- Annons -

Gunila Axéns grafiska mönster har omgett oss sen 70-talet. Många innehåller en berättelse och har en humoristisk twist. –Jag älskar roliga lösningar, som mönstret Skapelse, det föreställer att jag vattnar så mycket att det börjar växa blad ur slangen.

“Alla mina senaste
mönster handlar om
att rädda naturen.”

NAMN: Gunila Axén, 77 år.
FAMILJ: Barnen Ditte, Ellen, Jenny, Felix och elva barnbarn.
BOR: Hus på Gotland och lägenhet i Stockholm.
YRKE: Formgivare främst textilier.
AKTUELL: 50 år som formgivare.

Gunila Axen
– Gunila bäddar gärna med en blandning av mönster. Här mönstret Skapelse på påslakan och kudde, med zucchiniblad som växer ur trädgårdsslangen. På kuddarna till höger mönstret Islands med skilsmässo-öarna och Dogs

Till vardags bor Gunila i ett kalkstenhus på Gotland. Men vi träffas i hennes lägenhet på Södermalm i Stockholm. Vi dricker espresso och fermenterad rödbetsjuice och pratar. Från rummet intill hör vi stillsamma improvisationer på gitarr. – Det är mitt barnbarn som också bor här just nu. Han är musikstuderande och har precis kommit hem från Sydamerika.

Det som gör Gunila gladast, förutom att rita mönster, är hennes barnbarn. Båda är bra anledningar att komma till Stockholm ibland. Här hemma råder en ung, livsglad och varm stämning. Färgskalan är lugn och ljus. Stora berättande mönster varvas med enklare grafiska.

Jag är antiminimalist, berättar hon. Jag älskar att omge mig med saker, särskilt som någon jag tycker om har gjort. Se hur det ser ut här!

På arbetsbordet ligger det senaste mönstret som så många andra är inspirerat av naturen. – Det är trädgården jag utgår från i mitt skapande. Och människorna. Alla mina senaste mönster handlar om hur vi kan rädda naturen. De har fått lite roliga namn som Räddare i nöden, Möjlig mutation och Jag tänker på mina frön. Det är ju naturen och barnen som kan rädda oss.

Hon beskriver att hon har ärvt en väldig skönhetslängtan från sin mamma. – Vi hade ett väldigt vackert hem. Mamma lärde mig att sy. Från trettonårsåldern sydde jag allt. Pappa försökte få alla oss barn att bli jurister, som han.

Men Gunila protesterade och valde tillskärarakademin, konsthistoria och Beckmans designhögskola. I unga år arbetade hon och hennes dåvarande man med teaterkostymer och scenografi, bland annat i New York. – Då lärde jag mig att äventyr, för mig, är att leva ut min skaparlust. Jag får en sån kick när jag kommer på bra idéer.

Under åren har hon arbetat som modetecknare på Dagens Nyheter, ritat randiga kläder för Polarn & Pyret, gjort kostymer för Knäpp up-revyn, drivit butikskedjan Axén & Co och varit rektor på konstfack. Och mycket annat. En stark drivkraft har varit att förändra. – Jag har ofta gjort saker i protest; mot det borgerliga livet hemma, mot parismodet, mot beige-gråa hem, mot barnkläder och tantkläder.

1970 var Gunila med och startade 10-gruppen, en mönsterskatt som Ikea nu tagit över. Strax innan hade hon gjort sitt första mönster Clouds. – Jag hade sett japansk textil som skildrade naturen och ville skapa mönster som väckte känslor. Med molnmönstret ville jag fånga den där sommarkänslan, med himmelen som man tittar upp på när man ligger på stranden och känner sig fri.

För femton år sen slutade Gunila och hennes man sina fasta jobb och flyttade till Gotland. När han senare gick bort valde hon att bo kvar för att livet här erbjuder så mycket mer. – Jag byggde ut för att få plats med butiken. Numera har jag praktikanter som jag handleder i mönsterteckning medan de tar hand om butiken. Det är väldigt kul och givande.

Gunila har en väl utvecklad fingertoppskänsla för mönster, färger och inredning och delar gärna med sig. – Välj en färgskala och håll dig till den, till exempel trä, vitt, grått och grönt. Ha en bokhylla i varje rum som ger tyngd och stämning. Och se till att ha växter, inte en i varje fönster, utan tillsammans. Samma sak med tavlor.

”Jag får en sån
kick när jag kommer på
bra idéer.”

TEXT: Eva Linetti Eva [email protected]
FOTO: KARIN BJÖRKQUIST

- Annons -