- Annons -

VILLALIVET INTERVJUAR: KARIN LASEROW

När Karin Laserow slog igenom som antik-expert i Bytt är bytt blev antikviteter en folksport och hon själv blev Årets skåning 2017. Idag känner de flesta igen den färgstarka, skorrande skånskan med sin rappa och rättframma stil.

NAMN: Karin Laserow, 69 år.
FAMILJ: Kaj, dottern Liza och pudelvalpen Pelle-Lelle.
BOR: På gården Britahill, utanför Sjöbo.
YRKE: Antikhandlare, teve-personlighet och inredare.
AKTUELL: 6:e säsongen av teve-programmet Bytt är bytt.

”Jag är ingen ruin-romantiker. Jag gillar att objekten används och kommer till glädje.”

Karin har just kommit hem från Stockholm. Hon har varit med på inspelningen av ett avsnitt av Alla mot alla i TV5.

– Nu hjälper jag till med en mässa på Katrinetorp, sen kommer premiären av Bytt är bytt, sjätte säsongen. Jag har alltid mycket att stå i och trivs jättebra med det. Hon beskriver sig själv som extrovert och explosiv, både på jobbet och privat.

– Det är Kaj, min bäste vän, som jordar mig när jag sitter i taket. Men jag får även stunder av ensamhet hemma, läser om antikviteter och lyssnar på musik. Inte flera timmar i streck kanske, men en stund.

Hemma för Karin är gården utanför Sjöbo i Skåne. Mitt på en åker, bland öppna landskap. Här har hon och Kaj bott i snart fjorton år. Medan vi pratar sitter hon på kontoret och njuter av utsikten; naturen och spiran på Östra Kärrstorps kyrka.

– När våra vänner flyttade från hus till lägenhet, flyttade vi hit. Jag har alltid drömt om att bo på landet och jag älskar mitt hem.

Karin är född på Limhamn, uppvuxen i Malmö och utbildad barnsköterska. Med kärleken följde antikviteterna.

– Sjuksköterskan träffar sjukgymnasten som har en antikvitetsaffär. Jag började jobba halva tiden med antikviteter, sen när jag blev gravid bestämde jag mig för att bli antikvitetshandlare på heltid. Jag tänder till på det fortfarande, det är en sjukdom som varken penicillin eller Alvedon biter på.

Laserow Antik driver hon tillsammans med dottern Liza som också är delägare och aktiv i verksamheten sen länge . De köper och säljer antikviteter, renoverar möbler, inreder hela hem och föreläser om antikviteter. Karin är medveten om att hon sticker ut.

–Jag är självlärd och följer min egen ledstjärna. Vi har ett modernt tänkande och vill ha den unga publiken. Yngre människor måste tycka om gamla saker, hur ska det annars gå till? Det handlar mycket om att se möjligheterna i objekten, presentera dem och trycka lite mer på kultur och historia, om att återvinna och återskapa. Jag förstår inte varför man måste producera så mycket nytt.

 

 

Om hon ska välja en stil blir det barocken. Hon älskar det pompösa och dynamiska och berättar entusiastiskt att det var då man gick från väggfasta till fristående möbler, satte möbler mitt i rummet och började tänka på det inredningsdekorativa.

– Jag är ingen fanatiker jag gillar bara trevliga objekt, lite tuffa grejer, som har en skön känsla, en själ. Och jag är ingen ruinromantiken. Jag vill att objekten hamnar i hem och kommer till glädje.

Det var först som sextiofyraåring hon blev kontaktad av mediaföretaget Mastiff för TV4:s räkning och blev en uppskattad tevepersonlighet och antikexpert i Bytt är bytt.

– Ett himla härligt program! Renée och teamet ger mig bästa supporten och jag gillar publiken, från Kalle 5 år till Ebba 90 år.

Som erfaren antikhandlare har hon självklart några bra råd till dig som gillar antikviteter.

– Gå på din smak, känsla och plånbok. Strunt i konventionerna, vill du klä om eller måla så gör det. Och vill du lära dig mer om antikviteter så gå på muséer, auktioner och i antikaffärer. Sök dig till litteraturen, läs om stilperioder och googla. Se till att den du köper av är en seriös antikhandlare som tillhör Konst- och Antikförbundet.

Och kom ihåg, alla köp, även auktioner, lyder under Köp- och konsumentlagen.

”Jag förstår inte varför man måste producera så mycket nytt.”

TEXT Eva Linetti Eva [email protected]
FOTO Bukowskis, Istockphoto.

- Annons -