- Annons -

SVT-profilen Jovan Radomir bjuder inte bara på sig själv men också på en enorm gästvänlighet hemma i köket.

Ålder:  48 år
Yrke: Programledare, moderator, författare, musikproducent
Bor: Söder om Stockholm, sambo med Johanna och dottern Jonie, 2 månader
Största passionerna: Mat och musik

Det är i köket som mångsysslaren Jovan Radomir lever sitt lediga liv. Det är här han lagar mat, tar emot gäster, umgås med familjen och arbetar.
Jovan Radomirs tomatfatMan fascineras direkt av det generösa ljusinsläppet från ett takfönster. Det är en smart planlösning med rostfria detaljer och stålgrått kakel på väggen. Köksluckorna är målade i en gråvit ton. Jovan har bestämt hur han ville att det skulle se ut. Praktiskt, varmt och smakfullt är ledorden. Här har familjen blandat designdetaljer som Alessis juicepress från Philip Starck med etniska influenser. Den brokiga handknutna mattan har Jovan tagit med sig hem från Balkan. Och en puff klädd i grått fårskinn påminner om balkansk etnostil. Här och var ligger grönsaker i skålar och på fönsterbrädan står fullt med kryddor i krukor. De har skapat en personlig och hemtrevlig stil.

− Vi har själva tänkt till när vi inredde kök och matrum och detta är verkligen mitt drömkök. Allt ska finnas i behaglig närhet för jag släpper inte en gäst över tröskeln utan att bjuda på något att äta, säger Jovan som med flinka händer nu tillreder en bricka med kallskuret fetaost, lufttorkad skinka och korv. Till detta serveras paprikaröran Ajvar på gott, rustikt bondbröd bakat på dinkelmjöl.
− God Ajvar kan vara svår att hitta. Så titta på konsistensen. Välj hellre en som är tjock med fruktkött, än den krämiga sorten som vi så ofta hittar i affärerna, säger Jovan som är noga med att välja ekologiska råvaror. Mild eller stark spelar ingen roll, men den ska vara smakrik, säger Jovan.

Med rötter i Balkan

Jovan är född i de Bosnienserbiska delarna av forna Jugoslavien, en vacker region som står för gamla bondtraditoner, glädje och musik.
− Jag föddes i en liten stad vid den stora floden Sava. Min familj flyttade till Sverige och Katrineholm när jag bara var tre år. Som vuxen flyttade jag till Stockholm på 90-talet.
Jovan är idag fast anställd på SVT. Han har bland annat varit programledare för Folktoppen Megadrom, One night with Elvis, och Hårdrocknatten och 80-talsnatten. Förutom att vara poängpresentatör Eurovision Song Contest och programledare för det internationella Eurovision Countdown, har Jovan också skrivit den engelska texten till Serbiens bidrag 2007 och schlagern som vann hela tävlingen. I vår ska han ägna sig åt annorlunda sporter, bland annat Streetdance Festival som kommentator i en maratonsändning på 8 timmar.
− Jag älskar direktsändningar. Det är något speciellt när inget är förberett och allt kan hända. Är man programledare ska man handskas med spelare och tävlande som kan pendla mellan euforiskt glada eller jätteledsna om de förlorat. Spontana gäster i studion är också ett spännande inslag, för man vet aldrig vad som sker härnäst. Allt blir ett skönt kaos som man måste hantera! Det känns väldigt mycket som jag, säger Jovan.

Livet är enkelt och gott!

Jovan Radomir bjuder på delikatesserNyligen kom Jovan ut med sin första bok Mitt Balkan – mat och människor. Många av fotografierna i boken är helt privata familjebilder. Detta är en kille som inte är rädd för att bli personlig och bjuda på sig själv.

− Jag ville inte bara skriva en vanlig kokbok, utan dela med mig av Balkankulturen med smakerna av den goda och enkla husmanskosten som finns där. Sverige är ju mitt hem också, men här ville jag bjuda på en lantlig upplevelse från mitt andra hemland. Mat betyder gemenskap för oss balkaner och jag vill förmedla en känsla för regionen, människorna, livet, naturen och traditionerna. Man föder upp, odlar och tillagar allt själv – helt ekologiskt! − Godaste salladen, Sopska Salata, är den enklaste. Blanda rödlök, tomat, paprika, gurka, lite salt och olja, och smula sedan fårost över. Läckert!
− Naturligtvis serverar jag Rakija till detta, skrattar Jovan som dukar upp ett smakprov på tre olika sorters smaksättningar av Rakija från hemlandet. Det doftar honung, aprikos och Williamspäron ur de små glasen.
− Rakijan är otroligt god och stark, men detta är ett sätt att umgås på traditionellt Balkanvis. Man blir glad och släpper garden lite. Man skrattar. Och varför krångla till det, som jag brukar säga!

Text: Jeanette Gardner
Foto: Linda My Hagberg

Jovan Radomir i köket Jovan Radomir presenterar Rakijan Jovan Radomir i samtal om sin kokbok om Balkan

En av Jovan Radomirs favoriter - ajvar Jovan Radomirs köksdekoration

- Annons -