- Annons -

Filmaktuella Görel Crona har hittat sitt drömboende i övervåningen på en gammal villa från 1865 i Bersghamra. Huset byggdes ursprungligen av Karl XV. 1925 tog möbelarkitekten Carl Malmsten över villan och bodde där till sin död 1972.  

Yrke: skådespelerska, producent, regissör,
manusförfattare, kompositör…
Bor: Brunnsviken i Bergshamra
Familj: sambo med Henrik och hunden Richert, mamma till Gabriel, 13 år
Aktuell med: debutfilmen ”Tysta leken” på DVD

Görels idyll - Kreativt och K-märkt mitt i texten 1Jag trivs så fantastiskt bra i mitt hem, säger Görel.
− Detta är ju ett kulturminnesmärkt hus och här får nästan inget förändras varken invändigt eller utvändigt. Carl Malmsten satte en stark prägel på huset med många finurliga detaljer och smarta inredningslösningar som håller än. Vi bor på 130 kvm och fem rum och kök, så vi har ganska
mycket utrymme.
Det Görel kände att hon ville göra direkt när hon flyttade in var att ta ut de gamla korkmattorna och slipa upp de breda, vackra tiljorna. Det har nu gjorts i hela bostaden. Familjen har också renoverat badrummet och målat väggar och tak.
Görel har bott här i 12 år och drömprojektet inför framtiden är att få måla om den gamla trävillan och snygga till fasaden, men även där finns det riktlinjer.
− Först ska allt trä slipas rent. Vilket jobb! Därefter måste det målas i speciella linoljefärger. Det är ganska dyrt och måste planeras noga eftersom det här kommer att ta tid.

Här får Görel Crona idéer!

− Det känns fantastiskt att kunna bo så nära stan och ändå känna den där riktiga ”på-landet-känslan”. Varje morgon jag vaknar här är som en gåva, berättar Görel.
Arbetsrummet, på översta våningen, är ljust och från balkongen bjuds på ett underbart panorama över Brunnsvikens blåa vatten och samtidigt skymtar Stockholms city i bakgrunden.
Görels idyll - Kreativt och K-märkt mitt i texten 2
Det gamla skrivbordet är charmigt nött och ett arvegods från Henriks sida. Runt bordet samsas Görel och Henrik när de ska jobba. Moderna datorer kontrasterar mot lyrik, programblad från utställningar, färgpennor och loppisfynd. En bohemisk, konstnärlig atmosfär och blandning avcharm och färg. På väggen bakom sin arbetsplats har Görel sin kreativa tavla, en fiffig lösning för en anslagstavla som egentligen är ett stort stycke svart plåt på väggen.
− Här kan jag skriva upp mina idéer med krita, sätta upp bilder som jag vill. Jag flyttar runt på saker hela tiden.
Annars är det sparsamt möblerat. Arbetsrummet är snarare en oas för idéer.
På en vacker gammal schäslong, ett auktionsfynd, kan Görel och den dansksvenska gårdshunden Richert, vila ut och leka en stund. Mot en annan vägg står ett blåmålat piano. Görel spelar inte piano själv, men gärna gitarr. Ur högtalarna tonar stillsamt hennes egen CD ”Sjunde ön” med lyriska visor där hon komponerat text och musik själv.

Nästa film på gång

Sitt genombrott fick Görel i TV-serien Varuhuset på 80-talet. Sedan dess har hon medverkat i en rad filmer, till exempel Änglagård och Komplett galen, och i teveproduktioner som Apelsinmannen, Anna Holt och Drottningoffret för att nämna några. Förra året debuterade hon bakom kameran som regissör och i december hade Görels första egenhändigt skrivna och regisserade långfilm ”Tysta leken” premiär på biograferna, en film som inte minst rönt stort intresse på festivaler i Europa. Det är en dramatisk och mörk historia om hur ödet sammanför tre kvinnor. Med ”Tysta leken” vann Görel nyligen SVT Kulturnyheternas egen guldbagge Årets Nykomling.
− Nu är det spännande att se min första film komma ut på DVD och se vilket mottagande den får, säger Görel, som är i full gång med manuset till sin nästa film som ska handla om en andra generationens invandrartjej.
− Visst älskar jag att stå på scen. Men det är också fantastiskt att få jobba bakom kameran. Då får man göra som man önskar själv.
Görel iscensätter egna projekt mellan sina övriga uppdrag och har ingen brist på idéer.
− Jag har ju ett eget produktionsbolag och turnerar runt på beställning med bland annat föreställningarna ”Shakespeares dotter” och nu senast ”Tänk om hjärtat tar fel”, som är en musikalisk monolog som jag skrivit text och musik till. Djupare tankar blandade med humor, om en medelålders kvinnas vardag.
− Och nu blir det en promenad med Richert längs med Brunnsviken, skrattar Görel.

Text: Jeanette Gardner Foto: Linda My Hagberg

Görels idyll - Kreativt och K-märkt 2 Görels idyll - Kreativt och K-märkt 3 Görels idyll - Kreativt och K-märkt 4

Görels idyll - Kreativt och K-märkt 5  Görels idyll - Kreativt och K-märkt 7 Görels idyll - Kreativt och K-märkt 6 Görels idyll - Kreativt och K-märkt 1Görels idyll - Kreativt och K-märkt 8 Görels idyll - Kreativt och K-märkt 9 Görels idyll - Kreativt och K-märkt 10

- Annons -