- Annons -

Hemma hos Gert Wingårdh på Västkusten finns inte ett spår av Compact Living. Den svenska arkitekten är en byggnadskreatör där estetisk materialkänsla och otrolig rymd finns närvarande i allt han gör. Plus en hel del humor. Här visar han sitt uterum, sin loggia.

Namn: Gert Wingårdh
Yrke: arkitekt SAR, ägare Wingårdhs Arkitektkontor AB
Bor: vid havet innanför Marstrand
Familj: hustrun Karin, barn och bonusbarn
Aktuell: med bland annat projektet Strandparken i Sundbyberg, Stockholm
Innovativt, sfäriskt, naturskönt är den första tanken som slår en när man ser Gert Wingårdhs hem. Tillbyggt, ombyggt och ändrat ett flertal gånger men nu är hans oas precis som han önskat den. I ett gammalt torp från 1600-talet och med en tomt på 17 000 kvadratmeter har han byggt sin egen unika hemmamiljö vid havet innanför Marstrand i Göteborg.
– Vi tyckte om huset direkt och såg möjligheterna här för att skapa ett boende som vi villa ha det. Och så köpte vi det 1992. Detta uterum kallar vi för vår loggia. Detta är verkligen ett uterum i ordets rätta bemärkelse. Kortsidan med utsikt mot havet står öppen både sommar och vinter, oavsett om solen skiner, det regnar eller snöar.
– Det är byggt för att klara det, helt enkelt, skrattar Gert lite hemlighetsfullt.
Form efter behov
Ordet loggia för tankarna till den kända loggian i Vatikanen, ett konstrum smyckad med fresker av konstnären Rafael på tidiga 1500-talet. Egentligen är en loggia, ett slags uterum som är en täckt avlång pelargång eller långsträckt altan som är öppen på minst en sida. I Gerts skandinaviska loggia är allt byggt i trä. I mitten av det avlånga rummet står ett 7 meter vackert och långt massivt träbord som Gerts hustru Karin ritat och byggt.
För att kunna släppa naturen nära inpå, är rummet helt inramat av stora fönster som sträcker sig från golv till tak för mesta möjliga
ljusinsläpp. Inga fönsterkarmar, endast raka linjer. Här och där hänger en enkel, vit och skir gardin.
Befinner man sig på övervåningen i huset kommer man ut på loggians stora tak genom sovrummet. Taket är ett helt platt trätak utan räcken. Där man kan lägga sig för att njuta av solen, utsikten, havet och himlen.
– Min inspiration och mina drivkrafter kommer från att finna just de lösningar som motsvarar hur man tänkt sig omgivningen ska vara och där man vill vistas för att må bra. När jag arbetar är det spännande med relationen till människorna.

Det finns ett formulerat problem där vi tillsammans ska komma på lösningar. Det uppstår alltid kreativa situationer vid dessa tillfällen. Men Gerts lösningar blir sällan traditionella och vanliga.

1977 startade han Wingårdh arkitektkontor med 180 anställda i Göteborg, Stockholm och Malmö. I över 30 år har Gert varit en av landets mest ansedda arkitekter. Ett bevis för detta är att han tilldelats många prestigefulla utmärkelser och priser, både i Sverige och internationellt. Gert är faktiskt den ende arkitekt som hedrats med Kasper Salin-priset fem gånger.
– Det jag nog är mest stolt över är Kasper Sahlinpriset, ett pris som ju ges av branschen och där mina kollegor bedömt mig. Det känns alltid lite speciellt kul.
Några av Gerts projekt:
Öijared Executive Country Club, Lerum
Astra Zeneca forskningslabratorium, Mölndal
Svenska Ambassaden, Berlin
Universeum Science Centre, Göteborg Auditoriet och kårhuset, Chalmers, Göteborg
Bostadshuset Kajplats 01, Bo01, Malmö
Flygledartornet, Arlanda
Senior High School, Kungsbacka
House of Sweden, Washington, D.C.
Vällingby K:fem modeveryhus, Stockholm
Müritzeum upplevelseanläggning, Mecklenburg Citadellbadet, Landskrona
Malmö Arenan, Malmö
Byggnad 10, Kista
Sven-Harry’s Konstmuseum, Stockholm
Emporia köpcentrum, Malmö
Spira koncerthus och teater, Jönköping
Naturum Tåkern, Mjölby
Scandic Victoria Tower, Stockholm
Aulan Karolinska Institutet, Solna
Naturum Laponia, Gällivare
Kuggen vid Chalmers, Göteborg
Utmärkelserna haglar
Gerts meritlista består av det ena fantastiska byggnadsprojektet efter det andra. Flygledartornet på Arlanda, Öijareds Golfklubb, AstraZeneca Hässles forskningslokaler och de svenska ambassaderna i Berlin och Washington DC är några av de projekt som fått stor uppmärksamhet genom åren.
För närvarande är det projektet Strandparken vid Bällstaviken i Sundbyberg som gäller och som stå klara för inflyttning under nästa år. Nära bryggor och strandpromenad ska de vackra 127 lägenheterna ligga. Och mycket har redan skrivits om detta flerfamiljshus som byggs helt i trä.
– Det är ett 8 våningar massivt lamellhus där stomme, inredning, väggar och tak är helt byggda utav trä. Fasaden utanpå är av cederträspån. Även för inomhusmiljön har jag valt naturliga material med en modern känsla och en hög boendestandard. Jag vill att det ska vara vackert, öppet och rymligt med gott om plats att bo i.
Liksom i Gerts eget hem finns här fönster från golv till tak med skjutdörrar ut till balkong och läckra rymliga terrasser, många med utsikt över grönska och vatten. Nära naturen. Unikt? Alldeles säkert. Kontroversiellt? Alla gånger. Arkitekten Gert Wingårdhs byggnader lämnar igen oberörd.
Text: Jeanette Gardner
Foto: Jacob Karström

arkitektens egen loggia i väst 1 arkitektens egen loggia i väst 2 arkitektens egen loggia i väst 3 arkitektens egen loggia i väst 4 arkitektens egen loggia i väst 5 arkitektens egen loggia i väst 6 arkitektens egen loggia i väst 7arkitektens egen loggia i väst 10arkitektens egen loggia i väst 11  arkitektens egen loggia i väst 13  arkitektens egen loggia i väst 18  arkitektens egen loggia i väst 12

arkitektens egen loggia i väst 8 arkitektens egen loggia i väst 9

 

- Annons -