Vi är många som genom åren lärt oss snickra av Anders Öfvergård, och kanske inte minst fått lära oss hur man inte ska göra. I vår är han aktuell med ett nytt program där han hjälper familjer som valt att bygga boende på unika platser att uppfylla sin dröm.
Programmet heter Renoveringsdrömmar och är även för Anders ett nytt format. Denna gång blir det inga korta nedslag utan stora, omfattande projekt som tar lång tid att slutföra.
– Det är så förlösande att få träffa den här typen av människor, som har otroligt starka drömmar och visioner och som också förverkligar dem, säger Anders. Detta är något jag velat göra ganska länge, att få möjlighet att berätta på det här sättet och följa med under en lång period istället för bara en episod.
Namn: Anders Öfvergård
Ålder: 56
Familj: Gift med Cecilia, 4 barn
Bor: I villa på Värmdö
Gör: Snickare
Aktuell med: Programledare för Renoveringsdrömmar, onsdagar kl 20 på Kanal 5 och discovery+.
Anders Öfvergård i Renoveringsdrömmar
I programmet får vi följa sju familjer som alla har tagit på sig att renovera ett lite annorlunda projekt och får under resans gång besöka alltifrån en gammal tågstation till en fyr och fallfärdiga, övergivna hus.
– Det är så otroligt inspirerade att följa dessa familjers drömmar, säger Anders Öfvergård. Alla som på något sätt tar sig an ett boende har ju en dröm, men de här familjerna har gått ett steg längre, det är unika byggnader och platser som kommer med en hel del utmaningar. Att få vara en del av den resan och ta del av ”brinnet” hos familjerna är superhäftigt!
Renoveringserfarenheten bland deltagarna är väldigt varierande, en del har lång erfarenhet av att renovera hus medan andra inte renoverat alls, men de ger sig alla i kast med projekten med samma entusiasm.
– Det finns något fint i att folk faktiskt vågar ta sig an och förbarma sig över ett ödehus. I ett av husen har ingen bott på 50 år, men det ligger ju otroligt rätt i tiden att ta vara på det som finns istället för att bara bygga nytt. Det finns massor av hus runt om i Sverige som står tomma!
Unika hus på udda platser är långt ifrån alltid enkla projekt, i serien får vi följa familjerna i både med- och motgång och Anders Öfvergård tycker det är viktigt att båda sidor får komma fram.
– Motgångar är oundvikligt i stora projekt. Det här är familjer som, precis som många andra, ska parera sitt drömprojekt med jobb, barn och höga räntor. Och det spelar ingen roll hur väl man planerar, ibland kommer livet emellan, så är det bara. Det viktiga är då hur man hanterar det och hittar orken att gå vidare.
Några av projekten i programmet är riktigt stora och Anders Öfvergård erkänner att han aldrig hade gett sig på dem för egen del. Kunskapen om mängden jobb och tillhörande kostnader är helt enkelt för stor vilket inte alltid gjort det lätt under inspelningarna.
– Jag tampas med mig själv där, berättar Anders Öfvergård, jag ser ju familjernas iver och vision i det här men kan i vissa fall känna, tack och lov att de inte insett vidden själva, då hade de aldrig gett sig på detta. Men det är ju också det som ger den härliga drivkraften.
För egen del har han nyligen blivit klar med ett fritidshus i Jämtland, att ha byggt själv samtidigt som inspelningarna pågått har gett en hel del inspiration. Till sin hjälp har han haft lokala hantverkare, något han verkligen vill slå ett slag för.
– Jag skulle säga att det är en förbannad skyldighet att anlita någon lokalt, säger Anders Öfvergård. Varför ska jag ta med mig folk från Stockholm när det finns så otroligt många bra aspekter med att anlita folk på plats? Det är dessutom en jättebra möjlighet för oss att lära känna folk och komma in i samhället.
Läs också: Olle Jönsson trivs med lugnet på landet
– Det här är ett fritidsboende för oss, fortsätter Anders Öfvergård, skulle det hända någonting när vi inte är där har jag nu ett helt gäng nya kollegor lokalt, som känner mitt hus. Det är en jättestor trygghet. Jag har hittat skitduktigt folk och är jätteglad!
En hel del snickrande har det ändå blivit på huset i Jämtland och Anders berättar att det varit en ren glädje.
– Det är så otroligt tillfredsställande att få bygga åt sig själv, det ser jag inte som ett jobb, men att bygga på jobbet hela dagarna och sen fortsätta hemma tar lite glädjen ur det. Jag tycker fortfarande att det är väldigt roligt att snickra, men det gäller att hitta en balans så att man orkar hålla geisten uppe. Nu har jag kunnat åka upp ett par dagar i stöten och köra på i lugn och ro, det har varit jättehärligt.
Ja, tid tar det att bygga hus och just tidsuppskattningen är enligt Anders ett av de absolut vanligaste misstagen folk gör i sina byggprojekt.
– Det är nästan hundraprocentigt, det tar alltid längre tid än vad man tror. Men det är ju inte så konstigt, hur ska man ens kunna uppskatta tiden det tar om man inte renoverat tidigare?
Tidsoptimister fanns det gott om även i Renoveringsdrömmar, men där har Anders funnits med som ett bollplank. Även om han inte alltid varit på plats har han kunnat komma med tips och svara på frågor. Att ha någon kunnig att bolla med är ett tips han vill ge till alla som ska ge sig i kast med ett större projekt.
– Jag tycker generellt att vi är alldeles för dåliga på att hjälpa varandra, säger Anders Öfvergård. Och vi har ofta ett kontaktnät som är mycket större än vi tror, det kan vara gamla vänner, barnens kompisars föräldrar eller föräldrar i fotbollsföreningen. Så våga ställa frågan, säg att du håller på och renoverar och fråga om det är ok att du ringer och ställer några frågor! Det behöver inte vara så farligt, det måste vi bli bättre på!
Läs också: Camilla Hamid – delar med sig av vinterns söta
Och till den som blir tillfrågad vill han poängtera att det går alldeles utmärkt att hjälpa till utan att behöva stå och snickra på plats, det kan ofta räcka med att ställa upp och svara på lite frågor per telefon.
Men om man då står inför sin första renovering hemma, vad behöver man egentligen? Vad är det som måste införskaffas innan man drar igång?
– Man kommer väldigt, väldigt långt med en skruvdragare, en hammare, en sticksåg och en cirkelsåg, säger Anders Öfvergård, resten får man anpassa efter hur stort projektet är. Ska man börja riva behöver man kanske ett koben eller en tigersåg, men mitt största råd är: Åk inte och köp en massa verktyg som du knappt vet vad de är!
– Titta på duktiga snickare, den som behöver minst verktyg vinner, för den bygger mer än vad den bär. Den som kan bära med sin sina saker och börja jobba direkt är ju mest effektiv. Och det är inte så roligt att bära så mitt tips är, skaffa verktyg under tiden när du märker att det behövs. Du kommer långt med få verktyg så det är bara att sätta igång. Den största utmaningen är att våga!
Renoveringsdrömmar går att se här!