- Annons -

Peter Bengtsson är träd­gårds­charmören som blev publik i Svt:s Trädgårds­kampen.

En man som betraktar trädgården som en lekplats och ett paradis, som var lokalkändis i Halland tack vare sitt arbete med kultur och som blev rikskändis och hejsan med hela svenska folket.

 

Peter Bengtsson

Peters trädgårdsintresse vaknade, eller snarare exploderade, för tio år sen. Då köpte han, tillsammans med hustrun Margareta, ett hus med tretton rum och en stor fantastisk trädgård. Här upptäckte han sin kärlek till pioner.

– Jag blev helt betagen. Det var en religiös upplevelse. Jag blev besatt och plöjde ner hela privatekonomin i rabatten. Ja, det var så det började. Sen har vi steg för steg förvandlat gräsmattan till helt fantastiska rabatter och färgrika installationer. Det har inte alltid blivit som jag tänkt, utan ännu underbarare, mest tack vare naturens medverkan!

Peter har ingen traditionell utbildning inom trädgård. Han är självlärd och kallar sig lite skämtsamt för trädgårdsextremist och kringflackande kulturknutte.

– I botten är jag filmutbildad och jobbar som filmklippare. Sen är jag med i kulturkollektivet Dramalogen här i Halmstad där vi hittar sätt för att integrera kulturen i samhället. Och så gör jag och Maggan en massa roliga grejer, konstutställningar, installationer, möten med människor, trädgårdsprojekt…

peter-bengtsson-trädSlumpen är en röd tråd

Det finns en röd tråd i det mesta Peter tar sig för. Det är det konstnärliga experimenterandet och slumpens medverkan. Att det blev Trädgårdskampen var också delvis en slump. Peter hade tidigare jobbat bakom kulisserna med en del teveproduktioner och bland annat gjort animerad barnteve för UR. När programmet tidigarelades ett helt år blev det bråttom. Någon fick nys om Peter och inom ett par veckor började filmandet. Han ser lyrisk ut när han berättar.

– Som trädgårdsmänniska är man ensam i sitt grävande. Därför är det jättekul att samodla och att ha tillsammans­projekt. Att få titta på andra, visa för andra och omsätta sina idéer tillsammans med andra. Det är närmast episkt att få göra saker i närheten av andra fantastiska människor.

peter-bengtsson-skottkarraTony Johansson vann Trädgårdskampen och sen dess samarbetar han och Peter mycket.

–Vi fann varandra där. Tillsammans är vi grymma. Vi gör utställningar till olika villa- och trädgårdsmässor, vi anordnar ”Trädgårdsbataljen” en lokal tävling och mycket annat.

 

 

 


Ny programserie för Villaliv

Just nu producerar Peter en programserie för Villalivs läsare. Filmerna visas på Villaplay och kommer att följa tidningens tema.

– Jag är väldigt husintresserad och superglad att få ge mig ut att kolla på hus, snacka med proffs och lära mig massa om värme, uterum och allt möjligt viktigt. Det blir naturligtvis mycket trädgård också, det känns superkul!

peter-bengtsson-interiorPeter och Margaretas hus, som ligger i den lilla byn Ysby, är en före detta lanthandel, telegraf och kvarn.

– Vi började med att måla alla rum, men kom på att det nog var snyggare under tapeterna så vi skar ner dem. Vi tog bort alla linolium- och korkmattor, rev köket. Vi satte in en hyvelbänk som diskbänk, la in tegelgolv i köket, byggde ett vackert växthus och gjorde om magasinet till café.

I ett kommande program på Villa­play visar Peter när han isolerar vinden. Och i ett annat gör han om badrummet.

– Det blir lite Gaudi-inspirerat* med färgat kakel och böjda väggar.

 

peter-bengtsson-pafagel

Det kan aldrig blomma för mycket!

Den egna trädgården är på cirka 3000 kvadrat och han ”tjuvodlar” även lite på en tillsammansodling med grannarna.

– Jag använder slumpen och förbereder för att fantastiska saker ska ske. Och det gör det. Det är ingen fara om det kommer in en gul blomma. Jag gillar stora fång med blommor och är inte mycket för gräsmattor. För att njuta och våga vara kreativ i min trädgård måste jag tillåta den att inte vara perfekt. Annars blir den extremt krävande. Och gräsmattor är mycket jobbigare än stora etablerade perennrabatter.

– Mitt bästa trädgårdstips är att det är aldrig för sent att plantera träd. Redan efter 5 år ser du resultat. Tänk att du har ett hus som kostar 1–3 miljoner kronor och runt huset en plats som kan vara fantastisk. Om du då investerar 50 000 kronor i träd så är det inte mycket pengar, men ger så otroligt mycket tillbaks. Du har ju guld i trädgården efter några år!

»Naturen är en jättebra designkompis«

 

Peter Bengtsson

Ålder: 34 år.

Familj: Margareta 56 år, Lotta 30 år och Pigge 28 år.

Bor: Villa i Ysby, utanför Laholm.

Yrke: Trädgårdsextremist och kring­flackande kulturknutte.

Trädgård: 3000 fantastiska påhittiga kvadrat.

Husdjur: Påfågel, hundar, katter, kanin, duvor, hönor, karpar.

Aktuell: I ny programserie på Villa­play, Villalivs nya tevekanal.

 

FEM SNABBA

Roligaste trädgårdsminnet?

När min fru fyllde 50 år. Jag ville ge henne 10 000 rosor så jag köpte 50 barrotade rosenbuskar som jag satte och gav henne en fantastisk rosenträdgård.

Favoritårstid?

Våren, innan allt slår ut, när förvänt­ningarna finns är blommorna som vackrast, tänk magnoliaknoppar!

Charmigast med villalivet?

Att jag kan få göra som jag vill. Känslan av att kunna utföra vilka impulser jag vill.

Road av inredning?

Ja mycket, jag älskar gamla grejer, går mycket på loppisar och på auktioner, vårt hem är i ständig förändring.

Favoritfilm?

Wallet & Grommit, Varulvskaninens förbannelse.

 

HÄR FÅR DU FLER BILDER FRÅN PETERS HEM:

peter-bengtsson peter-bengtsson peter-bengtsson peter-bengtsson peter-bengtsson

peter-bengtsson peter-bengtsson

peter-bengtsson peter-bengtsson

Text: Eva Linetti. Foto: Peter Bengtsson.

- Annons -