PORTRÄTT: Färg & Blanche

KATEGORI

VILLALIVET INTERVJUAR: FÄRG & BLANCHE

FAKTARUTA

NAMN: Fredrik Färg, 37 år, designer och Emma Marga Blanche, 34 år, designer.
FAMILJ: Ett par, sen 10 år.
BOR: på Södermalm i Stockholm.
ARBETAR: Ateljé och verkstad i ett gammalt garage på Södermalm.
AKTUELLA: Årets designer, utsedda av Elle i februari. Är representerade på Nationalmuseet i Stockholm.

“Alla mina senaste
mönster handlar om
att rädda naturen.”

Färg Blanche 1
– Fåtöljen Long Neck är gjord av en polyesterfilt och inspirerad av samuraj-skydd. Den är resultatet av ett samarbete mellan Färg & Blanche och svenska Bolon och ställdes ut på möbelmässan i Milano 2017.

Färg & Blanche är designduon som utmanar sig själva och möbelbranschen. De bryter regler, gör misstag och experimenterar. I februari fick de utmärkelsen Årets designer.

Vi jobbar intensivt, men vi gör det vi vill och livet är ju härligt, säger Fredrik Färg.

Det är en iskall februaridag, mitt under Stockholm design week. Emma och Fredrik har jobbat nonstop i fyra månader med sin utställning. I ett jugendhus på Bondegatan, som varit privatbostad och knäckebrödsfabrik, visar de sina möbler och fjorton nya designobjekt. Det är en historisk och rolig vandring bland pelare, ornament och stjärnparkett.

Fredrik och jag får en pratstund i en av salongerna. – För Emma har det varit en dröm att göra nåt på den här platsen. Hennes farmors farfar kom hit från södra Sverige till Stockholm runt 1860, fick jobb under ryskturkiska kriget och vandrade sedan tillbaka till Stockholm. Han startade egen knäckebrödstillverkning och efter ett antal år byggde han det här huset. Att jobba med sin historia är väldigt givande.

Man får en förståelse för tiden som varit, samtidigt som man tittar långt framåt. Det blir något mer än en möbel.

Emma Marga Blanche är uppvuxen i franska Chamonix, i en konstnärsfamilj. Fredrik Färg är från Lysekil och är utbildad möbelsnickare i grunden. De träffades för tio år sen och har jobbat och levt ihop sen dess.

Som personer är vi ganska olika.

Men vi förenas i det vi gör. Jag tar hand om tekniska konstruktioner och bygger. Emma är mer visionär, hon håller i helheten och planeringen.

Färg Blanche 2

Båda har jobbat hårt för att ta sig fram i branschen. På några år har de medverkat i fyrtio utställningar i sexton länder. – En extremt tuff resa, och kostsam, men det finns en positiv kraft och man hjälper varandra.

Båda är utbildade inredningsarkitekter. Emma från LISAA School of art and design, i Bretagne och Fredrik på HDK, Högskolan för design och konsthantverk, i Göteborg.

Att skapa objektet till rummet och människan är min fascination i det hela, snarare än inredning. Vi vill bidra med kvalitet. Vi gillar att utforska och är öppna för vad som händer i processen. Det kan leda nån helt annanstans.

Som designers söker de nya bättre lösningar för uppdragsgivare som BD Barcelona Design, Gärsnäs, Petite Friture och Design House Stockholm.

Det handlar om funktion, material, hållbarhet och hantverk. Uppdraget att göra en nytolkning av den klassiska Emma-fåtöljen fick de av Gärsnäs.

– Istället för att använda trä, som är ett hårt material, ville vi ha en textil struktur som fåtöljens skal. Då kunde ryggen bli flexibel och röra sig med kroppen. Sömmarna ger stadga till ryggen och är en del av uttrycket och hantverket. Den är väldigt bekväm att sitta i.

Bra möbelkvalitet kostar mer. Men är vi beredda att betala för det? – Konsumtion är ju inte bra för miljön. Mitt tips är att tänka igenom köpet noga och fråga sig själv: Vill jag verkligen ha det här under en längre tid? Kan det gå i arv till mina barn? Det är bättre att köpa en eller två nya saker och sen begagnat, istället för att köpa allt billigt.

Förutom miljötänkandet är det två stora trender som genomsyrar våra liv och inredningen, nu och i framtiden, tror Fredrik. Smarta hem med den nya tekniken, och tillbaka till naturen.

De har redan förändrat hur vi människor jobbar. Jag och Emma har inte ens fast ström ute i skärgården där vi jobbar på somrarna, men det går ändå. Om några år har vi kanske enbart talsvar istället för tangentbord, och då behöver vi inga skrivbord längre!

”Vi inspireras mycket av mode,
skrädderi och sömnad.”

 

Färg Blanche 3
Fåtöljen Emma för Gärsnäs valdes till årets möbel 2013 av Sköna hem.

TEXT: Eva Linetti Eva Linetti@villalivet.se

FOTO: Studio Färg & Blanche och Johan Lindskog

- Annons -

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -