- Annons -

Nu är rollerna ombytta; välkommen till Mija Kinnings hus! I sitt kreativa arbetsrum trivs inredaren och Bygglovsbekantingen Mija Kinning allra bäst. Det är här hon tränar, jobbar och skissar på sitt drömhus som snart ska stå klart vid havet i skånska myllan. 

Ålder: 44 år
Yrke: scenograf, programledare, inredare, föreläsare
Familj: maken Björn, 2 bonusbarn
Bor: Hus på en ö i Skärgården, lägenhet i Stockholm och i Skåne
Just nu: aktuell med den 7:e säsongen av Bygglov.

 

Mija Kinnings hus med sitt ljusa loftkontor

Däruppe är mitt arbetsrum, säger Mija och pekar mot taknocken. Huset i Skärgården där Mija och hennes man bor är litet, nästan minimalt, faktiskt. En spiraltrappa är den enda länken mellan det ljusa arbetsrummet och sovrummet, som ligger precis under. Inga väggar, bara öppen planlösning.

På kortsidan sträcker sig ett smalt, högt fönster utmed hela gaveln, från golv till tak. Här märks det maximala ljusinsläppet och en utsikt över härlig grönska.

Vita väggar, vitmålat trägolv och ett pyttigt, flyttbart skrivbord lämnar plats för en brokig skara spännande småsaker som Mija samlat på sig genom åren. Minst tusen färgpennor, högvis med inredningstidningar och många, många personliga detaljer. Hos vem som helst skulle rummet kännas som en enda röra, men inte hos Mija.

Mija Kinnings hem
Mija Kinnings hem ger henne inspiration i sin arbetsroll som inredare

Mija Kinnings hem bjuder på en hel del läckerheter

I taket hänger två kraftiga krokar. Här tränar Mija redcord, en form av styrke- träning som är mycket effektivt för muskler och balans.
− När jag får ett inredninguppdrag, så utgår jag alltid från den personen som bor där, tittar på utrymme och livsstil mer än att jag väljer det som är inne just nu. Och ibland behöver man faktiskt inte ändra så mycket, det kan räcka med en detalj här och en där för att allt plötsligt ska kännas nytt och fräscht, tipsar Mija.

50-talspassion

Här, i Mija Kinnings hus, kan hon riktigt sträcka ut sig både fysiskt och mentalt

Mija lägger upp benen på bordet. Tofflorna i svart läder påminner om de slip-in- tofflorna man fick ha på sig när man var liten. 50-talet är en stark influens i Mijas liv och inredning.

Roliga skyltar, leksaker, lampor samsas på alla hyllor i det lilla huset. Men det känns aldrig prylmäktigt. Allt är genomtänkt, mysigt och utvalt.

− Lampor är det bästa jag vet. Jag hittar mycket saker på loppis. Det blir så, jag letar ju jämt. Från och till brukar jag sälja av saker jag samlat på mig, men jag ångrar mig alltid efteråt.

−Fick jag bara ta med mig tre saker från mitt arbetsrum, så skulle jag välja den underbara stolen, omklädd i Joseph Frank tyg, den svartvita lampan som jag hittat på loppis och någon av mina glasvaser.

Mija Kinnings hem har sin beskärda del av glasvaser
Mija Kinnings hus har definitivt en myshörna
Mija Kinnings hus befolkas av diverse dekorationer
Inredaren Mija Kinning ska de närmaste veckorna förbereda vilka renoveringsprojekt som ska få vara med i Tv-succén Bygglov. Närmare 6 000 personer ansöker varje säsong om att få ta del av bygglovstrion Mijas, Mattes och Willys smarta lösningar.

Dessutom hinner Mija med att hålla sina populära inspirationsföreläsningar runt om i landet. Biljetterna brukar oftast ta slut ganska fort.
− De senaste åren har jag och min man flackat runt och jobbat så mycket. Vi bor på tre ställen. Men nu bygger vi äntligen vårt eget drömhus med gott om plats och livsutrymme.

Väntar på bygglov

På nätet hittade hon en härlig tomt i Österlen som ligger direkt vid havet.
− Tänk vad underbart att kunna titta ut över havet och höra det fantastiska ljudet av vågor… det är något visst med det. Vatten spelar en stor roll för mig, så det var självklart läget som avgjorde att vi köpte just den tomten.

Tillsammans med arkitekten Patrik Windisch kunde husdrömmen förverkligas. Nu väntar hon på bygglov och räknar med att huset ska stå klart redan innan jul.

Mijas ljusa loftkontor 4
Mija Kinning vid sitt skrivbord i sitt ljusa loftkontor
Glasögon i Mijas ljusa loftkontor

− Fagerdala Hem gjuter huset och fraktar ner det bitvis. Det är en smart idé och går fort. Tänk dig ett hus som är en härlig blandning av fabrik och skånsk lada, med vitputsade väggar, zinktak och en livhöjd på 4,60 meter. Mija pratar engagerat om de olika träslagen hon valt, palisander och jakaranda, glasdörrar upp till taket och ett visst golv-spackel som ska ligga genom​gående i huset.

− Jag längtar efter plats och rymd, ett stort kök, en egen ateljé, att äntligen kunna få bre ut mig. Men mest längtar jag hem till Skåne och till havet.

Text Jeanette Gardner, foto Orlando G Boström.

- Annons -