Sanna Nielsens guldstunder

Artisten Sanna Nielsen från Edenryd laddar batterierna hemma på tu man hand tillsammans med nära och kära. Här berättar hon personligt om hur hon kopplar av och myser i soffan med sambon Joakim.

SANNA_NEILSEN-20140308-6807.JPG

När Sanna vann den svenska Melodifestivalen 2014 med låten Undo var det sjunde gången hon tävlade. Hon blev trea i Eurovision Song Contest.

Kanske är det utmaningarna hon jagar, Sanna Nielsen, när hon vågar ge sig in i det ena nya projektet efter det andra. Den röda tråden har förstås alltid varit musiken. Fram tills i slutet av januari i år har hon spelat den blonda och modiga Lara i den kritikerrosade musikalen Doktor Zjivago på Malmö Opera.

Det gångna året har varit hektiskt för Sanna. Mellan plattor, turnéer, segern i Melodifestivalen och musikalstjärna, hittar hon emellanåt strödagar där hon verkligen kopplar av.

– Det är viktigt att få hämta ny energi emellanåt och då vill jag inte göra någonting alls.

SANNA_NIELSEN_LIGGANDE.JPG

Sanna var bara 11 år när hon började sjunga professionellt. Hon blev den yngsta som någonsin legat på Svensktoppen. Det berättade hon i sitt sommarprat på P1 i somras.

Drömmen om att spela en musikal har alltid funnits där.

– När de ringde och frågade mig om jag ville spela Lara, så tvekade jag inte alls. Kanske var det bra att jag inte hade någon förhandsinformation eller ens läst boken. Då kunde jag forma rollen själv.

Kritiker och media har berömt Sannas talang på teaterscenen.

– Jag har ju alltid stått på scen som Sanna Nielsen, fått vara den jag själv är och sjunga. Men det är en helt annorlunda grej att vara med i ett sådant fantastiskt teaterprojekt. Det är frågan om att agera i en ensemble, jobba med mimik och gester, sjunga en annan typ av musik än vad jag är van vid, öva repliker, prova kostymer, sätta på sig en peruk.

– Det har varit så fantastiskt kul och stimulerande. Jag har självklart lärt mig massor också och jag känner verkligen att jag har fått utvecklats på ett annorlunda sätt. Jag tycker ju om att utmana mig själv och kan mycket väl tänka mig att tacka ju till musikaler igen, säger Sanna och ler.

Sanna_N_Villaliv

Sen många år har hon drömt mon att en dag få leda programmet. Och hon lovar att bjuda på sig själv!

Pop och dansband

I 20 år har Sanna stått på scenen som artist och under tiden har hon klivit rakt in i våra hjärtan. Hon var bara 11 år gammal 1996, när hennes låt  ”Till en fågel” seglade in på en andraplats på Svensktoppen för att bara en vecka senare hamna på första plats. Sedan dess har karriären som pop- och dansbandssångerska gått spikrakt uppåt.

Under åren har vi sett henne framträda i många populära teveprogram och musikgalor och hört henne sommarprata. Förra året vann hon Melodifestivalen med låten “Undo” och blev trea i Eurovision Song Contest i Köpenhamn.

Sanna är bäst på vad hon gör och har själv tävlat i Melodifestivalen sju gånger, men debuterar i år tillsammans med Robin Paulsson som programledare för Sveriges mesta underhållningsprogram.

– Adrenalinkicken kommer nu i samband med premiären.

Det ska bli kul och extremt roligt att få göra något annat i melodifestivals-sammanhang. Jag är så förväntansfull och det kommer att gå bra allra helst som jag har stöd av Robin som är en trygg och erfaren person.  Men det blir en utmaning att prata framför kameran och skoja med publiken i årets populäraste program.

 

Borta bra men hemma bäst

Sanna reser konstant mellan olika framträdanden. När hon är hemma i bostaden söder om Stockholm känns det nästan som lyx att få koppla av från artistlivet. Hon bor sedan flera år ihop med gitarristen Joakim Ramsell och de båda värnar om sina guldstunder tillsammans.

– Gränsen mellan privat och personlig kan vara hårfin för en artist och jag behöver att få ha mitt privatliv. Men jag bloggar ju och lägger ibland ut bilder, men tänker alltid: vill folk verkligen veta vad jag äter till middag?

– Jag har så mycket människor omkring mig hela tiden. Min kvalitetstid vill jag spendera med Joakim och mina vänner, äta lite god mat, ta ett glas vin, umgås, prata eller bara krypa upp i soffan framför teven i vardagsrummet.

– Jag tycker det är kul med inredning, men vi bor ju mest på hotell, så pyssel och pynt hemma blir det inte så mycket tid för. Däremot vill jag skapa en harmoni med färgerna så att det matchar. Sen kan man förhöja stämning och trivsel hemma med levande ljus och några sköna kuddar eller genom att ställa några vackra blommor i en fin vas.

– För mig är det livsviktigt att få släppa taget om allt görande, andas ut och verkligen få vila. Emellanåt. Det är alltid härligt att komma hem och då vill jag leva kravlöst, kunna gå till affären och handla något i mysbyxor utan smink och få tid med Joakim så att vi kan ägna oss åt varandra och bara få vara.

Sannas harmoni

• Ladda batterierna, koppla av och tänk inte på vardagen och jobbet. Kosta på dig egen tid och gör det du vill göra så du hinner ikapp dig själv.

• Sköna ljusa färger på soffor och fåtöljer kombinerat med murriga färger ger en mysig ton och känsla. Sen kan man bulla upp med kuddar som ger en färgklick.

• Det blir alltid hemtrevligt att skapa stämning med levande ljus eller värmeljus. Ta inspiration av vackra snittblommor i en snygg färgkombination.

Fakta:

Namn: Sanna Victoria Nielsen

Yrke: Artist Bor: I Årsta i Stockholm  Familj: Sambon och gitarristen Joakim Ramsell, föräldrar, syskon och syskonbarn

Aktuell: Programledare tillsammans med Robin Paulsson i årets Melodifestival.

Text: jeanette gardner