Olle Jönsson trivs med lugnet på landet

KATEGORI

De fyller både konserthallar och dansgolv, Lasse Stefanz är inne på sitt 57:e år och snart går de in i mello-bubblan. Den 24 februari står de på scen i Melodifestivalens fjärde deltävling i Eskilstuna.

– Melodifestivalen är något särskilt, det ska bli jätteroligt, men det känns lite i magen, säger sångaren Olle Jönsson.

 För Lasse Stefanz är det comeback i Melodifestivalen-sammanhang, 2011 tävlade de med låten ”En blick och något händer”. Och efter sin medverkan i Så mycket bättre är Olle Jönsson om möjligt ännu mer folkkär än sist. Han beskriver Lasse Stefanz bidrag ”En sång om sommaren” som en glad och trevlig låt.

Olle Jönsson 1
Foto: warner music sweden

– Jag får ju inte säga så mycket om den, men jag tror att det är en låt som folk kommer kunna ta till sig. En riktigt bra låt ska träffa folksjälen. Det har mycket med texten att göra, men också att den som sjunger berör med sin sång. Då spelar det ingen roll vilket språk låten är på, säger Olle.

I Lasse Stefanz låtskatt finns onekligen en och annan låt som stämmer in på den beskrivningen. Olle nämner Anna Ternheims ”Minns det som igår” och Darins ”Säng av rosor”, som han tolkade i Så mycket bättre.

– Att få komma ut och sjunga mina versioner av de låtarna har varit fantastiskt, det är två sådana låtar som verkligen berör människor.

Så gott som varje helg rullar Lasse Stefanz turnébuss från Kristianstad mot spelningar runt om i Sverige och övriga Norden. Ett liv som kan vara slitsamt, men samtidigt är det mötet med publiken som är drivkraften att fortsätta.

– Resandet klarar jag mig utan, men tiden på scenen, den är väldigt viktig för mig. När jag har varit ledig ett tag då börjar det dra, då vill jag ut igen. Jag tror att en anledning till att jag har det här yrket är behovet av bekräftelse. När publiken sjunger med i våra låtar, då mår jag som bäst, säger Olle.

Läs också: Anders Öfvergård – fångar renoveringsdrömmar på unika platser

Mellan varven landar han på gården i Röetved i Göingeskogarna utanför Kristianstad. Här, på landet omgivna av skogar och hagar, har Olle och hustrun Gunilla bott i 20 år.

– Här finner jag ro. Att ha nära till naturen och inte känna mig instängd, det är viktigt för mig, säger Olle, som aldrig har tänkt tanken att lämna Skåne för Stockholm.

– Nej, det är ingenting som lockar. Här finns fin natur och jag har nära till allt. Jag vet inte var jag skulle kunna ha det bättre.

Olle Jönsson 2
Foto emeli lager

När han är hemma gör Olle helst så lite som möjligt. Efter intensiva dagar på turné med människor omkring sig från morgon till kväll, är det skönt att bara få vara.

– Jag är inte ett dugg händig och kan inte snickra, det överlåter jag till dem som kan, men jag tycker om att gå här hemma, laga god mat och småpula. På somrarna brukar jag safta och på hösten gör jag egen äppelmust. Vi bor ju mitt i äppelriket.

Olle beskriver sig själv som en samlare och ett intresse är att ha koll på och handla på nätauktioner.

– Jag samlar på gamla Zippo-tändare och har ett tusental, den ådran har jag från min morbror som var antikhandlare, berättar han.

Hattarna och klädstilen har blivit något av Olles signum, det ska vara färgglatt – och joggingbyxor skulle han aldrig ha på sig, inte ens när han går hemma.

– Färglösa kläder, nej det är inte min grej. För mig är det viktigt att synas. Det gäller mina scenkläder, men också privat kan jag gå i kläder som andra tycker är lite extrema. Min fru kan säga: ska du verkligen åka till stan i de där kläderna? Och, ja det ska jag! Jag kan ha randigt och rutigt och gärna grälla färger, det trivs jag i.

Favoriten i hattgarderoben är en klassisk vit eller svart Stetson-hatt, men den rymmer allt mellan himmel och jord.

– Hur många hattar jag har, det vet jag inte, men det är för många. Jag har sommarhattar, vinterhattar och hattar med stora fjädrar. Den mest extrema är min roadkill-hatt, gjord av skinn från djur som blivit ihjälkörda längs Route 66, den tycker jag är fräck.

Efter mer än ett halvt sekel på den svenska dansbandsscenen är Lasse Stefanz musik betydelsefull för många och publiken finns i alla åldrar.

– Att människor vill ha vår musik på sin begravning, det är ett otroligt fint betyg, säger Olle som har sjungit på en hel del begravningar genom åren.

Själv ska han ha ”Mull of Kintyre” av Paul McCartney och Wings på sin begravning, det är redan bestämt.

– Men jag tror inte att Paul McCartney kommer och sjunger, så det får bli någon annan, säger han.

Fakta: Olle Jönsson

Bor: På en avstyckad gård i Röetved utanför Kristianstad.
Familj: Gift med Gunilla, två vuxna barn Dan och Lina.
Ålder: 68 år.
Gör: Sångare i Lasse Stefanz.
Aktuell med: Tävlar i Melodifestivalens fjärde deltävling i Eskilstuna den 24 februari med låten ”En sång om sommaren”.

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

- Annons -

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -