“Jag är uppvuxen på ett tiotal rätter som rullar om och om igen”
Louise Johansson är den enda kvinnan i Årets Kock-finalen den 15 september. Sist en kvinna vann var 1988. När vi intervjuar henne är det drygt en månad kvar att planera, plugga, provsmaka, provlaga och tidsträna.
– Jag vill känna att jag har gjort allt jag kan med de förutsättningar jag har.
TEXT Eva Linetti Eva Linetti@villalivet.se
FOTO Maria Cruseman, Samuel Unéus.
NAMN: Louise Johansson, 33 år.
YRKE: Kock, matkreatör, författare.
FAMILJ: Ludvig 4 år.
BOR: Lägenhet i Kålltorp utanför Göteborg.
AKTUELL: Årets kock-finalist
INSTAGRAM: tastebylouise
Semestern är slut och sonen Ludvig fyra år är tillbaka på förskolan. Louise är hemma i lägenheten i Kålltorp utanför Göteborg. Hon bor i ett landshövdinge-hus från 30-talet.
– Jo jag har haft semester med Ludvig, men jag har ju gått med detta i bakhuvudet. Nu har jag tagit tjänstledigt så att jag kan satsa på tävlingen.
Louise har alltid intresserat sig för mat och älskat att arbeta med händerna, med färg och form, och att måla. – Som många andra är jag uppvuxen på ett tiotal rätter som rullar om och om igen. Men vi åt alltid tillsammans. Jag har alltid tittat när mamma lagat mat, läst kokböcker och tyckt det var kul att laga mat och prova nytt.
Efter hotell- och restauranggymnasiet i Göteborg praktiserade hon i London. – Det var en manlig, konservativ och hierarkisk miljö med väldigt tuff jargong där stekpannorna flög i luften.
Det gjorde att jag testade på lite annat efter det. Matresan började när hon kom med i Sveriges Mästerkock 2010 och vann. Efter det har hon jobbat mycket med mat på olika sätt, som kock och matstylist, och även skrivit kokböcker. Nu tävlar hon igen.
– På riktigt trodde inte att jag skulle gå till final. Jag gick med för att inspirera alla, speciellt tjejer, att söka. Men också för att utvecklas och få visa att jag är professionell idag.
Årets Kock-finalisterna ska göra en korv på temat förändrade beteenden. Vinsten är 250 000 kr, och äran förstås. – Det känns lite läskigt, pirrigt och nervöst men jätteroligt. Jag har drömt om det så länge.
Till sin hjälp har hon en coach, ett smakteam, en tävlingsvan vän och en PR-agent. – Jag tränar på att göra olika moment på tid, pluggar, planerar arbetet, utrustningen och logistiken. Och så ska jag se efter mig själv, med fysisk aktivitet, äta och sova bra och få in lite roliga saker också.
Grönsaker, fisk och skaldjur är annars favoritmaten och hållbarhet är en självklar del i vardagen. – Jag tycker om att utgå från det svenska köket och våra fina råvaror som är i säsong, speciellt för klimatets skull.
Sen adderar jag gärna smaker, kryddor och tekniker från till exempel det japanska eller sydamerikanska köket. Jag gör mitt yttersta för att ta tillvara på mer. I köket där jag tränar har vi varsin bunke framför oss och tävlar om vem som har minst matsvinn. Och jag har precis slutat med endagslinser för att inte slänga plast varje dag.
När hon bjuder hem vänner kan hon hänga undan kockrocken. – En pasta kan vara bra nog. En carbonara till exempel, med palsternacka i istället för bacon, som man fräser på ganska hårt och med vitlök. Men det måste se vackert ut.
Louise vill fortsätta att utveckla svensk gastronomi. – Jag vill ha en egen matstudio, hålla matlagningskurser och laga mat för slutna sällskap. Drömmen vore att vara med och laga nobelmiddagen. Jag gillar ju champagne och bubblor, så det vore kul att kombinera mat och dryck med fokus på champagne.
Nu är hon i final och satsar på att vinna. Några fler tävlingar har hon inte planerat in. – Det här är det största jag någonsin gjort. Och vinner jag kanske jag själv sitter i juryn om några år.
”Vi brukar tävla om vem
som har minst mat att slänga.”
LOUISE TIPSAR:
• Servera på ett stort fat och strö något över som förhöjer det visuella intrycket och smaken; färsk parmesan, krispigt rostade pumpafrön, färska kryddor eller rivet citronskal.
• Använd mer vinäger. Syra tillför så mycket för smaken. Jag använder det hela tiden.
• Ibland behövs en sked honung för att hitta balansen mellan syra, sötma och sälta.