Morgan Alling: Livet bakom scen i Saltsjö-Boo

KATEGORI

Morgan Alling: Familjeliv, Ny Musikal och Husdrömmar i Saltsjö-Boo

Många känner igen Morgan Alling från underhållningsprogram på tv eller som pappa Rudolf i Sunefilmerna. I höst är han aktuell med både musikalroll, föreläsningar och bokskrivande. Hemma i villan i Saltsjö-Boo i Nacka får han en paus från den hektiska tillvaron och laddar batterierna med familjehäng och altanbygge.

”Jag blir lycklig varje gång jag kör in på vår väg och ser huset”

Det är bråda dagar för Morgan Alling. När vi hörs på telefon sitter han i bilen på väg till Chinateatern i Stockholm, där repetitionerna av ”Moulin Rouge! The Musical”, är inne på sluttampen.

I föreställningen spelar han Harold Zidler, ägare av Moulin rouge, en karaktär han själv beskriver som ”en jädrigt osympatisk och samtidigt älskvärd person som driver sin stjärna att göra saker hon inte vill”.

– Det är verkligen fullt ös just nu, men jag gillar det! Nerverna är på helspänn inför premiären, men det brukar falla på plats de sista veckorna. Det är mitt normaltillstånd, att vara ute på lite hal is, säger han förtjust.

Läs också: Camilla Hamid – delar med sig av vinterns söta

Morgan Alling: Mellan Moulin Rouge och Familjeidyll

Vid sidan av Moulin Rouge varvar han föreläsningar om konflikthantering och ledarskap med inspelning av underhållningsprogram för SVT. Samtidigt skriver han på en uppföljare till självbiografin ”Kriget är slut”. Som om inte det vore tillräckligt har familjen på sex personer precis fått ett tillskott i form av dvärgschnauzern, Luna 3 månader som flyttat in hemma i huset i Saltsjö-Boo i Nacka kommun.

morgan alling 1
Foto: Malin Holm

Huset har de senaste åren blivit det ställe där han kan andas ut och koppla av en stund från den hektiska jobbtillvaron. Morgan berättar hur uppväxten i både barnhem och fosterhem tidigt närde en dröm om att en dag bygga ett alldeles eget hus, och för ett par år sen gick drömmen i uppfyllelse. Tillsammans med hustrun Anna-Maria och de fyra barnen Vilhelm, Love, Alva och Edvin gick flytten från myllret på Söder till den naturnära tomten i Saltsjö-Boo.

–  Att äga mitt egna hus och inte vara beroende av någon är något jag velat i hela mitt liv. Det ger en känsla av ultimat frihet, även om banken egentligen äger hälften, skrattar Morgan Alling och fortsätter:

– Jag har ju varit en stadsråtta i hela i mitt liv, flyttat runt och bott i olika lägenheter. När vi fick våra tvillingar som nu är sex år, blev det plötsligt väldigt trångt i lägenheten på Söder. Dessutom blev kontrasten mot vårt lantställe där vi kunde sitta på altanen, dricka kaffe och titta på träden större och större. Vi kände att vi behövde en förändring.

Morgan och Anna-Maria inledde processen med att leta hus. Men det var inte alldeles enkelt att hitta rätt. Med fyra barn behövs många sovrum och mycket plats för förvaring.

– Vi är en stor familj och letade mycket efter just funktion, vilket var svårare än vi trodde att hitta. Du anar inte hur mycket kläder det är som tvättas hemma hos oss under en vecka! Vi behöver ha plats för två tvättmaskiner och många garderober. Men många villor vi tittade på hade istället vackra spabad som tog upp plats i sina källare.

Läs också: Porträtt: Ernst Kirchsteiger

Efter en tids letande utan resultat började de fundera på att köpa en tomt istället och därefter själva bygga det hus de drömt om.

– ­Det är ju slitigt att bygga hus och Anna-Maria var lite skeptisk först, men plötsligt en dag fick jag ett sms i versaler JAG HAR HITTAT DEN!. Sen var det bestämt.

Den gamla sommarstugetomten i Nacka med stora lekytor, äppelträd och gamla ekar gjorde att även Morgan föll pladask.

– Vi sa till varandra att vi måste ha den och att vi fick bygga det hus vi hade råd med.

Familjen Alling fick hjälp av Anebyhus att rita och bygga det hus de drömde om.

– Vi berättade hur vi tänkte kring huset och hur våra drömmar såg ut framåt. Sen ritade arkitekten ett hus utifrån det. Det häftiga var att det blev ett helt annat hus än vi själva hade tänkt. Då förstod jag verkligen kraften i att ha en skicklig arkitekt, berättar Morgan.

­– Det är ju ett ständigt fixande och trixande med hus, precis som vi vill ha det. Dagen efter vi flyttade in började jag bygga altan. Nu har vi massa annat på gång, bland annat i trädgården där vi ska bygga en pergola. Vi planerar också för ett garage. Jag älskar att vara i gång och snickra och bygga och har lärt mig att det inte är så farligt om det blir fel. Det är bara att testa sig fram.

Morgan Alling beskriver de senaste åren som otroligt intensiva för hela familjen både jobbmässigt och privat och att huset hjälper dem att landa.

– Nu är vi på plats sen ett par år och det är helt fantastiskt. Det blev en positiv chock att flytta hit. Här har vi vår känslomässiga oas. Jag får verkligen nypa mig i armen och blir fortfarande lycklig varje gång jag kör in på vår väg.

Om Morgan Alling

Namn: Morgan Alling
Ålder:
55 år (2023)
Gör: Skådespelare, regissör, föreläsare
Familj: Anna-Maria Dal, 44, Vilhelm 15, Love 11, Alva och Edvin, 6 år, dvärgschnauzern Luna 3 månader.
Aktuell med: Spelar Harold Zidler i Moulin Rouge! The Musical! Som har premiär på Chinateatern i Stockholm 14 september.

Text: Sara Steinholtz Sparby

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

- Annons -

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -