Pernilla Wahlgrens jättelika hus från 1912 är välbekant för de flesta som bor i trakten. Hela nedervåningen rymde nämligen Simon Ejhedens Livs fram till invigningen av Lidingö Centrum i mitten av 1990-talet.

Pernilla Wahlgren med sonen Theo 

Theo, som fyller två år i mars, älskar att vara med mamma Pernilla Wahlgren i köket. Han älskar också äggröra, grönsaker och fiskleverolja!

Pernilla Wahlgren med sit barn Theo

Theo sätter gärna tänderna i ett äpple.
Sedan tre år tillbaka bor Pernilla Wahlgren här med sina barn. När Villaliv hälsar på är äldste sonen Oliver, 19, på besök. Inte för att äta dock, för matlagning är ett av hans stora intressen. Det är inte för inte han har vuxit upp i pappas restaurangkök.

– Oliver lagar så avancerade grejer! Jag kan ringa en vanlig vardag när jag inte orkat göra något skojigare än falukorv och potatismos och då börjar Oliver berätta om hur han gjort bruschetta i ugnen till förrätt och en smaskig pastarätt till huvudrätt. Bara till sig själv! Det skulle jag aldrig göra om jag var ensam hemma – då blir det på sin höjd en macka, säger Pernilla Wahlgren.

Pernilla Wahlgren favoritpryl i köket parmesanrivaren

Favoritprylen i köket: Den stora parmesanrivaren

Benjamin fixar lunch

Men det är inte bara i Emilio Ingrossos restauranger som barnen har lärt sig laga mat. Pernilla Wahlgren har alltid låtit dem hjälpa till i köket, med att hacka lök och grönsöker till exempel.
– Det har gjort att de vågar pröva. Häromdagen när jag kom hem hade Benjamin svängt ihop fettucini med köttfärssås för att han var hungrig.

Samtidigt ringde telefonen. Pernillas bror Niclas Wahlgren och hans Let’s Dance-partner Jeanette Carlsson var i närheten och övade. Fanns det möjligen mat hemma hos syrran?
– Så Benjamin fixade jättegod lunch åt fem personer. Det tycker jag var fantastiskt av en 11-åring, säger Pernilla Wahlgren stolt.

Dottern Bianca är inte lika intresserad av grytorna. Hon föredrar att duka och arrangera bordet så att det blir vackert.

Theo gillar bakning

Minstingen Theo skulle kunna vara en blivande konditor. När mamma svänger ihop en tigerkaka kräver han att få hälla mjölet i bunken och ropar ivrigt:
– Mer! Mer, mamma!

En hel del av mjölet hamnar, till Theos stora irritation, utanför bunken och stänker över hans ben och fötter. Pernilla Wahlgren rusar fram med trasan för att torka honom ren.
– Det är likadant i sandlådan, suckar hon. Han blir tokig om han får sand på händerna. Men jösses, vad gör vi då här, kan man tänka!

Pernilla Wahlgren bakar med sonen Theo i köket Pernilla Wahlgren och Theo Pernilla Wahlgren

Titta så bra det går när Pernilla och Theo ska baka tigerkaka. Mor och son mäter upp, kollar receptet och NEJ! mjölet hamnar på Theos fötter istället för i bunken!

Pernilla Wahlgren kan inte välja vilket hon gillar bäst av matlagning och bakning. De fyller liksom olika funktioner.
– Bakning är kemi och man måste följa recept. Du vet väl att man måste hälla i bakpulvret sist för att inte förstöra den kemiska processen?

Pernilla Wahlgren barnmuggar

Glada barnmuggar piggar upp i köket.

Eftersom det inte finns något skafferi i köket, använder Pernilla Wahlgren ett skåp utan dörrar som förvaring för mjöl, kakao, socker och alla andra torrvaror. Här finns allt man behöver för att snabbt kunna svänga ihop en kladdkaka eller en smulpaj om man får oväntat besök.

Pernilla Wahlgrens kök Pernilla Wahlgrens kök saknar skafferi

Köket saknar skafferi så alla bakprodukter finns i det öppna skåpet.

Galen i koriander

– Matlagning tillfredsställer ett annat behov eftersom man kan experimentera lite hur som helst. Just nu är jag galen i koriander så det blir mycket thaiinspirerad mat.

De som brukar bli bjudna på söndagsmiddag hemma hos Pernilla Wahlgren vet att man inte bör komma utsvulten. Värdinnan kan mycket väl komma inrusande med matkassar i händerna samtidigt som gästerna stiger innanför dörren. Hon sätter dem i arbete och så växer middagen fram medan alla umgås och hjälps åt.
– Om jag ska bo kvar här måste jag verkligen göra om köket. Här finns bara en liten frys och högst sju personer ryms runt köksbordet. Med fem i familjen blir det inte plats till många gäster!

Det finns visserligen gott om plats i det gigantiska vardagsrummet, men Pernilla Wahlgren gillar som sagt kök.
– Det blir så härligt avslappnat att äta i köket.

På väggarna i både kök och vardagsrum hänger ”hjärtetavlor” av konstnären Susan Gudmundsson.
– Jag älskar verkligen hennes tavlor. Susan förlorade stora delar av sin familj i tsunamin och efter det började hon måla hjärtan.

Pernilla Wahlgren hjärtetavlan av Susan Gudmundsson

Hjärtetavlan är gjord av Susan Gudmundsson

Turné med Sjögren

Den 19 mars är det premiär för Christer Sjögrens turné med Pernilla Wahlgren som gäst­artist. Showen är en förlängd version av Sjögrens kritikerrosade krogshow på Tyrol för att fira sina 40 år som artist.
– Själv firar jag 30 år som artist, så det passar väl bra!

Det händer att folk har synpunkter på att barnen Wahlgren ger sig in i showbiz vid så unga år. Senast i raden var Jonas Gardell som gick till angrepp mot Pernilla Wahlgrens mamma Christina Schollin i SVT:s Stjärnorna på slottet och menade att barnen släpades fram i rampljuset.
– Det där är ju så dumt. Visst öppnar barnens efternamn dörrar, men de hade aldrig fått roller om de inte varit bra, säger Pernilla.
– Och varför skulle det vara värre att mina barn lägger tid på musikaler än att andras barn lägger tid på fotboll, hockey eller andra sporter?

För sin roll i Sune på Göta Lejon har Benjamin fått strålande recensioner. Så här skrev till exempel Anders Björkman i Expressen:

”Men showens stjärna, det är Benjamin Wahlgren Ingrosso, som i titelrollen spelar, sjunger och framför allt dansar förbluffande bra. Utstrålning som en liten superstjärna.”

I september ska Benjamin spela Rasmus på luffen tillsammans med Markoolio på Oscarsteatern, men innan dess ska han och syrran Bianca ut på turné med Astrid Lindgren-föreställningen Hujedamej va många sånger.
– Min bror Linus är också med och hans fru Jessica, som är make up-artist. Och en massa andra barn – så det blir lite som att vara på kollo!

Pernilla Wahlgren hemma i sitt kök

Text: Ingrid Carlqvist, Foto: Magnus Sandberg