har begåtts och vem gärningsmannen är, ”vad var det för dag?”,
”väder?”, ”vad tänkte gärningsmannen?”, den typen av fakta spelar roll när polisen lägger pusslet förklarar Camilla som tidigare varit mer inriktad på politik och samhällsfrågor.

Camilla Kvartoft

Att programmet har nära en och en halv miljon tittare beror också på mixen av innehåll, tror hon.
– Dramatiken finns inbyggd. Det handlar om liv och död och existensiella frågor, blodigt allvar men sedan lite skoj också. Det jag tycker är roligast är när vi sätter kriminalitet och synen på brott och straff i ett historiskt sammanhang. Det säger något om det mänskliga psyket och samhället.

Åter till huset. Det senaste projektet var renovering av källaren för tre år sedan. Källaren bilades ur för att öka takhöjden och nu är där ett allrum där barnen kan hålla till med sina kompisar.

Camilla har ett drömprojekt, avslöjar hon. Där lekstugan stod tidigare vill hon bygga ett växthus och odla, framförallt blommor.

– Vi är borta på landet hela sommaren, men så att det finns för sensommaren och hösten – ringblommor, astrar och höstanemoner. För Camilla gillar blommor, och mys. Braskaminen får gärna spraka och helst ska det dofta av veden.

– Ljus har vi alltid tända, jag gillar färg och mysig belysning, det har jag från uppväxten förklarar hon. Och vem vet – kanske på grund av omväxlingen det blir till de intensiva strålkastarna på jobbet.

 

5 Snabba frågor:

Bästa krim-serien?
– Danska ”Brottet”, svenska “Innan vi dör ”, brittiska “Saknad aldrig glömd” och amerikanska “Homeland” är några favoriter.

Deckaren att läsa?
– Just nu läser jag Patrioter av Pascal Engman. Den är ruggig och spännande.

Coolaste filmpolis?
– Kriminalkommissarien Sarah Lund i danska serien Brottet.

Mest intressanta krim-fallet?
– I höst är det det danska ubåts-mordet. Förra året var det sommarstugemordet i Arboga och Palmemordet är ju fortfarande en gåta.

Om jag var polis?
– Skulle jag vilja vara utredare eller tillhöra rytteriet.

 

 

TEXT Johan Wangström [email protected]
FOTO Anna Hållams

- Annons -