Thomas Ravelli heter vår mest folkkära målvakt genom tiderna. När han skulle bygga sitt drömhus valde han tomten först. Högt uppe på en kulle utanför Göteborg. – Vi trivdes egentligen bra i här i Mölnlycke. När vi kom hem från USA för tolv år sen bodde vi här i närheten, men upptäckte snart att det huset var för litet. Så vi letade efter en tomt och lät bygga ett hus. 

TEXT Jeanette Gardner FOTO Jacob Karström

 

Thomas Ravelli
Familj: Fru Cathrine, vuxna barnen Christoffer, Josefine och Emelie och en katt
Gör: f.d. landslagsman i fotboll, entreprenör, föreläsare
Bor: I villa med tomt i Mölnlycke utanför Göteborg
Aktuell med: Programmet Mästarnas mästare i SVT och med det nya klädmärket ravelli.se

Familjen ville komma närmare naturen och längtade efter att få bo lite ensligt. Bra luft och milsvid utsikt utanför knuten, och åt alla håll, var en avgörande faktor. Högt uppe på en bergsknalle hittade familjen Ravelli den underbara tomten där de ville bygga sitt drömhus.
– Vi såg potentialen med tomten direkt och trots att vi valde ett “färdigt” hus på 250 kvm – med reservation för ändringar – så fick vi till slut huset som vi ville ha det. Vi sprängde ut ett garage i berget under huset och sen flyttade vi i princip in.
Under årens lopp har de förstås bott in sig, men tapetserat om i TV-rummet och fräschat upp lite efterhand.

Katten ligger i fåtöljen och myser. Thomas sitter i arbetsrummet framför datorn. Lite stökigt och mycket papper, pärmar, böcker, spel och telefonen ringer oavbrutet eftersom Thomas har många järn i elden. Överallt står priser och medaljer. Även VD-handskarna från VM 94 ligger framme.
Genom de stora fönstren syns den läckra träaltanen utanför.
– Kan man förbereda sig bättre inför en god middag? Vi har noll insyn.

 

Avkoppling och arbetsro

När Thomas har tid att äntligen få luta sig tillbaka slänger han upp fötterna på den beiga schäslongsoffan framför TV:n. På väggen ovanför läshörnan hänger tavlor i nätta guldramar. Bredvid står de roliga fåtöljerna i jugendstil som han köpt i USA.
– Jag lägger gärna på lite ved i kaminen och kopplar av en stund och myser framför TV:n.
Bakom de spröjsade mellandörrarna finns ett ganska så traditionellt rum, men kryddat och med matchande kuddar, mysiga plädar, luftiga gardiner som släpper in mycket ljus och ett runt litet träbord. De har valt ett blankt och lättstädat parkettgolv. I fönstret står formgivaren Kjell Engmans färgsprakande och roliga skulpturer ”Man in Trenchcoat” i orange och svart glas. Det är ett lugnt rum och man kan förstå att Thomas finner arbetsro här.

 

Kändis över en natt

Thomas Ravelli är en äkta svensk megakändis. Alla känner igen honom i affären och på bensinmacken. Folk dunkar i ryggen och hälsar glatt igenkännande som om han vore en kär kamrat. Jobbigt känns det inte. Thomas blir bara glad.
– Så länge människor har positiva minnen och är glada när de se mig, så är jag tacksam. Jag har levt med det här så länge. Ända sedan 1976 då jag var 17 år fick chans att spela min första match och fick hoppa in som reserv på elitnivå i Östers IF och UEFA cupen mot det skotska laget Hibernian. Vi vann ju med 4-1. Sedan blev jag kändis över en natt när man beskrev mig som den nya stjärnan i tidningen.

 

Lagidrott liknar företagande

När Thomas fyllde 40 år och efter 143 landskamper, lade han fotbollsskorna på hyllan och han hade en liten tanke på att föreläsa.
– Fotbollstänket går att applicera till företagslivet. Jag tror att lagidrotten kan lära ut en hel del om hur ett lag kan dra jämt, prestera på topp och spela ihop. Du kan jämföra tränaren med en VD som också är lagledare. Man coachar, lyfter medarbetare med sämre självförtroende och tar ansvar. Något som är avgörande är att känna förtroende för din lagledare, annars vågar du inte riktigt kliva fram och visa ditt rätta jag.
– Som elitidrottare är tiden väldigt uppstyrd med träning och matcher. Det var svårt att hitta en balans i privatlivet som elitidrottare. Man får omstrukturera sitt liv på ett annat sätt.
Tillsammans med brodern Andreas samt roadracingföraren och stuntmannen Verner Hemmingsen har Thomas startat ett nytt klädmärke med aktiva sportplagg som bär namnet Ravelli. Kommer vi att få se ett nytt märke i butikerna à la Björn Borg?
– Nej, vi kör ett annat affärskoncept och säljer bara genom ideella föreningar, idrottsföreningar och skolklasser som behöver samla in pengar till exempel för en klassresa.
Just då ringer telefonen. Det är Andreas och det är som om enäggstvillingarna har ett telepatiskt snöre mellan sig när de nämner varandras namn.

 

Extremsportar i rutan

I vår stretchar Thomas tävlingsnerverna i TV och medverkar i tittarsuccén Mästarnas Mästare i SVT och återigen vill han prestera på topp. Vi kommer ihåg hur han räddade mål efter mål i landskamperna inför hela världens ögon. Han klarade av att prestera då, så hur går det nu i TV programmet?
– Det var jättekul att vara med i Mästarnas Mästare, men som 54-åring känner jag mig förstås lite ringrostig. Men jag ville gärna vara med och det var en kul upplevelse att känna det där prestationssuget igen, känna nervositeten och ängslan på morgnarna under inspelningen.
– Att hela tiden prestera, när media, fans, klubben, tränaren och alla ligger på och inte minst du själv. 24 säsonger som fotbollsmålvakt på elitnivå sätter sina spår. Jag gjorde mina bästa matcher under press och blir mer fokuserad då. Men kände att jag tränat för lite för det här och så hade jag en skada i vaden.
Nu i vår får vi se hur det går!

Hemma hos mästarnas målvakt 1  Hemma hos mästarnas målvakt 3  Hemma hos mästarnas målvakt 4

Hemma hos mästarnas målvakt 5 Hemma hos mästarnas målvakt 6

Hemma hos mästarnas målvakt 2