Recept på Tryffeltårta med högsta betyg
En helt otroligt god Tryffeltårta som fått toppbetyg av nära och kära! Det är alltså en kladdkaka i botten som toppats med en len chokladtryffel och lite flingsalt.
Denna tryffeltårta är sötad med dadlar, mörk choklad och lite vaniljsocker – dessutom är den glutenfri! Tänk på att kladdkakan behöver en natt i kylen för bästa resultat så förbered den gärna dagen innan servering.
6-8 bitar | 30 minuter tillagning + en natt i kyl
Kladdkaka
- 150 gram smör
- 100 gram mörk choklad (70% kakaohalt)
- 20 färska och urkärnade dadlar
- 3 ägg
- 2 dl mandelmjöl
- 1 dl kakao
- 0,5 msk vaniljsocker
- 2 krm salt
Chokladtryffel
- 150 gram mörk choklad
- 1,5 dl vispgrädde
- 2 msk smör
- Flingsalt
Gör såhär:
Börja med kladdkakan.
- Sätt ugnen på 160 grader varmluft och klä en springform (20 cm) med bakplåtspapper.
- Smält smör och choklad i en kastrull på låg värme. Mixa ner dadlarna så gott det går.
- Rör ner resterande ingredienser och häll smeten i din springform. Grädda i mitten av ugnen i cirka 17-25 minuter. Kladdkakan ska ha fasta kanter med en riktigt kladdig mitten.
- Låt kladdkakan svalna och ställ sedan in den i kylen över natten. Några timmar innan servering förbereder du chokladtryffeln.
- Hacka den mörka chokladen fint och lägg den i en värmetålig skål.
- Smält smöret och koka sedan upp smöret med grädden. Häll blandningen över chokladen och rör om till du fått en len chokladtryffel.
- Låt tryffeln svalna i rumstemperatur eller kyl tills bredbar konsistens.
- Bre ett rejält lager chokladtryffel över kladdkakan och toppa tryffeltårtan med färska bär och flingsalt! Serveras tillsammans med en klick grädde.
Läs också: Kärleksmums: Recept på 10 enkla steg för smarrig fika