När programledaren Anders Lundin öppnar upp till familjens funkishus berättar han om drömmar och projekt samtidigt som han bjuder på lite gitarrspel.

Här bor: Anders Lundin, programledare, artist, komiker, låtskrivare.
Villa: I Enskede söder om Stockholm.
Familj: Hustrun Kerstin, barnen Adrian och Mathilda.
Aktuell med: Nya serien Allt för Sverige i SVT

Anders Lundin älskar att spela gitarr

– När vi beslutade oss för att lämna vår centrala lägenhet i Vasastan för tre år sedan, så var det faktiskt mest för barnens skull, berättar Anders.

– Läget var viktigt för oss. Med mitt hektiska arbetsliv var vår första prioritet att hitta ett hus nära city, men ändå med lantlig känsla och grönområden omkring oss, men nära till skolor och affärer.

Familjens val föll ganska naturligt på ett läckert tvåvåningshus i funkisstil i gamla Enskede. I det här huset kommer verkligen det funktionalistiska helt till sin rätt. Allt är sparsmakat med raka linjer. Inga krimskramsdekorationer, utan platta tak och ljusa, finputsade fasader och väggar.

– Det är ett litet, intimt hus och så typiskt som man byggde hus på 30-talet. Vi tycker att huset har charm och är mysigt. Vi trivs ju jättebra. Men oj, vad vi fick renovera och göra om nästan allt, väggar, tak och golv, för att till slut få det som vi ville ha det.

Långt ifrån traditionellt

Vardagsrummet har en öppen planlösning med två delar, matrum och vardagsrum. På ena sidan rummet står ett stort bord av gediget trä, inbjudande och med gott om plats för stora, trevliga middagar. I taket hänger en häftig lampa i läcker formgivning och av ärgad koppar. Lampan är så långt från den traditionella kristallkronan man kan komma, men den passar perfekt in i den typiska funkisstilen.
Framför täljstenskaminen i vardagsrumsdelen står en rymlig och skön hörnsoffa inramad av stora fönster med tvära fönsterluckor upptill. Typiskt funkis igen.

– Den grönturkosa soffan är en liten protest mot allt det vita, menar Anders som helst vill helst vill ha en känsla av trä och färg omkring sig.
Och musikinstrument. Här får både ett gammalt svartfärgat piano, ett keyboard och en akustisk gitarr plats. Gitarren vill Anders alltid ha på greppbart avstånd och han har svårt för att låta bli att spela något med stämningsfulla harmonier och vackra ackord.

Anders Lundin – man med många järn i elden

Anders Lundin är en av våra mest folkkära programledare och vi har sett honom ibland annat Melodifestivalen, Expedition Robinson och Allsång på Skansen. I snart 15 år har han skrivit sketcher och fått publiken att skratta i krogshowen REA.

– Tänk att vi har hållit på så länge. Men det är lika kul varje gång och ett helt galet gäng. Just nu skriver jag på nätterna, repar på dagarna och sover i genomsnitt fem timmar.

Anders är en äventyrare av stora mått som drömmer om att få göra fler dokumentärer, likt den som han gjorde om Örjan, snöleoparden i Mongoliet för några år sedan. Kanske är det hans nyfikenhet på livet och hans stora intresse för människor, djur och miljö som driver honom till att ibland åta sig lite annorlunda och spännande projekt. Får han välja så reser han helst till öknar, savanner och träsk för att botanisera och hitta den där speciella historien att berätta om. Drömmen om att få göra en dokumentär om världens bästa dykvatten står högt på önskelistan över ogjorda uppdrag.

Det råder ingen tvekan om att Anders är en kille som gillar omväxling och utmaningar. Hans humoristiska men ödmjuka stil verkar gå hem i TV-sofforna runt om i Sverige.

Nyfiken på människor

I höst är han värd för en ny omgång av det populära programmet Allt för Sverige, där ett gäng svenskamerikaner får hjälp med att hitta sina rötter i Sverige.

– Det finns faktiskt 4,5 miljoner svenskamerikaner där borta. Det är tredje säsongen vi kör serien och det är en brokig grupp som kommer hit med olika bakgrund och yrken. Bland annat en cowboy från Texas, en sopåkare från Wisconsin och en matchmaker från Los Angeles som alla har en gemensam nämnare. De är väldigt Sverigefrälsta och nyfikna på Sverige då deras förfäder utvandrade härifrån. Nu ska de för första gången återvända och upptäcka sina svenska rötter. När du söker och gräver i din bakgrund på det här sättet så involveras du alltid i riktiga känslor. Allt blir jättespännande och det är bitvis mycket hjärtgripande personliga historier som kommer till ytan, lovar Anders.

Själv har Anders tyskt påbrå. Hans mor är från Köln i Rhenlandet och hans tyska vokabulär är bra, tack vare hans stora nyfikenhet på sin egen bakgrund.

– Rhenländarna verkar vara så skämtsamma både till sina seder och i sitt språk. Jag är nyfiken och vill gärna lära mig mer i framtiden, säger Anders.

På sitt eget personliga sätt skapar Anders en mysig stämning när han plingar vidare på gitarren och konstaterar:

– Jag är som mest lycklig när det fastnar några toner i huvudet på mig som jag sen kan klinka vidare på i timmar. Lugnt och ingen stress. Jag låter saker få ta tid att växa fram och hastar inte.

Tre saker du inte visste om Anders Lundin:

  • Fått en grammis för skivan ”Mycket känsliga bitar” där han skrivit texterna.
  • Filmdebuterade i ”Artisten” som fick The British Academy Film Award för bästa kortfilm
  • Har varit lärare i samhällskunskap, historia och geografi.

Text Jeanette Gardner, Foto Johan Jeppsson

Anders Lundin hemma i villan i Stockholm. Anders Lundin hemma i villan i Enskede i södra Stockholm. Anders Lundin kopplar av i sin lägenhet i Enskede, södra Stockholm.