- Annons -

Inbäddad i grönska och med praktfulla ängsblommor omkring sig, kopplar Åsa Avdic av från sitt hektiska tv-liv som programledare för konsumentmagasinet Plus.

Yrke: Programledare, producent, redaktör.
Bor: med sambo och 2 barn på Södermalm i Stockholm.
Fritidsboende: stuga utanför Norrtälje.
Just nu: programledare för SVT:s konsumentprogram ”Plus” tillsammans med Charlie Söderberg och Mathias Andersson.

Jord, gräs, skog och luft. Stort fokus på en enkel hjärtlig sommarstandard och i en fantastisk naturskön miljö nära till bad – så kan man kort sammanfatta Åsa Avdics fritidsidyll i sköna Norrtälje.
Åsa Avdic har slagit sommarläger i en liten röd stuga mitt inne i ett tätbevuxet skogsområde, nära till en sjö men så långt ifrån trafik, affärer och storstad man kan komma.

− Stugan har blivit vår fasta punkt att fly till. Här finner hela familjen andrum i tillvaron. Det är nyttigt för mina stadsbarn att få komma ut i naturen, titta på grodor, plocka bär, plaska med vatten och hoppa på stenar. Ha kul helt enkelt!
Sommarboendet påminner Åsa Avdic om barndomen.

− Jag är ju uppvuxen i lägenhet, men min farmor bodde på landet. Vi hjälpte henne med mycket och fick vara med om naturen på nära håll och uppleva Åsa Avdic vattnar en krukväxt i trädgårdenårets cykler. Att få utforska naturlivet var värt väldigt mycket för mig när jag var liten. Just sådana barndomsminnen vill jag själv klart att mina barn ska ha när de växer upp.

− Det enda vi egentligen ville hitta var ett naturnära fritidsboende där vi trivdes, men några få krav hade vi när vi sökte vårt sommarhus. Det skulle finnas två sovrum, gärna en bastu och att det framförallt skulle vara tyst och mörkt på natten när vi sover. Så långt ifrån trafik, hets och stress som möjligt, berättar Åsa Avdic.

− För oss är det en fråga om avkoppling. Det spelar ingen roll om man läser tisdagstidningen på en torsdag, eller att internetuppkopplingen inte alltid fungerar. Det är ok att lunka in i ett lugnare liv ett tag utan en massa måsten. Vi såg fram emot händelselösa somrar där vi egentligen bara kunde få vara oss själva, och en naturtomt som inte kräver något engagemang.

Ingen renoveringsstress

Åsa och hennes familj letade inte efter ett renoveringsprojekt när det tittade efter stugor på Internet.
− Jag tror att om blir det ett krav att vara aktiva hela sommaren, börja renovera upp och bygga om här och där, så skulle vi snart att tröttna på den här idyllen, säger Åsa Avdic.

− Men vi hade faktiskt tur i oturen och fick en vattenskada och därmed passade vi på att göra oss av med utedasset och flyttade in en seperationstoalett, vilket är fantastiskt. Vi har också målat exteriören av huset i Falu rödfärg för att piffa upp stugan lite utvändigt. Men därmed satte vi punkt.

Drömmer om att bygga eget

På altanen prunkar lila pelargoner och kryddor i små zinkkrukor.

− Vår lilla sommarstuga har gett oss blodad tand. Drömmen vore att hitta en mysig tomt och få bygga vårt eget hus eftersom vi vill ha klimatsmarta lösningar så långt det är möjligt och med så lite åverkan på naturen. Det blir säkert ett spännande framtidsprojekt någon gång, skrattar Åsa Avdic.
Åsa Avdic visar stolt upp den saft hon kokat på rabarber och vildhallon som finns på tomten.

− Jag tycker generellt att det är givande att ta tillvara det som växer omkring oss. När vildsvinen har bökat klart i skogen får hallonbuskarna luft och det blir extra mycket hallon, skrattar Åsa Avdic.

Åsa Avdics tips för fritidsboende!

  • Utgå ifrån dig själv när du väljer fritidsboende. Ställ dig  frågan: vilka krav har jag, vilka är mina behov?
  • Romantisera inte överdrivet. Var realistisk och ärlig mot dig själv. Kan du verkligen leva med ett utedass kl 3 på natten om det regnar och är kallt?
  • Behåll fokus på en kravlistan och flippa inte ut.

Text: Jeanette Gardner, Foto: Linda My Hagberg.

Åsa Avdic porträtt sitter på en sten Åsa Avdic fyller på vattenkannan i trädgården Åsa Avdics blommor

Åsas andrum 4 Åsa Avdics utedusch Åsa Avdic avskärmad utedusch Åsa Avdics hus

- Annons -