Grillad vit sparris med hollandaise

KATEGORI

Grillad vit sparris med hollandaise

När våren kommer är det dags att plocka fram grillen. Dennis, som grillar året om, delar med sig av sig av recept till en härlig grillbuffé. Så fyll bordet med gott grillat, och var inte rädd för att ta i, eventuella rester är perfekta att äta i en wrap dagen efter.

Den vita sparrisen passar perfekt som en liten förrätt eller, som här, ett lyxigt inslag på buffén. Skala sparrisen riktigt noga, minsta skal kvar blir som ståltråd i munnen.

Läs också: Bechamelsås: 5 enkla steg till perfekt sås varje gång

Lägg sparrisen i en kastrull, täck med vatten och lägg i några nypor salt, pyttelite socker, nymald vitpeppar och en skvätt olivolja. Koka upp under lock, stäng sedan av värmen och låt sparrisen ligga i lagen i ca 12–15 minuter.

Vänd dem på grillen precis innan servering.

Hollandaise (6-8 personer)

Saft av 2 citroner 2 äggulor 300 gram smör Lite tabasco, nymald vitpeppar och salt Smält smöret till ca 55 grader. Pressa citronerna och häll saften i sautépanna eller rostfri bunke, lägg äggulorna i citronsaften.

Sätt ägg/citronvätskan på en platta och sätt i gång att vispa kraftigt med en ballongvisp, vispa tills du får en luftig kräm. Ta kastrullen från värmen. Fortsätt vispningen häll försiktigt i smöret i en tunn stråle tills en perfekt sås uppkommit.

Smaka av med salt och tabasco och ev. mer citronsaft. Jag tycker det är gott om det är riktigt surt.

Sås på grillad Aubergine

Här kommer en personlig favorit, som alla grillrecept är den beräknad till 6–8 personer.

Du behöver

  • 3 x aubergine
  • 3 msk Tahini
  • salt eller om man vill vara lite modig, fisksås.
  • 1 finriven vitlöksklyfta
  • saft av 2 citroner.
  • Olivolja och svartpeppar att toppa med.

Gör så här

Stick hål på auberginerna lite oregelbundet, lägg dem på grillen och vänd med jämna mellanrum, målet är att de ska bli helt mjuka och smaka grill. Låt svalna något, dela sedan på längden och skrapa ut innehållet med en sked. Släng skalen.

Hacka auberginen fint, originalreceptet säger nog puréa men jag tycker det är godare med en lite chunky sås. Blanda med resterande ingredienser och smaka av.

Häll upp såsen i en snygg skål ringla över lite god olivolja och nymald svartpeppar.

Helgrillad kyckling

Börja med att binda upp kycklingen med ett steksnöre, på så sätt blir alla delar klara i princip samtidigt.

  1. Sjud kycklingen i vatten  tillsammans med några bitar blekselleri, morot, gul lök och några lagerblad.
  2. Kör ett metallspett genom kycklingen och häng den över glöden, lägger du den direkt på galler kommer skinnet att fastna.
  3. Har du inget roterande spett, vänd kycklingen ofta.
  4. Servera kycklingen hel på ett fat och låt gästerna själva välja ut sin lilla godbit.

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

[ai_buddy_chat]
- Annons -
[ai_buddy_chat]

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -