Isabelle McAllister – “Med förkärlek för färg, form och historia”

KATEGORI

Färgstarkt, kreativt och fyllt av energi. Isabelle McAllisters hem präglas av samma egenskaper som hon själv. Här, under takåsarna på Söder, bygger hon om och målar i en ständigt pågående process.

Isabelle McAllister
ÅLDER: 41 år Familj: man Erik, barnen Della, 11 år och Beppe 8 år samt katten Snoop.
YRKE: konsultande creative director, inredningsexpert, bloggare, programledare, föreläsare.
BOR: i en vindslägenhet på Södermalm.
FRITID: Tittar för mycket på min mobil – haha – men hinner också träna, resa, kolla serier och hänga med sköna vänner.
INSTAGRAM: @isabellemcallister
WEB: isabelle.se / dosfamily.com

Fyra trappor upp, med utsikt över takåsarna på Södermalm, bor inredningsproffset och TV-profilen Isabelle McAllister med sin familj i en ombonad, inbjudande etage-lägenhet. Hit flyttade de för tre år sen när de hade vuxit ur sin gamla lägenhet som låg ett stenkast bort på samma gata.

–Vi hade letat ett tag men inte hittat något som kändes bra. Så dök den här lägenheten upp och allt bara kändes så rätt!

Isabelle föll för takhöjden, söderläget och alla vinklar och vrår. När familjen flyttade in var bostaden ett enda stort renoveringsprojekt och dessutom rätt svårinredd, men det skrämde inte kreativa Isabelle.

”Dova pasteller håller alltid i längden, och blir så mjuka och välkomnande.”

Isabelle McAllister
Det mesta hos familjen McAllister är köpt på loppis eller auktion.

Måla, måla, måla

–Det var rena rama furufesten här, med träpanel överallt. Men jag gillade verkligen lägenheten och såg att den kunde bli något, så jag började flytta kök och måla om i mitt huvud redan på visningen.

Efter en intensiv månad, där köket flyttades en trappa upp, plastmattor revs ut och ett skevt gammalt golv slipades om parallellt med att alla väggar fick ny färg, flyttade familjen in. Barnen Beppe, 8 år och Della, 11 år huserar på entréplanet, där de just nu delar rum. Men snart ska de få varsitt rum genom att dela av det med en vacker gammal dörr som Isabelle har fyndat från Indien. Isabelle och maken Erik har sitt sovrum en trappa upp, där även det härliga, kombinerade köket och vardagsrummet finns. Köket är ett av Isabelles favoritrum, men det tog ett tag innan färgerna satt som hon ville.

–Jag har målat om köksskåpen två gånger redan. Det funkade inte med den blå färgen jag valde först och sen blev den för grå, men nu känns den perfekt, säger Isabelle med ett skratt och tittar på de grågröna luckorna som matchar de smutsrosa väggarna och det gröna kaklet fint.

Färg är Isabelles signum. Men det betyder inte att det måste vara knalligt grönt
eller illrött. Dova pasteller är snarare hennes melodi.

–De håller alltid i längden och blir så mjuka och välkomnande. Jag tycker också att man ska våga lite när det kommer till färg. Vi har till exempel målat snedtaket i vårt sovrum rosa. Det blev jättefint ihop med de mörkgröna väggarna.

Isabelle McAllister

Omtyckt kreatör

Isabelle är just nu aktuell i SVT:s barnprogram Maxat och arbetar parallellt med det som frilansande creative director. Hon föreläser även om hur modern teknik förändrar vårt skapande, om kreativa processer och hur du bäst använder dem samt om det hållbara hemmet och om morgondagens kreatörer. Dessutom är hon ett välkänt ansikte i sociala medier med sin blogg och sitt Instagramkonto.

Trots att hon är både händig och älskar att snickra, måla och dona hemma tycker Isabelle inte att man ska vara rädd att ta in hantverkshjälp om det behövs. Vissa saker är bara onödigt att göra själv, som att bredspackla. Då tar jag in hjälp för det och sen målar jag själv, för det älskar jag.

Mitt i det kombinerade köket och vardags-rummet tronar en stor, flitigt använd, öppen spis som Isabelle har målat mörkgrå. På spiselhyllan trängs några av alla de reseminnen som hon haft med sig hem från världens hörn – allt från en Jesusstaty från Rio till en byst av en mexikansk boxare.

–Vi reser mycket och en hel del av sakerna här hemma har vi släpat med hem från resor, som de här ananaslamporna från England, säger Isabelle och pekar på ett par sirliga lampetter.

”Kolla hos släktingar och vänner, ofta kan man göra riktiga fynd i källare och på vindar.”

Hållbart och med historia”Den vackra gamla dörren kommer från Indien och ska bli en avskiljare mellan barnens rum.”

Kärleken till det gamla, ibland lite skavda, syns överallt. Så gott som varje föremål har en historia. Till exempel den rejäla, 100-åriga snickarbänken, från lantstället i Dalarna, eller gymnastikplinten som hon ropade in på auktion och som numera är soffbord i familjens vardagsrum.

–Jag tog de två nedersta delarna och sågade till en mdf-bräda som bordskiva. Resten av plinten blev en bänk som står i vår bastu på landet. Kärleken till det använda och nötta går hand i hand med Isabelles engagemang för hållbarhet. Hon handlar det mesta begagnat och föreläser ofta om vikten av att tänka miljövänligt, även inom inredning. Isabelle har ett gott hållbarhetsråd till alla, som liksom hon själv, älskar inredning men är rädda om miljön.

–Använd det som redan finns hemma eller köp begagnat. Sen kan man piffa till det med ny färg eller tyg. Kolla hos släktingar och vänner, ofta kan man göra riktiga fynd i källare och på vindar. Vissa kanske tycker det är helgerån att måla om en gammal rokokobyrå men jag tycker det är bättre att den används.

Isabelles 5 snabba
Krukväxter eller snittblommor? –Krukväxter! Efter många års försök börjar jag äntligen lyckas med mina krukväxter. De trivs och frodas här!
Nästa byggprojekt? -Nu ska barnen få varsitt rum, så vi ska dela av deras nuvarande rum med en superfin, begagnad dörr i trä och glas som jag har beställt från Indien.
Favoritprylen hemma? –Jag försöker bara omge mig med saker jag gillar och vad som är favoriten varierar från dag till dag. Just nu är jag väldigt kär i en tavla från Belgien som min mamma gett mig.
Favoritplats hemma? –Vårt kombinerade kök och vardags-rum. Här hänger hela familjen och myser, umgås och eldar i öppna spisen.
Bästa hållbarhetstipset? –Använd det du har och piffa upp det med färg. Ska du ändå köpa något så handla begagnat. Loppisporslin håller ju till exempel tusen gånger bättre än nyinköpt!

TEXT KARIN CEDRONIUS karin.cedronius@villalivet.se
FOTO Orlando G Boström

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -