- Annons -

Porträtt: Sanna Nielsen

Sanna Nielsen och hennes team kring Allsång på Skansen står redo. Efter ett svidande corona-år är hon mer taggad än någonsin att få sprida glädje med hjälp av musiken. Blir det några lediga stunder mellan varven så tillbringas de hemma i trädgården.

– Att köpa hus är det bästa jag och Jocke gjort tillsammans.

Hon tycker att hon har landat lite mer i sig själv det gångna året, Sanna Nielsen. Coronakrisen har fått allt att stanna upp, hon har fått chans att fundera och se bakåt på sådant hon gjort och kunnat lägga energi på det hon vill göra men inte brukar hinna. Det är en positiv sida av eländet, i övrigt står hon förstås ”på vänt” som alla andra.

– Min bransch vet ju egentligen fortfarande lika lite som vi gjorde förra året, jag är så extremt tacksam att jag fick göra Allsången utan publik, och att jag även fick chansen att spela Funny Girl på Malmö Opera. Man går ju som i ett vakuum, men jag försöker tänka att det handlar om att fortsätta vara kreativ. Jag har utmanat mig i att skriva egna texter, till exempel, det skulle jag nog inte tagit tag i om inte situationen varit som den är.

En del av det arbetet och modet har vi fått höra i nysläppta singeln ”Tänker på dig” som Sanna skrivit med Linnea Henriksson och Alex Shield. Texten riktar sig i mångt och mycket till det egna, unga jaget – ett perspektiv vi nog är många som känner igen oss i.

– Jag har funderat mycket på vad jag skulle ha sagt till mig själv som tonåring om jag fick chansen, den där tiden när allt är så känsligt och man har så stora drömmar.

Foto: Viktor Fremling/SVT

Hittade du rätt ord?

– En del av dom, i alla fall. Jag hoppas att jag en dag kommer kunna ge ut ett helt album som bara är från mig, ett album som jag skrivit själv och som visar hela mig. Inte bara den Sanna Nielsen som andra bestämt att jag är. Det är tufft och svårt, att hitta sin egen röst i musiken. Det är inte alla artister som gör det som riktigt unga och när jag slog igenom var planen att vi skulle skynda långsamt. Det har passat min personlighet. Jag är mycket blygare än vad många tror, det är nog bara på scenen som jag vågar ta ut svängarna och där självförtroendet kommer automatiskt.

Vad spelar du för musik när du lagar mat?

– Åh, herregud, nu blir det ”skomakarens barn”… Vi är två musiker hemma men har det ganska tyst, faktiskt. När vi inte jobbar, vill säga. En anledning till att vi köpte hus var att få plats med en egen studio. Men om jag lyssnar på nåt så kan det bli soul eller nåt trevligt som John Mayer. Sjunger gör jag däremot alltid, både när jag är glad och ledsen. Musik har ju en fantastisk kraft, den läker och peppar på samma gång och den har betytt oändligt mycket för mig hela mitt liv.

Historien om hur hon blev husägare är kort och intensiv. Spontan och ogenomtänkt, skulle man också kunna säga. Efter tolv år i en älskad tvårumslägenhet där irritationen över kringkastade scenkläder och musikprylar växte kom ett tips från några kompisar att ett hus var till salu i området där de bodde, söder om Stockholm.

– Vi tog bussen dit för att känna hur det funkade, både jag och Jocke åker mycket kollektivt. Så fort vi klev in i huset så kände vi att vi skulle kunna bo där. Jag började inreda i fantasin medan vi gick runt och det är väl ett gott tecken? Det var bara vi och ett annat par på visningen och när vi åkte hem var vi livrädda. Skulle vi verkligen ha hus? Var det något för oss? Vi bestämde oss för att sova på saken, men morgonen därpå messar mäklaren och säger att det andra paret budat och att vi måste bestämma oss om vi skulle vara med eller inte. Vi hade inte ens ett lånelöfte så det blev ganska hetsigt allting. Men vi gav oss in i leken och vi vann den.

Vad var det ni föll för med huset?

– Vi gillade stilen, lite lantlig men ändå uppdaterad. Det fanns inte mycket vi behövde renovera eller fixa, vilket passar oss bra. Det enda vi satte igång med direkt var att bygga den efterlängtade musikstudion och sen gjorde jag ett rum till walk in closet. Vilken lycka att stänga in alla kläder där! Vi trivs så otroligt bra, det är det bästa vi gjort.

Berätta om trädgården.

– Det kan jag knappt göra, för jag vet inte hur den fungerar eller vad som växer i den. Det här blir min andra sommar med trädgård och jag googlar allt och är livrädd för att ta död på det som sticker upp eller för att ens klippa av grenar. Vad är allt för nåt? Hur ska man ta hand om det på bästa sätt? Jag har inga gröna fingrar, men det finns något genuint tillfredsställande med trädgård och plantor som jag lockas till.

Vänta ni bara!

TEXT: Katarina Danielsson
Foto: Viktor Fremling/SVT

- Annons -