Björn Ranelid och hustrun Margareta fick sina drömmars hus i Kivik

KATEGORI

Björn Ranelid och drömboendet

Björn Ranelid var en gång  en lovande fotbollstalang och spelade i flera skånska allsvenska lag. Numera känner vi honom som mannen med de fantastiska formuleringarna – kontroversielle, folkkäre Björn Ranelid.

Följ med Villalivet på besök i hans mysiga Österlenvilla och möt hägrar, hundar och grisen i säcken!

Två hus, åtta terrasser, sextusen äppleträd och ett oändligt hav. Inte konstigt att Björn Ranelid började gråta av lycka när han och hustrun Margareta Ranelid fick sina drömmars hus i Kivik. — Vi letade i sju år, men det var värt att vänta på!

Att det nog är lite närmre till himlen från Österlen, har det redan skaldats om. Det är väl därför Björn Ranelids aforismer blir så vackra när han sitter vid sitt skrivbord och blickar ut över äppelodlingar och hav.

Här blir han inspirerad, här äter han minst sex äpplen om dagen, kör en liten tur med Jaguaren, går en promenad med hunden Kalle och jobbar sig sakta men säkert fram mot den punkt då han äntligen kan slå sig ner vid tangentbordet.

— Han har en mycket lång startsträcka. Oftast sätter han sig inte vid datorn förrän vid tiotiden på kvällen, avslöjar Margareta Ranelid.

— Ah nä, klockan brukar väl inte vara mer än åtta? Nio, då? Mellan nio och tolv skriver jag!

Planerar nytt hus

Här på Österlen ägnar han en hel del tid åt den stora tomten och att åtgärda vissa skador och brister i husen. De två husen som står på den 50 000 kvadratmeter stora tomten har helrenoverats sedan köpet:

Alla invändiga väggar har putsats över den gamla tapeten, golven är nya, kök och badrum är utbytta och om han bara vinner striden mot den sura grannen, ska han bygga ett helt nytt hus på andra sidan guldfiskdammen.

— Ni skulle sett när hägern var här och glufsade i sig av guldfiskarna! Han tappade en tjugo, trettio stycken ur munnen när Margareta jagade iväg honom.

Björn Ranelid från kontroversiell till folkkär

2009 är året då Björn Ranelid gått från omtyckt men kontroversiell författare till folkkär superkändis. Inte för att han någonsin varit en blyg viol som suttit hemma och våndats över bokstäverna – Björn Ranelid är minst lika känd för sina framträdanden inför publik som för sina romaner.

Men i år har det fullkomligt exploderat. För att bara nämna något så vårtalade han på Skansen, firade sin 60-årsdag i Filip & Fredriks direktsända tv-show från New York, var vandrande reporter i Anne Lundbergs sommarshow från Ystad Saltsjöbad, tävlar i På spåret och är i december en av Stjärnorna på slottet.

– Inspelningarna med Tommy Körberg, Kjelle Bergqvist, Siw Malmqvist och Meg Westergren var banne mig den roligaste arbetsvecka jag någonsin upplevt. Tittarna kommer att älska den här omgången!

Björn Ranelid är Malmöpågen som var en lovande fotbollstalang och hann spela i såväl Malmö FF som Trelleborgs FF och Helsingborgs IF innan han skadades och tvingades sluta.

Efter tolv år som lärare i svenska och filosofi debuterade han 1983 med Den överlevande trädgårdsmästaren och har sedan dess skrivit ytterligare tjugoåtta böcker. I november kommer boken Fenomenet Björn Ranelid av professor Anders Olsson och docent Torbjörn Forslid, och nästa vår sänder SVT en dokumentär om honom, gjord av Maria Sveland.

Men det allra viktigaste, det som under 2009 kommer att ge honom en plats bland svenska språkets viktigaste poeter, trots att han egentligen aldrig skrivit dikter, är boken Jag skänker dig mina vackraste ord.

Det är Björn Ranelids aforismer och metaforer samlade i en vacker coffee table-bok och det märkvärdiga med den är att varje strof finns på fyra språk: svenska, engelska, tyska och franska.

– Det är helt unikt, har aldrig hänt förr i världshistorien, säger Björn Ranelid.

”Björn Ranelid har ett stort konstintresse. Pappa Sigvard Ranelid jobbade som typograf men målade tavlor för brinnande livet, bland annat den här buketten. En enda konstutställning hade han och dog totalt okänd.”

I litterär världsklass

Och boken är verkligen något utöver det vanliga. Idén kommer från Karl Beijbom på Beijbom Books. På köksbordet ligger förlagets presentation och han ber mig läsa högt:

”Björn Ranelids aforismer och metaforer är i litterär världsklass. Hans vackraste ord tillhör mänskligheten och är en del av evigheten. Med denna bok vill vi ge Björn Ranelids ord vingar, så att många människor på vår jord får chansen att lära känna de svenska ordens mästare.”

— Visst är det fantastiskt? Du förstår ju varför jag inte kan läsa upp det själv, säger han och skakar förundrat på huvudet.

Så skulle aldrig Bonniers beskriva honom. Just nu är han så rasande på sitt vanliga förlag att han omöjligt kan stoppa sitt ordflöde. Ilskan beror på den kalkylerande och spekulativa lanseringen av Hypnotisören där det tidigare nästan helt okända författarparet Ahndoril fick nio miljoner kronor i förskott, kontrakt på ytterligare sju romaner och utlandslansering på tjugotre språk innan någon läst en enda mening i boken.

— Det är inte ens att köpa grisen i säcken. I den här säcken har de tryckt ner en hel svinstia!

Björn Ranelids pris

Det ranelidska språket kommer kanske allra mest till sin rätt när orden komprimeras i aforismer och metaforer. När aforismens kärnfullt formulerade reflexion eller metaforens bildliga liknelse får oss att rusa efter papper och penna – då har orden hittat allra längst in i hjärteroten.

Som citatet som pryder nya boken där Ranelid med fjorton ord summerar livet: ”Att leva är att simma från stranden jag till stranden du i havet vi.” Och nu ska han vara med och hitta sina arvtagare. På initiativ av Karl Beijbom och Lärarnas Riksförbund instiftas Björn Ranelids pris till gymnasister.

Tiotusen kronor, äran och ett diplom till den av landets gymnasieelever som skriver de vackraste aforismerna och metaforerna.

– Med detta pris ska vi anlägga verbal automateld mot alla ”typ”, ”ba” och ”liksom”, säger Ranelid och låter stoltare över detta än något av alla de priser han själv tagit emot.

– Självklart! Inget kan vara större än att hjälpa unga människor att skapa en språkdräkt som får änglar att dansa.

Fakta om Björn Ranelid

Ålder: 60
Familj: Hustrun Margareta Ranelid, barnen Alexander, 37, Agnes, 32, August, 23,  barnbarnen Saga, 11, och Ryder Jackson, 1. Och dvärgpinschern Kalle.
Bor: 1700-talsvåning i centrala Stockholm och hus i Kivik.
Aktuell: Ständigt – med böcker, föredrag och tv-program! Okänd sida: Mycket händig, älskar verktyg.

Foto: Stig-Åke Jönsson, Malmöbild


- Annons -

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -

Relaterade artiklar