Villaliv hälsar på hos Bosse Rappne

Vi hälsar på hos Bosse Rappne som kanske är mest känd från Äntligen hemma i TV4.

Men hans livsverk är Slottsträdgården Ulriksdal i Solna. Här växte han upp och här klappar hjärtat för att sprida glädje till stora och små.

Om Bosse Rappne

Bosse Rappne
  • Bor: Lägenhet på Slottsträdgården Ulriksdal, Solna.
  • Familj: Hustrun Mia, kökschef, döttrarna Amanda, 11, och Felicia, 21.
  • Aktuell: Trädgårdsprofil i Äntligen hemma i TV4, driver Slottsträdgården Ulriksdal, trädgårdsexpert i Villaliv med Gröna Rum och Recept (sid 52), medförfattare till barnboken Magiska skatter i vår trädgård.
  • Favoritplats: Stockholms skärgård och ön Rödlöga.
  • Bästa fredagsmyset: Det får bli på söndagar när vi har söndagsmiddag med familjen.
  • Trädgårdsambition: Att den ska vara som ett välkomnande lantställe.
  • Senaste renoveringen: Vi är dåliga på att renovera hemma, det blir mest på jobbet.
  • Inredningsdröm: Renovera köket hemma.
  • Hemsida: rappne.nu
  • Instagram: borappne

 

Med passion för allt som växer

Den något blygsamma entrén hos Bosse Rappne till den gigantiska handelsträdgården som utgör Slottsträdgården Ulriksdal avslöjar inte vilket paradis som väntar inne i växthusen.

Bosse Rappne

– Välkomna! Har ni varit här förut? säger Bosse Rappne och ler sitt berömda vänliga leende där han står i arbetskläder vid ingången. Han är VD för Slottsträdgården Ulriksdal som är en av Sveriges största handelsträdgårdar. Men han är inte bara VD, utan en hårt arbetande entreprenör som med modersmjölken fått kärleken till jorden och allt som växer.

Bosse Rappne växte nämligen upp här på Slottsträdgården – till och med i samma lägenhet som han i dag bor i med sin egen familj.

Föräldrarna odlade och sålde grönsaker från början, men under Bosses uppväxt övergick de mer och mer till blomsterodling.

Hur var det att växa upp här?

– Som på en bondgård! Jag är uppvuxen på krysantemumsticklingar och saintpaulia, säger han och skrattar. Jag var den enda i plugget som kom från ”landet”.

 

”Vi sysslar med storskalig healing”

Att strosa genom de stora växthusen hos Bosse Rappne är som att vara på upptäcktsfärd i ett sprakande landskap av färger och dofter.

Bosse Rappne
Välkommen på upptäcksfärd! En tur i växthusen hos Bosse Rappne bjuder på intryck för alla sinnen.

Glada hejarop från stamkunder hörs från höger och vänster där vi går. Det märks att Bosse är välkänd bland besökarna.

– Vi sysslar med storskalig healing här, säger han och syftar på den glädje som människor i alla åldrar upplever under sitt besök.

Jag möter 80-åringar som kommer fram och berättar minnen från när de var barn, hur de känner igen dofterna och känslan. Och jag ser hur små knoddar får fnatt ute i frilandet och plockar blommor och kastar iväg dem i ren glädjeyra. Axlarna sjunker på folk när de kommer hit. Vi har många rehabpatienter på besök just av den anledningen. Alla behöver inte blommor, men alla behöver må bra.

 

Entreprenör in i märgen

Bosse Rappne

Bosse Rappne är entreprenör så det visslar om det och har byggt upp ett grönskande paradis med butik, restaurang och konferensrum. ”Ur fattigdom föds kreativitet”, säger han.

Genom dörrarna passerar årligen runt 600 000 besökare. På totalt fyra hektar mark finns förutom handelsträdgården även visningsträdgårdar och det stora frilandet med självplock av blommor och grönsaker på sommaren, där allt är ekologiskt odlat.

Sextio heltidsanställda, som också arbetar med bland annat trädgårdsdesign, hemrådgivning och konferensverksamhet arbetar hos Bosse Rappne.

Bosse är motorn bakom utvecklingen och arbetade i många år ensam, upp emot 100 timmar i veckan. Han är snickare i grunden och har också byggt ”kåken” själv; 1 000 kvadratmeter växthus, butik, konferensanläggning och restaurang.

Jag är en entreprenör så det bara visslar om det, det är min förbannelse, säger han och skrattar. Men allting bygger på samverkan, jag har inga arbetare utan bara medarbetare.

Han och hans fru Mia, som är kökschef, driver också Trädgårdscaféet som serverar en vegetarisk lunchbuffé med inspiration från världens alla hörn. Två kokböcker från Trädgårdscaféet har getts ut och arbetet med att utveckla smakkombinationer pågår ständigt. All mat görs från grunden.

Bosse Rappne
Överallt böljande växter i olika färger. I det populära Trädgårdscaféet serveras grön mat med smaker från världens alla hörn.

Varför just vegetarisk mat?

För att det var det enda jag hade råd med. Ska du servera kött, fisk och fågel måste du ha olika kylskåp, olika knivar, olika skärbrädor. Så det fick bli grönsaker. Och det visade sig vara mitt livs bästa beslut. Kvinnorna kommer hit och lockar med sig sina köttätande män, som oftast är de som kommer fram efteråt och tackar och säger att de aldrig ätit något så gott förut!

 

Cyklade själv ut med reklamlappar

Under många år kämpade Bosse hårt för att utveckla verksamheten. I början av 1990-talet hade han det så knapert att han inte ens hade råd att köpa en ny skruvmejsel. Han cyklade själv runt i området med reklamlappar, trots att han arbetade 100 timmar i veckan. Pappan dog när Bosse bara var 17 år, men hans mamma drev företaget vidare och arbetade sida vid sida med Bosse.

Jag hade gått i personlig borgen och kunde inte gå i konkurs. Det var fruktansvärt tufft.

Han insåg att det var för dyrt att köpa reklamplats i tidningen, så han bestämde sig för att i stället göra ”galna grejer” för att få uppmärksamhet i pressen.

En stor karusell av eterneller och en igelkottsfamilj av laminatplast som drevs runt på en ställning med hjälp av en vindrutetorkarmotor var några installationer – som mycket riktigt väckte uppmärksamhet och gjorde att han blev omskriven.

Då förstod jag att jag inte arbetar i trädgårdsbranschen, utan i upplevelseindustrin. Trädgård är mitt verktyg, säger han.

”Alla behöver inte blommor, men alla behöver må bra”

Passion för ekologiskt kretslopp

Vet du hur ett kretslopp fungerar och varför trädgård är viktigt? frågar Bosse under intervjun. Han förklarar initierat och lättförståeligt varför vi inte ska ta bort det vi tycker är fult i trädgårdslandet, varför löven ska få ligga kvar på marken, hur jord är levande, varför maskar och gråsuggor behövs och varför vi inte ska hålla på och övergöda som vi ofta gör.

Det är en förmån att få lyssna till honom. Han förklarar med en passion som smittar av sig.

Bosse Rappne brinner för det ekologiska kretsloppet och föreläser ofta om det i olika sammanhang.

All mat vi äter kommer från jorden. Att odla blommor för att de ska matcha gardinerna känns för mig banalt. Men om vi kan sprida kunskap och lära folk hur det funkar, om de kanske tänker sig för innan de stoppar ogräset i soporna och förstår sin egen roll i kretsloppet, då har det vi gör ett stort värde.

Bosse Rappne

I frilandet sätts 10 000 blomsterplantor ut varje vår. Stora som små kommer för att plocka.

 

5 snabba om livet hos Bosse Rappne

Bosse Rappne

1. Har du mycket blommor hemma?
– Nej, jag glömmer lätt att vattna dem!

2. Livsmotto?
– Var envis. Ge aldrig upp!

3. Vad läser du just nu?
– Mest tidningar; Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet, Dagens Industri och Lantbrukets Affäsrstidning ATL.

4. När du slår på tv:n…?
– Då blir det Kunskapskanalen.

5. Vad gör du när du är ledig?
– Åker ut på havet och puttrar med båten. Jag har alltid gillat kraften i naturen. Man kan inte betvinga den, utan man måste vara följsam.

Läs också:

https://villalivet.se/om-tradgard/bosse-rappne/

 

Text: Charlotte Pehrson  Foto: Orlando G Boström

- Annons -

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -

Relaterade artiklar