- Annons -

VILLALIVET INTERVJUAR: RAGNAR HANSSON

För drygt 25 år sen blev Ragnar Hansson förälskad i en lampa från italienska Flos.
Sen dess lyser han upp offentliga miljöer och privata hem. Och han kan konsten att försköna trädgården med ljus.

NAMN: Ragnar Hansson, 60 år, YRKE: Ljusdesigner, äger och driver företaget Ljus i Hus. FAMILJ: Barnen Anna Johanna 26 år, 2 barnbarn och rottweilern Dimma. BOR: Lägenhet i Limhamn, Malmö. AKTUELL: 25 år i branschen.

“Jag minns vilken
lampa som gjorde
att jag tände till.”

Ragnar Hansson

Det var en slump. Ragnar Hansson hängde med några vänner på en designmässa i Tyskland. – Jag minns vilken lampa som gjorde att jag tände till, Taccia heter den, den liknar en radarstation. Då tänkte jag ”Det här är ju roligt”!

Jag har alltid älskat inredning och arkitektur och bestämde mig för att satsa på belysning.

1993 startade han företaget Ljus i Hus som arbetar mot arkitektbyråer, elektriker och ljusdesigners. Nu finns de i Malmö och Stockholm. De jobbar med ritningar, 3D-bilder, programmerar styrsystem och diskuterar design, ljusstyrkor och färgtemperaturer.

När jag började i branschen handlade allt om luxtal och andra fysiskt mätbara värden för att lysa upp så man inte snubblar.

Idag är det en helt ny teknik med dioder från dataindustrin. Även synen på belysning har förändrats. Nu ska den vara vacker, få oss att trivas och må bra. Ett år på Ljushögskolan i Jönköping fördjupade Ragnars kunskaper och intresse.

Ljus är bland det viktigaste som finns för att skapa en trivsam och tilltalande miljö. Det är ett byggnadsmaterial som kan försköna det du tycker om, en tavla, en plats…Du kan förstärka en struktur eller form, markera djupet på ett rum så att det känns större. Det är likadant i trädgården.

Trädgården är intressantare att belysa än huset

Du kan skapa en helt annan känsla, få den att se större ut eller mer djungelaktig. Arkitekturen i sig kan vara fint att belysa svagt om den har vackra former eller vinklar. Det du behöver är ljus så trappstegen syns och på carporten. Sen ett par tre ljuskällor fram till entrén. Det är ju ingen landningsbana.

Lyfta fram former och strukturer

Ljus är fenomenalt på att lyfta fram former och strukturer i trädgården och skapa vackra accenter.

Ett äppelträd kan du njuta av året runt inifrån vardagsrummet. Och markerar du djupet på trädgården så upplevs vardagsrummet som större. Även terassteg, eller en stenmur med struktur, kan bli intressant att belysa. Och på uteplatsen kan du ha snygga batteridrivna lampor.

Belysa träd

Att belysa träd uppifrån är mer effektfullt än underifrån. – Då ser du trädet och får skuggor. Det rör sig och du får olika effekt olika årstider. Att blanda kalla och varma ljustoner är också effektfullt. Det skapar en mystik och ger ett större djup i trädgården.

Överdimensionera ljuset

Ett vanligt fel är att överdimensionera ljuset. Om vi håller tillbaka lite ser vi himlen bättre och det stör omgivningen mindre. – Man ska hellre antyda något än markera det för mycket. Vitsen är ju inte att återskapa hur det ser ut i dagsljus, utan att skapa ett scenario som är lite mystiskt.

Första steget tar du en sommarkväll när solen är på väg ner. – Ta med ett gäng ficklampor eller mobilen och gå ut i trädgården. Lys upp, testa och tänk efter vad du gillar. Det är så vi gör!

”Man plockar fram kvaliteter
med ljuset som man inte
ser annars.”

- Annons -