Leila Lindholm
Leila Lindholms sörmländska sommarparadis ligger en halvtimme hemifrån. Ett rödmålat torp och en sjö, med bärbuskar och fruktträd, abborre och gös. Och bäst av allt ett sommarkök.
När sommaren tar sin sista suck bjuder TV-kocken Leila Lindholm in till sitt hemliga sommarparadis. På frågan vad hon tycker bäst om med med den svenska sommaren svarar hon – mitt sommarkök! Men det är inget vanligt kök hon talar om – detta är ett utekök i en gammal, lantlig miljö.
Fasaderna på torpet har Leila pyntat med träflaggor, gamla redskap och handmålade och roliga skyltar som hon tillverkat själv av drivved med olika texter som knyter an till någon smarrig maträtt.
– Jag ville sätta en personlig prägel på uteköket, säger Leila med ett leende medan hon skalar äpplen.
Det gamla genuina torpet ligger en dryg kvart från Leilas bostad.
– Min vardag är som alla andras. Jag har ett behov av att vara ensam, koppla av och bara få vara mig själv och fundera! I naturen blir jag kreativ och här leker jag med Walter.
Vi jobbar på tomten tillsammans och har kul. Min familj betyder mycket för mig när jag räknar kvalitetstimmar i livet. Då ska vi vara tillsammans.
– Det är också väldigt praktiskt att laga mat ute när vädret är fint, så kan jag hålla ett öga på Walter samtidigt.
Piffigt, lyxigt men enkelt
– Man kan göra mycket med äpplen. Enkla pajer eller en crumble, garanterat supergott! Blir det rester gör hon äppelpuré och fryser in.
– Jag mosar äpplen och tillsätter en kanelstång eller vaniljstång, lite vatten och pressar i några droppar citronsaft.
Hemligheten med hennes popularitet säger hon själv är variationen, valet av färska råvaror och den tydliga enkelheten i recepten.
Men hennes himmelska rätter och färgstarka personliga stil lämnar ingen oberörd. Mindre vana vardagskockar blir sugna på att provlaga, smaksätta, utmana sig själva bland kastrullerna när Leila är i farten.
Vid sommartorpet odlar Leila grönsaker som potatis, morötter, jordärtskockor, gurka, sallad…. Här finns också en mängd olika bär och frukter.– Det är en lyx att bara få gå ut och plocka färska råvaror efter säsong.
Abborre och gös fiskar vi i sjön när andan faller på. God härlig svensk sommarmat. Annars är hösten min favorittid eftersom jag älskar fisk och skaldjur!
Leila är aktuell med en ny matlagningsserie i TV4 i höst. Där ska hon laga mat tillsammans med en känd person i varje avsnitt.
– Det blir spännande att få bryta ny mark. Jag kommer att få möta människor och laga mat i ett annat sammanhang och i andra miljöer. Ett dynamiskt och annorlunda grepp för ett matlagningsprogram.
Leila är tv-kock, och kokboksförfattare. Meritlistan är lång. Under åren har hon samlat på sig flera utmärkelser, bland annat den mycket prestigefyllda Gastronomiska Akademins silvermedalj för ”utomordentliga insatser för svensk matkultur” och hon har blivit vald till årets TV kock år 2004.
Som utbildad kock har hon också arbetat på restauranger som Operakällaren, Melker Anderssons Restaurangen samt Fredsgatan 12 i Stockholm och på välrenommerade Aquavit i New York.
Leila är mest stolt över sina böcker och har hunnit med att skriva fyra kokböcker. I våras kom One more slice, uppföljaren till hennes enormt populära bakbibel A piece of cake som redan getts ut i 13 länder.
Recept: Caesarsallad av Leila Lindholm
Antal portioner: 4 portioner
- 1 romansalladhuvud
- 2 msk riven parmesan
- 3 msk krutonger
- 2 äggulor
- 1 tsk dijonsenap
- 1 msk rödvinsvinäger
- 1 vitlöksklyftor
- ½ citron
- salt och peppar
- 2 dl olivolja
- Vispa äggulorna med rödvinsvinäger, dijonsenap, citronsaft, den pressade vitlöksklyftan, salt och peppar, droppa sedan i oljan under vispning till du har fått en tjock konsistens.
- Skär romansalladen i stora bitar.
- Blanda i parmesan och caesardressingen, strö över krutonger
Tips: Tycker du att dressingen är för hård, häll i lite vatten.
Recept: Leilas Lindholms Sticky Spareribs
Antal portioner: 6 portioner
- 3 gula lökar
- 1/2 vitlök
- 15 svartpepparkorn
- 5 kg färska tunna revbensspjäll
Sticky barbecue glaze
- 2 dl ljust muscovadosocker
- 2 dl japansk soja
- 2 dl flytande honung
- 2 dl ketchup
- 2 bitar färsk ingefära
- 4 klyftor vitlök
Gör så här:
- Koka upp en stor kastrull med välsaltat vatten, lök i klyftor, hela vitlöksklyftor och svartpepparkorn.
- Lägg i revbenen och koka dem långsamt i 1 1/2 timme.
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Ta upp spjällen ur buljongen och torka dem med hushållspapper.
- Lägg dem på en ugnsplåt och pensla med barbecue glaze, recept nedan.
- Griljera spjällen i cirka 30 minuter och pensla med glaze en gång till under griljeringen. När glazen torkat in lite och fått färg är de färdiga.
Sticky barbecue glaze
- Blanda muscovadosocker, soja, honung och ketchup i en bunke.
- Skala och riv ingefäran och vitlöken och rör i den i glazen.
Servera gärna coleslaw och home fries till spareribsen.
Recept från www.leila.se
Text: Jeanette Gardner
Foto: Orlando G Boström