- Annons -

Med berget tätt intill

Silvija Senneviks hem är insprängt i den böljande bohuslänska graniten i Torslanda och har generösa trädäck i olika nivåer som möter både morgon- och kvällssol. Den strama, moderna kubstilen och leken mellan ute och inne gav tredje pris i tävlingen Sveriges mysigaste hem 2019.

Anna Hallams

VILLALIVET BESÖKER: FAMILJEN SENNEVIK

NAMN: Silvija Sennevik.
BOR: I Hästevik i Torslanda som är en del av Göteborgs stad.
FAMILJ: Make Michael, dottern Ella.
GÖR: Silvija är projektledare inom IT, maken Michael är utvecklare inom telekom.
INSTAGRAM: silvijasennevik.interior

Familjen Senneviks hem är som en spännande samling presentkartonger utplacerade i det släta kustlandskapet en kort bit från havet. Kantig och stram arkitektur – eller kuber, som Silvija själv säger – med närmast sömlösa övergångar mellan rum och ytor inne och utomhus där rejäla mängder trätrall omger huset och samspelar med bergets form. Stora, breda skjutdörrar i glas förstärker den gränslösa känslan och underlättar växlingarna mellan ute och inne, just som familjen vill.

Anna Hallams

– Jag gillar att inredningen får följa med ut, man ska kunna öppna upp så att allt flyter ihop, säger Silvija som gärna delar med sig av bilder från hemmets olika projekt på det egna instagramkontot.

– Det blir någon timme varje kväll, jag både hämtar och ger inspiration, förklarar hon. Det är tydligt att familjen har ett stort estetiskt intresse och gillar att fixa, bygga och inreda. Trädgårdsintresset var inte lika stort inledningsvis men har vuxit fram allteftersom.

– Vi började med kryddväxter och lavendel och har lärt oss mer och mer om växter och växtzoner för varje säsong.

Sprängde för bygglov

Silvija och familjen förverkligade en dröm när man lämnade den förra villan och flyttade närmare havet för drygt fyra år sedan, men beslutet att bygga nytt skulle visa sig kräva en hel del tålamod.

– Det är en utmaning att bygga hus på berg, jag är från Skåne och för mig är en tomt platt, säger hon och skrattar. En känslig fråga i det gamla sommarstugeområdet är höjden på byggnation, berättar hon.

Anna Hallams

– Vi behövde spränga oss ner för att få bygglov, annars skulle huset blivit för dominant. Men, familjen såg till att göra så lite åverkan som möjligt i det släta berg som nu omger hemmet. Med de två stora ”kuberna” på entréplanet och ytterligare en ovanpå – där dottern Ella ofta håller till – blev det 182 kvadratmeter yta inomhus. Trätrallen som klättrar kring huset ger utrymme för flera umgängesplatser och innebär att familjen har sol någonstans nästan hela dagen när vädret är på det humöret.

– Vi börjar med morgonkaffe på fram-sidan och avslutar uppe på terrassen.

Uterum med innekänsla

Som i många hem är köket centralt även hos Senneviks. Skåpsluckorna är lägre än vanligt för att passa husets kubiska karaktär, och svarta liksom de mattslipade bänkskivorna i granit. Här står köksön där middagarna brukar inledas med fördrink och plock, och där Silvija brukar sitta och arbeta med utsikt genom huset och ut över trädäcket. Men som social punkt har köket hård konkurrens från det trivsamma ”mellanrum” man skapat – en egen kub byggd utanpå fasaden, som ett uterum men med egen slinga vattenburen golvvärme. Här myser familjen på vintern och förlänger kvällarna strax intill havet på sommaren.

– Nu ska vi njuta här, säger Silvija men avslöjar att det prisade hemmet nog inte blir familjens sista hus.

– Jag hoppas att vi får förmånen att bygga igen. Det tar en del energi men det är också en passion. Man brukar ju säga att det tredje huset blir det bästa!

”Köksluckorna är lägre än vanligt för att matcha husets kubiska form”

 

HUVUDPARTNERS:

Landshypotek Bank och Willab Garden

Växthus Greenroom Classic 10,1 m2 från Willab Garden, värde 42900 kr.
Designerfilt från Landshypotek Bank, värde 5000 kr.

PRISPARTNERS:

Melitta och Mio

Kaffemaskin Passione OT från Melitta, värde 5 500 kr.
Presentkort från MIO, värde 2 500 kr.

 

TEXT JOHAN WANGSTRÖM
FOTO ANNA HÅLLAMS

- Annons -