I en liten gränd med citykänsla har Eva Funck skapat sitt drömhem – en värld full av färg och lekfulla detaljer. Den genuint mysiga hemkänslan infinner sig i Evas kreativa hörnor. Eva blev en känd tv-profi l redan 1987 med Björnes magasin. Som teaterdirektör drev hon Eva Funcks Dockteater.

Det senaste decenniet har vi sett henne i de pedagogiska funkar-programmen där hon tar upp vardagliga saker på ett kul och lättbegripligt sätt. Just nu gör hon sin dramatiska skådespelardebut i rollen som Gertrud, modisten från Nice i den svenska TVserien Saltön. Under åren har hon fått otaliga priser för sina barnprogram. Begriplighetspriset, Stockholms stads hederspris, Kristallen, Svenska TV-priset, Årets barnprogram och Kunskapspriset för att nämna några. Idéerna till sina program får Eva i sina kreativa myshörnor. Här har hon valt starka färgnyanser och valt bort ett traditionellt möblerat vardagsrum. Eva är inte rädd för att blanda varken stilar eller färger i ett vardagsrum som är fullt av överraskningar. Här finns en skön konstnärlig mix av möbler från Indiska, tapeter från Tricia Guild och prylar som hon samlat på sig ur livet. – Jag behöver och älskar att få sitta för mig själv och bara glo eller skriva i en hörna.

Vill skapa närhet

En av Evas myshörnor liknar en lila tågkupé från förr i tiden. Gamla, slitna träsoffor rymmer en udda samling kuddar som går i gammalrosa, lila och ljusbruna toner med guldiga inslag. Stilfullt och vackert mot den gröna väggen. – Det ska kännas som om jag åker tåg. Jag tar plats i en egen kupé och kan reflektera och frigöra tankarna en stund. Här skriver jag, läser en bok eller bara kopplar av. Det är lyx! Blandningen av möbler och detaljer i vardagsrummet blir till en spännande helhet. Hemmet speglar familjens personlighet med djärva, humoristiska och udda val av möbler, lampor och prylar. – Här finner jag inspiration bland mina minnen och saker från exempelvis Thailand, Skansen, Dalarna och mormor. Men det ska finnas balans i inredningen och rätt färger på kuddarna i soffan, rätt antal äpplen i skålen. Jag fixar och ställer i ordning här och där och plockar omkring hela tiden.

Följeslagaren Bliffe

Evas trogne följeslagare, hunden Bliffe, har inspirerats av den övriga familjen och inrett en lite tuffsigare myshörna åt sig själv i en fönsteralkov och får på så sätt överblick över allt som händer på gatan. Från vardagsrummet ser man ut över resten av hemmet och in i alla rummen. Vid ett av fönsterna står det gamla matbordet med plats för 10 personer. Middagar i detta fantastiska vardagsrum måste kännas som i sagan Tusen och en Natt. Allt är magiskt och kreativt med eleganta orientaliska inslag i inredningen. Närheten till familjen betyder mycket. Här finns inga fåtöljer. Alla kan sitta tillsammans i en gigantisk soffa, nära varandra. – Jag tycker inte om att barnen har egen TV i sina rum. Då drar de sig undan. Jag vill skapa ett behov av närhet till alla och ha alla omkring mig. Vi kan prata, kramas och skratta tillsammans. En rofylld känsla av avkoppling och trygghet infinner sig när man myser nära varandra, istället för att var och en sitter i en egen fåtölj.

Text: Jeanette Gardner
Foto: Orlando G Boström

Evas Fucks hund Bliffe Som ur tusen och en natt 3 Som ur tusen och en natt 4 Som ur tusen och en natt 5 Som ur tusen och en natt 6 Som ur tusen och en natt 1