Familjen Lundqvist kallar sitt hem för Paradiset. I den lilla skånska byn som nästan ingen vet om att den finns har de hittat ett lugn och en harmoni som fungerar som en perfekt motvikt till livets snabba ryck.
”Vi längtar hem när vi är borta.”
Lugnet på slätten knep silverpokalen i Sveriges mysigaste hem
Faktaruta
VILLALIVET BESÖKER: Familjen Lundqvist
NAMN: Linda Lundqvist, 37, Andreas, 38, Mateus, 8 och Morris, 2 år.
Yrken: Linda studerar till certifierad inredare. Andreas är delägare och operativ chef på ett kommunikationsföretag.
Bor: Glostorp, utanför Malmö, 1,5-plansvilla på 160 kvadrat.
INSTAGRAM: @pickapillow
Egentligen hade de tänkt sig en hästgård, Linda och Andreas Lundqvist, när de för åtta år sedan begav sig ut på husjakt. Men så blev det inte. Dels hittade de inte någon gård som kändes rätt och dels insåg de att det skulle vara alltför tidskrävande och kännas bundet.
Istället bestämde de sig för att titta på huset med det vackra namnet ”Annedal” som vilade på slätten mellan Käglinge och Tygelsjö, i en by som de aldrig hade hört talas om. Och där, i Glostorp, började kärlekshistorien.
– Vi greps så av vidderna som omger huset, det är vidsträckt så långt ögat når, och här finns hagar med betande hästar runt omkring. Min hästdröm finns kvar, men just nu nöjer jag mig med att betrakta dem på håll. Det är tyst och stilla förutom naturens egna ljud.
Det är verkligen en idyll, säger Linda. Huset med byggår 1910 var inte i bästa skick, det krävdes en stor insats för att ge det nytt och långsiktigt liv. Den senaste stora renoveringen gjordes under 60-talet och då förstördes mycket av de ursprungliga detaljerna, men Linda och Andreas bestämde sig för att återställa huset till sin forna prakt enligt byggnadsvårdens alla regler.
– Det är något vi verkligen brinner för och vi har lärt oss väldigt mycket på vägen. Det känns som att vi har gett tillbaka huset dess själ.
Fasaden putsades om med kalkputs och målades med kalkfärg och 60-talsfönstren byttes till handgjorda linoljemålade. Samtliga dörrar byttes ut till tidsenliga varianter. Inomhus blev det en rolig utmaning för Linda att inreda, färgsätta och skapa familjens drömhem.
– Jag har varit intresserad av inredning ända sedan jag var liten, av att skapa miljöer som ger ett enhälligt, genomtänkt intryck och en atmosfär som man trivs i.
Ombonad värme
– Jag jobbar mest med svart, vitt, grönt och beige som genomgående färgskala i alla rum och så tillsätter jag detaljer i oputsad mässing och mörkt trä, jag tycker det binder ihop allt så fint. Det blir en ombonad värme och allting funkar tillsammans, jag kan flytta en kruka eller en kudde från ett rum till ett annat och de passar precis lika bra där. Det gör att jag kan leka och förändra utan att köpa nytt.
Linda gillar den botaniska, intellektuella stilen som man ofta hittar i äldre universitetsbyggnader och biologisalar. Tekniska museets naturhistoriska av-delning i Malmö är en stor inspirationskälla med sina fint uppbyggda montrar, där vandrar hon gärna runt och njuter. Saker ska andas själ och historia, de ska vara hantverksmässigt gjorda, vara tänkta för ett ändamål och gärna ha fått patina med tiden. Den botaniska känslan kan hon finna i både texter, bilder och äkta vara.
– Jag blir lyrisk av att se när det spirar och växer, som skotten på ett ekollon eller rotutvecklingen på en stickling i en glasvas. Växter gör så mycket för välbefinnandet i ett hem. Jag tycker det är finast med bara gröna blad så jag satsar på lättskötta sorter som inte blommar, som kaktusar, fetblad och suckulenter.
Det goda ljuset
I utbildningen till certifierad inredare får Linda lära sig om hur viktigt ljuset är för vårt mående.
– Det spelar roll om du har kallt eller varmt ljus, om ljuset kommer uppifrån eller underifrån och hur det är riktat. I offentliga miljöer blir ju den kunskapen väldigt viktig, men jag ska erkänna att här hemma har jag köpt lampor i första hand för att jag tycker att de är snygga.
Hon älskar gör-det-själv-projekt, gärna sådana där hon får designa, klippa och sy. Överallt i huset finns hemmasydda kuddfodral, golvkuddar och förvarings-påsar och i Morris rum tronar ett stort och lekfullt tält som Linda sytt.
– Linne är min absoluta favorittextil, det är ett material som bara blir vackrare ju äldre det blir. Jag satsar hellre lite mer pengar på något som håller än köper slit- och slängvaror. Det ena ger ju det andra, har du investerat mer så har du förmodligen också valt med omsorg och tänkt igenom hur det ska passa in i ditt hem. Och när du lägger ner både tid och pengar på något så tar du bättre hand om det.
Att vinna andra plats i Sveriges Mysigaste Hem har gett Linda en boost och hon längtar efter att bli klar med sin utbildning och att kunna använda sin kreativitet och sin kunskap även utanför villa Annedals väggar. Kvar på önskelistan hemma står dock att renovera köket, att sätta in en kamin och bygga nytt badrum och en tvättstuga.
– Listan känns ibland oändlig. Men vi tar det i vår takt, det måste bli gjort på rätt sätt. Och det har sin charm att längta och planera.
”Allting funkar tillsammans.”
En glad Linda Lundqvist med presentkort från Willab Garden, Landshypotek Bank, Melitta och MIO.
Linda vann följande
- Växthust Greenroom Classic 14,8m2 från Willab Garden värde 52 900kr.
- Designerfilt från Landshypotek Bank, värde 5 000kr.
- Kaffemaskin Passione OT från Melitta, värde 5 500kr.
- Presentkort från MIO, värde 2 500kr.
TEXT KATARINA DANIELSSON katarina.danielsson@villalivet.se FOTO ÅSA SILLER