- Annons -

Simon Davies och Tomas Cederlund har nu gnabbat sig igenom ett antal säsonger i TV3. Först i Från koja till slott och nu i Design: Simon & Tomas. Tittarna älskar deras brutala ärlighet, och den som inte är beredd på att få sitt hem förvandlat från minimalistiskt vitt och trärent till en explosion av färger och designprylar, bör inte anmäla sig till killarnas show.
— Svensk stil är so boring, ni är livrädda för färg! Jag har aldrig sett så många sjukhusvita väggar som i det här landet, stönar Simon Davies.

En annan typisk svensk åkomma som Simon Davies och Tomas Cederlund tycker illa om är vår skräck för att köpa fel. Vi köper ofta billigast möjliga möbler för att:
1. Vi kanske ångrar oss efter ett tag
2. Vi kanske har sönder det!

— So what om du spiller lite vin på mattan! Ta in fläcken i inredningen och tänk på hur kul ni hade på festen när vinfläcken kom till.

Spår efter roliga fester

Att de lever som de lär är uppenbart när vi stiger in i parets 180 kvadratmeter stora hus på Lidingö i Stockholm. Den stora vita mattan i vardagsrummet visar tydliga spår efter ett antal roliga fester!

— Nu måste vi verkligen köpa en ny matta. Fast det säger vi varje vecka, suckar Tomas.
När det arkitektritade huset byggdes 1953 låg det ”ute på landet”. Inga grannar, bara betande kor på sluttningen utanför och ändå så nära city. Nuförtiden är korna borta och grannarna många, men läget är fortfarande helt perfekt för två storstadsmänniskor.

— Man kör in till centrum på sex minuter, försäkrar Simon som lider av svår förortsskräck.

Simon och Tomas målade parketten

Bara två familjer hade ägt huset före Simon & Tomas. När de flyttade in för ett år sedan satte de igång en jätterenovering. Golvsliparen grät när han förstod att så fort han var klar med vardagsrummets vackra stavparkett i ek, skulle den målas svartvit-rutig.

— Äsch, en stavparkett är väl inget att vara så blödig över. Golvet finns ju kvar undertill om man tröttnar på färgen, säger Tomas.

Huset är byggt i en kantig hästskoform och i den ena ”flygeln” har killarna sin privata avdelning. Tidigare fanns här två sovrum, ett badrum och en långsmal korridor. Allt blåstes ut och arrangerades om. Nu kommer man rakt in i sovrummet. Väggarna är dovt lila, sängöverkastet går ton i ton och heltäckningsmattan är mjuk och gosig.

Dammet virvlar fritt

— Ett tag blev folk helt besatta av att slänga ut sina heltäckningsmattor. De var rädda för dammallergier, men faktum är att dammet lägger sig i mattan och där kan man dammsuga upp det, säger Simon.

— Har man inga mattor så virvlar dammet omkring helt fritt i rummet!

En skjutdörr med spegel leder till badrummet på hela 15 kvadrat. Golvvärmen är faktiskt ända från 1950-talet, men det stora lyxiga badkaret som står på sniskan mitt ut i rummet är nytt.

Men varför har de ett helt vanligt badkar och inte jacuzzi?

— Men, människa! Har du någonsin sett ett good looking Jacuzzi bath? De är ju gräsligt fula. 
Simon Davies snörper låtsasförnärmat på munnen och går sedan över till att prisa det italienska Agapebadkaret. Det är ergonomiskt utformat, vilket betyder att det faktiskt är skönt att ligga i, till skillnad från svenska standardbadkar.

Kran till badkaret

— Det var so heavy att de var tvungna att använda en kran för att lyfta in det. Men det är verkligen underbart, man kan ligga där i flera timmar, läsa tidningar och titta ut på naturen.
På väggarna sitter helt vanliga tapeter, vilket skrämde slag på hantverkarna – det måste ju vara kakel eller åtminstone våtrumstapeter!

— Men varför det? De gamla våtrumstapeterna sitter ju kvar undertill, konstaterar Tomas.

I fönsterkarmen dyrkas Buddha i olika storlekar och på ett litet bord intill badkaret ligger högar med böcker – mest sådana om Kinas kommunistiske diktator Mao.
Man undrar om någon läser dem eller om de bara är till pynt?

Älskar böcker om Mao

— Böcker är faktiskt en bortglömd inredningsdetalj. Inte nog med att de är vackra, de kan användas för att få upp höjden på saker och man kan ställa allsköns ting på bokhögar. Men alla böcker i det här huset är lästa, till och med den här om Chiang Kai-shek, säger Simon stolt.

Han är nämligen fanatiskt intresserad av ordförande Mao och har läst i stort sett varenda bok om honom som getts ut på engelska. Kitschprylar från Kommunistkina är ett bra tips att ge värdparet i present, om man har turen att bli hembjuden till Simon Davies och Tomas Cederlund. Kanske på ett av deras garden parties, där favoritdrinken Bloody Mary serveras i tiolitershinkar.

— Men vi har slutat steka amerikanska pannkakor. När antalet gäster översteg hundra gick det bara inte längre!

Fakta om Simon Davies, 45 och Tomas Cederlund, 45
Yrke: Inredningsdesigner
Familj: Varandra och jack russel-hundarna Percy och Pooter, 1.
Bor: 180 kvm stor villa på Lidingö, Stockholm
Okända sidor: Tomas är en gourmetkock och Simon Davies är expert på Mao

- Annons -