- Annons -

Elitboxaren Paolo Robertos hus från förra sekelskiftet glänser av gammaldags patina och charm. Vita ytor och fint ljusinsläpp kombinerat med familjär värme gör hemmet extra trivsamt och vackert.

Paolo Roberto hem

För 4 år sedan flyttade Paolos familj in i sitt hus som är byggt 1907, idag ett modernt boende i gammaldags förpackning. Huset har en vitmålad fasad i trä. Det är stort, ljust och luftigt med genomgående spröjsade fönster, ändå enkelt och inte för krusidulligt. Alla roliga vinklar och vrår ger en känsla av Villa Villekulla-stil och vittnar om sann snickarglädje.
– Visst har vi renoverat när vi flyttade hit och gjort om ganska mycket, men varsamt. Vi har varit måna om att genomgående behålla den gamla stilen för att få ett enhetligt utseende genom att till exempel sätta in samma spröjsade fönster även på övervåningen, berättar Paolo.
Under gamla plastmattor och ful parkett gömde sig ett fint gammalt trägolv som togs fram och lutades vitt.
Den rymliga verandan med sin sekelskiftescharm har ett fantastiskt ljusinsläpp på grund av de vitmålade, klassiska spröjsade fönstren ger allmogekänsla och genuin atmosfär. De vackra, gamla fönsterdörrarna öppnas ut mot en grön och lummig tomt.

Matglad familj

När Paolo Roberto inte jobbar och tränar njuter han gärna en stund på sin underbara glasveranda.
Färgskalan är genomgående vit. Glöm allt vad minimalistiskt heter, för här syns det att det bor en vanlig barnfamilj som lever ett hektiskt vardagsliv. På verandan står ett gediget maffigt matbord i trä inramat av inspirerande färgklickar. De stora handmålade turkosa tallrikarna från Neapel ger en så lantlig inbjudande känsla att man vill äta spagetti med händerna och i fönstren syns fler färgklickar i form av små konstverk som barnen gjort.
– Vi förälskade oss i huset, både utseendet med det gedigna hantverket och möjligheten att gå ut i en trädgård och påta i jorden. Jag odlar många grönsaker själv som jag förgror inomhus och planterar ut när det blir varmt.
I det stora växthuset och på tomten samsas bland annat zucchini, sallad, bondbönor, ruccola, potatis, tomater, aubergine, chilifrukt och mängder av olika kryddor. Fräscha råvaror som Paolo gärna slänger in i pannan.
– För att laga italiensk husmanskost behövs en bra variation av bra grönsaker. Att få njuta och må bra handlar om att välja kvalitativ mat, inga halvfabrikat. Det är en livsstil att äta gott och dessutom regelbundet röra på sig.
LCHF eller 5:2 och alla trendiga dieter som styr våra bantningsliv vill Paolo helst slänga ut med soporna.

– Det blir en negativ spiral. Våra kroppar är gjorda för att röra på oss. Vill du inte gå upp i vikt så håller du kaloriminus och det kontot fyller du på genom att röra på dig. Det är så enkelt att alla vet om det egentligen.
Paolo själv är en förebild för det han propagerar för: han är välmående, vältränad och positiv. Som före detta elitboxare och kampsportare satsar han hellre på en atletisk, vältränad kropp än att bygga muskler med vikter på gymmet.
– Faktum är att om du äter rätt och tränar regelbundet så påverkar det din syn på livet, din omgivning och din familj men inte minst ditt eget välbefinnande, alltså din kropp och din attityd. Du sover bättre, stressar mindre, blir lyckligare och får mindre småkrämpor när du blir gammal.

Ingen soffpotatis tillåts i Paolo Robertos hus

Paolo har precis kommit ut med sin 6:e bok för stressade soffpotatisar: Paolo Robertos träningsbibel med 270 övningar i 39 olika pass som man kan träna igenom kroppen på endast 15 minuter. Själv tränar han på morgonen och c:a 5 timmar per vecka.
– Med 6 företag, 13 anställda, mängder av inspirationsföreläsningar och mina böcker, så vet jag att tid är pengar. Min arbetsdag är ofta lång och jag jobbar sex dagar i veckan. Att ta sig till och från gym tar tid och därför ville jag skriva en bok för alla som känner att de vill komma igång, utan krångel, utan att köpa på sig en massa vikter. Bra träning ska vara så enkel att alla kan göra det, det ska gå snabbt och du kan faktiskt träna hemma också om tiden är knapp.
– Tappar du gnistan och hoppar över ett pass, så blir det snart två eller tre pass, sen är träningen ett minne blott. Så bit ihop lite. Motivation kommer ifrån att du upprepar saker så att det blir en vana som du inte kan vara utan. Hitta disciplinen och följ ditt träningsschema.
Boxningshandskarna har Paolo hängt på hyllan. Men som flerfaldig svensk och nordisk mästare i Taekwondo och kickboxning, tidigare proffsboxare och en av fyra svenskar som boxats om en världsmästartitel, så vet Paolo vad han pratar om när han säger:
– Det längsta loppet i livet är själva livet. Du är värd att få njuta, skratta och må bra!

Paolo Robertos snabba tips för att må bra

Strunta i all bantning och trendiga dietmetoder! Inget fungerar ändå på längre sikt.

Ät rätt, ät mindre och satsa på bra råvaror.

Disciplin – allt som är värt något i livet har en prislapp – så svettas och ansträng dig lite.

Text: Jeanette Gardner
Foto: Orlando Boström

GÅ MED I VILLALIVETS NYHETSBREV OCH FÅ

GUIDER & ERBJUDANDE

- Annons -