- Annons -

– Det finns inget bättre, säger Per Morberg bakom ett berg av kantareller på stekhällen.
Här i skogarna plockade han svamp redan som barn. I den vackra herrgården bor han i dag med hustrun Inese -som får ha sitt eget kylskåp.

Per Morberg

Bor: Herrgård på Tullgarnsslotts marker utanför Trosa.
Familj: Hustrun Inese och fem vuxna döttrar.
Aktuell: Med kokboken Så gott som grön. Spelar en snickare som aldrig dyker upp i TV4:s nya komediserie Sjölyckan.
Favoritplats: Nu på hösten i ett bra torn under en riktigt fin drevjakt.
Bästa fredagsmyset: Det finns inte hos oss. Vi har mys hela veckan.
Trädgårdsambition: Jag vill ha ett vackert gammalt växthus, gärna med tillhörande trädgårdsmästare.
Senaste renoveringen: Köks-renoveringen som vi håller på med nu.
Inredningsdröm: Ett platsbyggt loungekök som man kan hänga och vara i. Salong och kök i ett, med extra allt.

Per Morberg
Tullgarn, hans trädgård med hans stekhäll och massa kantareller.

Hösten ligger i luften när vi kommer hem till Per Morberg. Han och hustrun bor i ett vackert hus, en gammal rättarbostad, på Tullgarns slotts marker utanför Trosa.
Pers farmor och farfar bodde i närheten när han var liten. I det huset växte hans pappa också upp.
– Skogarna och hela skärgården här utanför betyder mycket för mig.
Per var ofta med sin farmor när hon lagade mat.
– Hon sa ”gör si” och ”gör så”. Det var hon som lärde mig att lyssna på maten.
Per berättar engagerat om hur man smörsteker kantareller på bästa sätt. Det är viktigt att ha kontakt med svampen och att steka i gjutjärnspanna.
– Varje höst ser jag folk som står i tv och ska göra massa kantareller i teflonpanna, men man måste steka i gjutjärn så att man hör det där knäppet i svampen.
Då vet man att den börjar bli färdig.
Sedan måste hela lasset få stå så att vattnet dunstar bort innan man fräser med lök och massor av smör, annars blir svampen kokt.
Själv steker han det mesta på sin hand–gjorda stekhäll, en egendesignad stor stekpanna med tre fiffiga skärbrädor runtom, som finns till försäljning för den hugade.
– På den där jäkla stekhällen gör jag allt från prinskorv på julafton till popcorn på sommaren. Det är en blandning mellan samernas stekbord och spanjorernas paellapanna. Det började med att jag träffade på stekfat på jakter, men saknade någonstans att ha grejorna på. Då tog jag och min kompis Janne fram den här.

”Matgubben är bara teater”

Kocken, skådespelaren och jägaren Per Morberg har gjort sig känd för sin starka personlighet, närheten till känslorna och för att han inte hymlar med vad han tycker och tänker. Men bilden som många har av honom som en tuff och elak buse stämmer inte alls, säger han.
– I grund och botten är jag väldigt känslig. Jag har långa känselspröt och kan vara den sköraste lilja som finns. Det är på gott och ont. Jag har glädje av att ha nära till känslorna när jag gör tv, eftersom det gnistrar om det, men det är också ganska jobbigt.
I programmet Vad blir det för mat i TV4, som startade 2007, har tittarna under tio säsonger fått följa med hem till Per Morbergs kök där han lagat mat med hetlevrad attityd. Han bullrar och dricker vin, skär lamm med sticksåg och skalar potatis med högtryckstvätt, för att nämna några exempel.
Men Per Morberg i rutan är inte samma som Per Morberg privat.
– Folk tror att jag är så jävla spontan och avspänd jämt, men jag vill ha superkontroll på allt. Den där matgubben är bara teater, det är en figur som jag har skapat.

Per Mordberg

Grönt fokus i nya kokboken

Nu i höst utkommer Per Morbergs senaste kokbok Så gott som grön (Stav förlag). Fokus ligger på det som traditionellt betraktats som tillbehör: grönsakerna. Han vill visa på alternativ till kötträtter och inspirera folk till ett grönare liv.
– Jag har en hustru som varit makrobiotiker (en livsstil där man lägger stor vikt vid kostens betydelse för god hälsa på alla plan, reds anm.), så grönt är inget främmande för mig. Jag har alltid ätit mycket grönt och man mår ju ganska bra av det – och så är det bra för miljön. Vindarna blåser också åt det här hållet när det gäller kokböcker, det hymlar jag inte med. Man måste hänga med.
Har du ändrat din kosthållning?
– Nej, jag har alltid tyckt om vegetariskt, men jag tycker fortfarande det är skitgott med en hängmörad entrecôte någon gång i månaden.
Arbetet med boken har pågått hemma. Här har Per och hustrun Inese, som numera arbetar på heltid med Morberg-varumärket, lagat alla rätterna.
Har du någon favoriträtt i boken?
– Ja, min absoluta favorit är en enkel grönsallad med lite olika salladsblad, god olivolja, en citronskvätt och salt och peppar. Jäklar vad gott det är!

Var sitt kylskåp för husfridens skull

Per och hustrun Inese, psykoterapeut till yrket, har varit gifta i 37 år och har fem utflugna barn. I somras porträtterades de i radiodokumentären Scener ur ett annat äktenskap i P1. ”Jag har inget behov av att berätta!” säger Per vid ett tillfälle i programmet. Han medverkar, om än motvilligt.
– Jag är snart 60 år och har hållit på med det här i hela mitt vuxna liv. Man blir trött och blasé när man blir äldre. Det är så lätt att klippa sönder det jag säger och framställa mig som en jubelidiot, det har jag varit med om många gånger. Jag orkar inte mer. Samtidigt lever jag på det, så det är en konflikt hela tiden i mig, fortsätter han.
Det framgår att ni har var sitt kylskåp. Varför det?
– För att vi köper olika mat, men framför allt för att jag vill ha allting iskallt, nästan på frysgrader. Jag kan inte tänka mig något värre än att dricka ljummen mjölk. Den ska vara iskall!
Kylskåpen är exakt likadana.
– Ja, det ska vara rättvist. Då kan vi inte bråka.
– Inese är en klippa. Utan henne hade jag inte klarat mig. Jag har hört att många gillade radiodokumentären, men jag jämför den med en trisslott. Man har bara tagit tag i det där lilla plastchipet och ska börja skrapa. Man har inte ens nuddat vid det oerhörda djup som vår relation handlar om. Fast skriv inte det förresten, folk kommer inte förstå att jag skämtar.

Drömmer om loungekök

Just nu renoverar paret Morberg sitt berömda tv-kök. Det blir mycket trä och mycket sten. Men för att det ska bli Pers drömkök skulle de behöva flytta.
– Jag drömmer om den ultimata salong & kök-kombinationen. Vårt kök nu är ganska stort, men jag vill ha ett som är dubbelt så stort, där man kan hänga och vara ännu mer. Det ska platsbyggas och ha professionella köksmaskiner för restauranger, stora feta ekskivor och extra allt. Ett riktigt värstingkök, inte likt något annat.
Kan köket bli verklighet en dag?
– Ja, jag ska bara hitta huset först!
Är du intresserad av inredning?
– Ja, inredning har alltid intresserat mig. Jag är svag för det vackra i både tyger och möbler. Och så tycker jag om enkla saker från skogen, som ekbitar som man kan hugga ur och göra fruktfat av, till exempel. Jag gillar att svarva och snida och skapa funktion i köket.

5 snabba

Drömprojekt?
– Ett matprogram med spännande gäster, där samtalet får lika mycket utrymme, minst, som maten. Det ska vara människor som gått igenom saker, som kan berätta hur de härbärgerar livets törnar, hur de klarar av att vara här.

Vad tror du livet handlar om?
– Ingenting. Det är fullständigt meningslöst och därför måste vi fylla det med någonting kul.

Vad tror du händer när vi dör?
– Vi blir bra matjord åt maskarna.

Kantarelltips?
– Rensa noggrant. Skölj aldrig i vatten! Fräs i gjutjärnspanna, inte teflon, tills du hör knäppet i svampen. Låt vattnet ånga bort. Fräs med gul lök och massor med smör.

Favoritdrink?
– Dry Martini.

TEXT CHARLOTTE PEHRSON
[email protected]
FOTO ORLANDO G BOSTRÖM

Du har väl inte missat att du nu kan vinna Pers senaste kokbok i Villalivs korsord? 10 lyckliga vinnare kommer lottas ut!

- Annons -