- Annons -

Tänk att få slippa springa ut och in med grytor och kastruller och enkelt kunna laga och äta maten i ett eget utekök! – Håll det personligt och praktiskt när du planerar ditt utekök, säger den populäre TV-kocken Tareq Taylor och pratar om sin favoritplats.

Tareq Taylor Sommarkök och hemodlat

Hemma hos Tareq Taylor

I Lomma, strax norr om Malmö bor Tareq Taylor med familjen i ett hus sedan elva år tillbaka. På sommaren lagar han allra helst maten ute i trädgården. Grönskan och dofterna från den intillliggande skogen ger en naturlig och lummig inramning.

– Jag vill utnyttja de få sommarmånaderna vi har och kunna laga mat ute om det är fint väder. Det är en underbar känsla att direkt kunna plocka av det som är moget här intill.
När Tareq Taylor lagar mat följer han inte strikt något recept. Han lagar hellre till något spontant och tar av sin egna grönska, kryddor och frukter.

– Det är viktigt att utmana mig själv, inte alltid köra på säkra kort, vara lite orädd och gärna laga sådant som jag inte lagat tidigare i TV. Att lägga upp vackert och se till att det smakar bra.
– Det är inte bara en kryddträdgård jag har. Det finns också olika kålsorter, potatis, tomater, gurka, alla möjliga lökar bland annat kinesisk vitlök, morötter, rotfrukter, bönor, Men också frukter som kiwi, smultron, jordgubbar, äpplen, och olika bärbuskar.
Och visst kännas det lyxigt att sätta på en platta, hämta några nävar med kryddor, dra upp en egen morot eller två och plocka en tomat – men bara behöva gå några steg.

– Jag är själv allätare och har egentligen inte någon favoriträtt. Jag tycker om att grilla på sommaren och är mycket förtjust i crossover food med influenser från de internationella köken, men kan lika väl laga rimmad oxbringa och andra husmansklassiker som dillkött och gravad lax.

Sommarkök och hemodlat hos Tareq Taylor

Man behöver inte så mycket

Tareq Taylors utekök är inget gigantiskt utomhusbygge à la kräsna gourmetkockar, som man kanske skulle kunna tro, men han har satsat på en stor arbetsyta, en bra skärbräda och superknivar, såklart.

– Jag vill hålla det enkelt och praktiskt. Mitt bästa tips är att se till att ha en bra avlastningsyta och några hyllor att kunna ställa lite saker på. Man måste bara planera praktiskt, tänka igenom var allt ska stå så att det blir så bekvämt och så trevligt som möjligt. Huvudsaken är att det inte blir för plottrigt. Jag har ordentligt med plats för att breda ut mig och med en värmeplatta och lite sommarvatten kommer man långt.

– Jag skulle vilja komplettera med en gasspis, en vedugn och ett kylskåp till exempel. Men man behöver faktiskt inte ha en massa funktioner. Det är viktigt att det blir smidigt och att uteköket finns i närheten av det riktiga köket i huset, och att det nära till det som odlas i trädgården.

Uteköket är byggt som en mysig matpaviljong i trä och med tak över, ifall det skulle komma en skur. Tareq Taylor har gjort det personligt, några trevliga trälådor att ha grönsaker i och en söt liten korg som hänger vid sidan som han plockar fram en lök ur och skär upp. I hans nya kokbok ”Helt enkelt” är faktiskt nästan alla rätter lagade i uteköket med en enda gasolplatta, så det går att hålla sitt utekök enkelt.

Tareq Taylor lagar mat i sitt sommarkök Tareq Taylor hackar potatis i sommarkök Tareq Taylor lagar mat i sommarkök

En blommig omelett

På någon minut svänger han ihop en omelett med grönsaker. Ingredienserna är kål, lök, potatis och nässlor, allt garnerat med små gula blommor. Det blir alltid smarrigt, aptitligt och läckert när Tareq står vid spisen.
Tareq Taylor har arbetat som kock i 25 år. Han är en kritikerrosad krögare och en uppskattad tevekock tillsammans med Pernilla Månsson Colt och John Taylor i Trädgårdsmåndag. Han driver för sjätte året det populära Slottsträdgårdens Kafé i Malmö, där begreppet matekologi och kretsloppstänkande är centralt.

– Det är viktigt, tycker jag, att välja mat som inte är besprutad, gärna egenodlat eller härodlat. Det är mitt ställningstagande. Jag vill inte vara fanatisk, men jag handlar ekologiskt. Jag jobbar mycket med säsongens råvaror och det som finns just nu. Vi behöver alla äta lite nyttigare och välja råvaror med bra näringsvärde.

Men Tareq Taylor har fler järn i elden och håller även i det engelska programmet Nordic Cookery på BBC Lifestyle. I programmet som kan ses i 116 länder och speglar han den nordiska matkulturen för 82 miljoner TV-tittare världen över. Snart ska han åka på en PR-resa runt i Indonesien för att göra reklam för programmet.

– Det är väldigt spännande att göra ett internationellt program där man får träffa odlare, jägare och uppfödare i norden, och laga skandinavisk mat och få höra om våra tankar kring mat.
När Tareq Taylor dukar fram den färggranna omeletten, ger han samtidigt några tips till oss som har svårt att få ihop det här med grönsaker: – Börja med grönsakerna och lek hellre med färgerna på tallriken. Bestäm, ska du ta rött, grönt, gult? Sedan kan du lägga till en bit kyckling eller fisk om du vill ha det.

Text Jeanette Gardner, Foto Tine Guth Linse.

Smaka på Tareqs sensommarmat i recepten nedan

- Annons -