Baka sockerkaksägg till dessert!
Ge din familj eller dina gäster en riktig överraskning vid bordet, ge dem ”kokta ägg” till dessert!
När de knäcker äggen är de fyllda med härlig sockerkaka som du serverar med grädde och sylt, smält choklad, eller vad du själv tycker är gott och kan passa till.
Filmen visar hur du gör och vi lägger även till en beskrivning på svenska…
[iframe id=”https://www.youtube.com/embed/VvPCpV9zJcg”]Så här gör duGrundrecept muffins
Så här gör du!
- Gör ett hål i toppen av äggen med en nål, ett häftstift eller något annat vasst du har hemma.
- Häll ut äggens innehåll i en skål stor nog att vispa och göra smet i.
- Skölj ur äggskalen och lägg dem försiktigt i en skål med saltat vatten en stund.
- Gör små ”bon” till äggen med hjälp av aluminiumfolie i en ugnsform för muffins.
- Häll lite olja i varje äggskal och skaka så det bildas en hinna av olja inuti skalet.
- Ställ ner skalen i muffinsformen med hålet uppåt.
- Gör nu sockerkaks- eller muffinssmeten. Du använder gulan och vitan du hällde ur äggen så klart. Vi har lagt till ett muffinsrecept du hittar i fliken vid sidan om för enkelhetens skull.
- Lägg smeten i en spritser eller om du inte har en, en plastpåse du klipper ett hål i ena kanten på och fyll äggskalen med smeten. OBS! Fyll inte hela skalen eftersom smeten ju utvidgas när den bakas.
- Sätt in formen i ugnen och baka äggen efter vad ditt recept säger.
- Skär bort eventuellt kakspill som hamnat utanpå skalen och torka av dem ordentligt..
- Servera med skalet på i en äggkopp med tillbehören vid sidan om eller skala äggen och gör en fin dessert utifrån din egen fantasi!
Ingredienser
- 100 gram smör
- 2 st ägg
- 2 dl strösocker
- 3 dl vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
- 2 tsk vaniljsocker
- 1 dl mjölk
Så här gör du:
- Smält smöret och låt det svalna.
- Vispa ägg och socker poröst.
- Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker.
- Tillsätt detta växelvis med det smälta smöret och mjölken.
- Fördela i muffinsformar, fyll dem till 2/3, och grädda mitt i ugnen i 200 grader 15 minuter.
Läs också: