Ladda med dagsljus och utsikt

KATEGORI

Ladda med dagsljus och utsikt

– Fönster och dörrar är ett av de viktigaste verktygen för att ladda interiören med dagsljus och utsikt och skapa stämningar, säger arkitekten Jonas Lindvall. Här tar han oss med till ett hus som han både ritat och bott i. Han delar med sig av tankar, tips och visioner om husets ansikte.

TEXT EVA LINETTI FOTO ÅKE E:SON LINDMAN

jonas lindvall 1
Det nedre fönstret har horisontell skjutning och det övre vertikal skjutning.

”Var inte rädd för det, det är härligt med mer ljus och aktiverar trädgården.”

Att Jonas tycker att fönster och dörrar är viktiga råder det ingen tvekan om och han har en klar vision. – Fönster är husets ögon, det är den viktigaste delen i gestaltningen av ett hus och en förutsättning för att skapa bra rum. Det är de som sätter karaktären och de berättar nåt om människorna som bor i huset. – Min ambition och vision är att få in dagsljus mycket djupare in i huset, skapa stora rum som badar i dagsljus, och rum där du ser himlen oavsett om du har ett hus på gatan mittemot.

jonas lindvall 2
Foto: Per Anders Jörgensen

Och visst blir vi allt fler som vill öppna upp barriärerna mellan ute och inne. – Idag planerar man för ett uteliv med pooler, hot tubs och grillar i en helt annan utsträckning än för femtio år sen, mycket tack vare teve och resandet. Annars är det mest arkitektritade hus som har stora fönster, vissa så mycket att det knappt finns någon fasad kvar.

Dubbel tak- och fönsterhöjd

Idag bor Jonas med sin familj i en lägenhet i ett 30-talshus inne i stan, i Malmö. Innan bodde han i en av lägenheterna i det bostadsrättsprojektet som han ritade och lät bygga i Limhamn i Malmö. Huset är omgivet av gamla gathus med charm och utgör en skön kontrast med sin moderna form och få och små fönster mot gatan. De generösa fönsterpartierna, liksom innergården med gemensam trädgård och pool, är svår att ana sig till och omöjliga att se från gatan.

– Tanken var att på en liten tomt bygga något modernt som passar in i miljön och att de olika stilarna skulle förstärka varandra.

Valet av fönster handlade om att få in dagsljus, skapa rymd och få en behaglig utsikt. – Här är det dubbla takhöjder och sex meter höga fönster mot trädgården, varav en del är öppningsbara. Höjden gör att dagsljuset letar sig längre in i nästa rum. För att fönstren ska synas så lite som möjligt skjuter man in dem i väggen.

I biblioteket är fönstret liggande och vilket skapar ett vilsamt intryck och spelar mot vardagsrumsfönstret nedanför som har ett likadant men stående fönsterparti. – Att det ena öppnas horisontellt och det andra vertikalt, skapar en rörelse som är effektfull.

När det gäller fönster på fasaden som vetter mot gatan är tanken rakt motsatt. – Här är huset slutet med små och få fönster och en täckt dörr skyddar mot insyn och skapar förväntningar.

jonas lindvall 3

Dörren berättar

Fönster och dörrar ska gå hand i hand stilmässigt anser Jonas. – Dörrar ska vara täckta och skapa en förväntan om vad som händer innanför. Tänk gamla kyrkor och domstolsbyggnader med sina höga, tunga portar som skapar mindervärdeskomplex. Har man en medvetenhet i gestaltningen, så kan man berätta något. En entrédörr ska berätta en historia om trygghet och vara en förberedelse på vad som ska komma.

Utöver det ska dörren harmoniera med husets övriga form och material och ha en bra grundkonstruktion. – Det ska vara samma tidsanda eller kontrastera. Är du osäker så gå på samma, eller fråga om råd. Den ska ha lågt U-värde, vara säker och formstabil, och tåla årstidsväxlingar utan att slå sig.

jonas lindvall 4
Villa M2
Jonas Lindvall

Långsam utveckling

Ekonomin styr, menar Jonas, och branschen är långsam. Det blir tjockare fönster, mer 3-glas och lägre UV-värden. Själv vill han ha stora och tunna fönster. – Vakuumglas är förhållandevis tunna, har bättre UV-värden och väger mindre. Men de har sina begränsningar; max 3×3 meter och priset, 15 000 per kvadrat. Glas som byter färg och skyddar mot sol och värme, så kallat privatglas, kommer mer, men ligger på 10 000 kronor per kvadrat.

För att driva på samarbetar han med en tillverkare utomlands.

– Jag vill ha stora fönster 18-20 kvadratmeter, men det är få som kan tillverka det. Och diskreta karmar och bågar, det kan slå på 20-30 centimeter mellan olika modeller.

– I vår del av världen är ju behovet av ljus nästan oändligt, avslutar Jonas.

TIPSRUTA

7 ljusa tips!

Jonas råd till dig som vill öppna upp och ha större ljusinsläpp med skjutpartier.

1. Tänk igenom konsekvenserna innan; hur rummen fungerar praktiskt och utseendemässigt samt hur du ska möblera.

2. Fundera på hur mycket som ska vara öppningsbart och om det går att skjuta in i fönstret i väggarna.

3. Tänker du bo kvar en längre tid, satsa på kvalitet om du har råd. Se upp för rangliga skjutpartier som stänger dåligt och har glas som ger optiska effekter och förvrängningar.

4. Det blir mycket spring ut och in, så fundera på golvet. Sten håller länge och samma golv binder ihop ute och inne.

5. Tänk på solavskärmning och mörkläggning. Den varma delen av året är det skönt att få bort solljuset.

6. Ta hjälp av en konstruktör så att du inte riskerar sättningar.

7. Undersök alltid om din åtgärd är bygglovspliktig.

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

- Annons -

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -