- Annons -

Själva restaureringen är mitt stora intresse, säger Micke Leijnegard. När han lämnar TV-soffan styr han kosan mot båtklubben på Söder.

Ålder: 46 år Yrke: journalist, programledare och konferencier
Bor: med sambon Sanna och sonen Igor, snart 2 år på Södermalm i Stockholm
Just nu: programledare för Mästarnas Mästare och TV-ankare i Gomorron Sverige 

Klädd för ändamålet i tuffa arbetsbyxor med fickor och öglor med plats för hammare och allehanda verktyg, arbetar Micke Leijnegard på sitt
livsprojekt, restaureringen av en gammal västerbottnisk skötbåt. Tidig morgon ses han i SVT:s Gomorron Sverige och även denna säsong leder han tittarsuccén Mästarnas Mästare. Under årens lopp har det också blivit jobb som konferencier på bland annat Världens Barngalan och Melodifestivalen samt som reporter och kommentator för talrika sportevenemang.

Båtfrälst TV-ankare 1

Funktion före form

Mickes ögon lyser av entusiasm när han berättar: − Det här är en fantastisk gammal och funktionell båt med uråldriga traditioner som ligger underbart i sjön. Båten är hela 8 meter lång och byggd 1950, men skötbåtar såg ut så här redan hundra år tidigare. Virket är gran som är ett lätt trä, vilket gjorde att man kunde dra båten över isen. Gran är dessutom ett rötbeständigt och tåligt virke. Båten är bred och rymlig med gott om plats att sova för fyra personer. Skrovet består av de gamla men ytterst välbehållna originalbrädorna som fått en gråsilvrig vacker patina. Ombord finns också en Wickström-motor från Vasa i Finland. Just idag mäter Micke upp virke för att bygga bänkar längs med sidorna och han ska snart ge sig på att börja fixa fördäcket. Men restaureringen av en kulturbåt måste få ta sin tid. − Det vore häftigt att få köra med den redan i sommar, men jag är en enorm tidsoptimist, så sjösättningen blir väl troligtvis nästa år.

På husbåt i Umeå

Micke är egentligen en landkrabba från Småland och inte uppvuxen i en båtfamilj. Men när han arbetade på Radio Västerbotten på sena 80-talet bodde han och en kompis på en husbåt i 6 år. Och Micke blev totalt båtfrälst. − Skötbåtar finns knappt kvar längre, så detta har varit min dröm sedan länge. Man behöver heller inte vara rik för att ge sig på ett sådant projekt. För mig är det som terapi att få snickra och göra båten fin. Det är ju renoveringen som är själva njutningen, säger Micke. Drömresan går till Åland. − Det skulle vara riktigt skojigt att få ta en tripp med kompisar ut till vackra områden kring Mälaren och Hjälmare kanal. Jag funderar på att sätta in ett litet kylskåp och minikök också så man kan vara ute en längre tid.

Köpte skrovet för 8000 kr

Det var 1996. Micke hittade skötbåten i en annons i tidningen. − Jag ringde direkt, åkte upp till Västerbotten och köpte båten på studs. Jag var förvånad att den fanns kvar och när jag precis hade avslutat affären så susade det in en kille med bil på tomten som kört 40 mil ända från Vilhelmina. När killen förstod att jag precis hade köpt båten blev han likblek, tittade på den och utbrast – men det var precis den här jag ville ha!’ Jag hade faktiskt tur där, skrattar Micke. − Det är den bästa affär jag någonsin gjort och den finaste sak jag någonsin ägt. Båten fraktades till slut den långa vägen med långtradare till sitt nya hem, Långholmens marina på Södermalm, i närheten av Mickes hem. Båten heter Vidstige, efter figuren i ­Sagan om Ringen, en trashank som egentligen är kung. − Med andra ord, en vacker dag när jag har byggt klart visar den sitt rätta jag!

- Annons -

Text Jeanette Gardner
Foto 
Orlando g Boström

Båtfrälst TV-ankare 2 Båtfrälst TV-ankare 3 Båtfrälst TV-ankare 4 Båtfrälst TV-ankare 5 Båtfrälst TV-ankare 6 Båtfrälst TV-ankare 7

- Annons -