- Annons -

Lasse Kronér kallar det sitt landskapsrum. På Västkusten utanför Göteborg har han och hans familj funnit sitt drömboende. En gammal kaptensgård från början av 1600-talet. Här finns också Lasses favoritrum.

Han kallar det sitt landskapsrum.
Och det utgörs av naturen själv, äppelträd, en stor vedtrave, en hängmatta och två katter. Den TV-aktuelle och otroligt folkkäre programledaren Lasse Kronér har en välfylld meritlista: författare, kompositör, gatumusikant, affärsman… Lasse blev känd som en av medlemmarna i showgruppen Triple & Touch, har varit med i Melodi- festivalen två gånger, bland annat med låten 100 procent tillsammans med Lotta Engberg 1988. Han har gett ut kokboken 80 väldigt goda mackor samt ett soloalbum. Riktigt populär blev han som julvärd och programledare för Bingolotto. – Kalla mig gärna mångsysslare. Jag har alltid tusen järn i elden. Jag kan inte sitta still och vill heller inte placeras in i något fack. Jag vill vidare och går från ett projekt direkt till nästa, spinner på nya idéer eller skriver på texter. Just nu håller jag på med en ny skiva och spelar in den 6:e säsongen av underhållningsprogrammet Doobidoo. Det är en otroligt jobbig period men jätteroligt!

Köpte med hjärtat

Gården i Onsala är en stor naturtomt som ligger nära till havet men långt borta från stadens ljus och glam.
– Det var kärlek vid första ögon- kastet. Flytten hit var helt oplanerad och vi råkade på gården mest av en slump. Så fort jag kom ut hit så blev jag kär. Gården var ett köp som jag verkligen gjorde med hjärtat. Lars ler åt näktergalen som sjunger vackert i bakgrunden. – Hör på den och titta på de gröna nyanserna på träden. Detta är en naturoas hela året om. Allt ser precis ut som när vi köpte det utom att en gammal bastu förvandlades till en målarstuga. Jag målar gärna i olja och brukar bjuda in mina kompisar på ett glas vin så vi kan sitta och kludda ihop. Vi har så fantastiskt kul!

Rymd och yta ger livsrum

Den naturliga grönskan och stillheten på går- den tilltalar Lasse. – Jag behöver inga enar och tulpaner för att må bra. Jag känner mig rik när jag har mina äppelträd och mina bär som jag kan plocka. Just nu är det lummigt, grönt och vackert. Jag är en offentlig person och det är alltid trevligt när folk känner igen mig i affären men ibland längtar jag efter en frizon – kalla det livsrum utan stress – där jag kan få pusta ut och vara mig själv, ta fram gitarren och komponera lite. Naturen ger mig en enorm inspirations- kraft och nu när syrenerna börjar slå ut tar jag chansen att arbeta ute med mitt mobila kontor. Det är helt perfekt!

Bill och Bull

Bilden av ett uterum är för många av oss en vinterträdgård eller kanske en inglasad veranda. Inget av detta finns på Lasses gård. Här infinner sig en ro, en enkelhet – ”back-to-nature känsla” – en stor vedtrave, en mysig hängmatta, två söta katter och rikligt med fruktträd. Men inga designade utemöbler, inga planterade rabatter, inga stensatta partier. – Detta är så långt ifrån radhuskänslan man kan komma. Visst är vi lite galna! Planteringslyckan infinner sig inte i vår familj. Jag är värdelös som trädgårdsmästare och dessutom fullständigt ohändig. Jag har varken tid eller intresse ens för att ens klippa gräsmattan. Den absolut bästa investering jag någonsin har gjort är ”Bill och Bull”, två självgående gräsklippare som får gräsmattan att se ut som på Wimbledon. Men kanterna bör jag kanske ansa för det växer vilt med ogräs, maskrosor, hundkex …jaja…

Lasses tre anti-stress tips:
1. Satsa på en ordentlig hängmatta från Brasilien, en stor och skön som du får plats i och njut med en god bok. Detta är livet!
2. Ta dig tid att dofta på syrenerna, lek med humlorna, njut av dina få lediga minuter.
3. Få inte ångest för trädgårdsarbetet. Ha det som du själv vill ha det och strunta i vad andra tycker.

Text: Jeanette Gardner
Foto: Jacob Karström

- Annons -