- Annons -

VILLALIVET INTERVJUN: Tareq Taylor

Det har gått ett år sedan Tareq Taylor bröt nacken i en kitesurfingolycka. Nu är han tillbaka med ny kokbok och är en av de drivande krafterna i kampen för Sveriges restauranger i coronakrisen.

GÖR: Kock, driver restaurangerna Kockeriet (Malmö) och Paul Taylor Lanthandel (Stockholm, tillsammans med Paul Svensson). Hyllad kokboks-författare, en av programledarna i TV4:s långkörare Trädgårdstider.
BOR: Villa i Lomma, Malmö.
FAMILJ: Hustrun Kristina, dottern Ellen.
AKTUELL: Kokboken Det goda livet (Bonnier Fakta), tillsammans med Sara Ask.

”Jag vill försöka göra skillnad”

Änglavakt och en otrolig återhämtning. Så sammanfattar han själv händelsen. Den där soliga septemberdagen 2019 när kitesurfingen slutade med en okontrollerad rotation ner i grunt vatten. Det kunde ha lett till katastrof, men utmynnade i ett välsignat halleluja.

– Jag hade en otrolig tur, det var på håret att jag blev förlamad. Men istället fick jag en andra chans, en biljett från ovan som säger att jag inte är klar med livet, säger Tareq Taylor. Rädslan då han låg orörlig i en sjukhussäng med nackkrage och väntade på operation var tuff, ingen visste hur utgången skulle bli. Men både operationen och den tidiga rehabiliteringen gick över förväntan och ganska snart förstod han att livet skulle få fortsätta ungefär som vanligt.

– Min tacksamhet är så stor. Den har blivit som en helt ny drivkraft att ta tag i saker och att vara vaksam på sådant som är viktigt. Olyckan har inte förändrat mig som person, men jag är medveten på ett annat sätt.

När coronakrisen slog till och restaurangvärlden hamnade i fritt fall startade Tareq tillsammans med en mängd andra krögare nätverket ”Tillsammans ur krisen” och gav sig i debatt med regeringen om hur den akuta situationen borde tacklas.

– Till min förvåning kände jag att jag blev hörd, det var en väldigt bra känsla. Men krisen är fortfarande obeskrivligt tung för krögarna. Börjar hoppet återvända i branschen? – Jag skulle nog vilja säga att det aldrig har lämnat den. Men många små restauranger drivs på ångor nu och det handlar om människor som investerat allt de har i sin dröm. Flera av de tidiga konkursbesked som kom togs efter strategiska, ekonomiska beslut, men för de flesta krögare handlar det inte om en ekonomisk kalkyl, utan om ett livsval.

Servicebranschen behöver stöd utformat efter hur den faktiskt fungerar och ser ut, det tycker jag inte vi har fått och det gör mig lite besviken. Jag tycker också att regeringen har misslyckats med att förmedla trygghetskänsla, det är upp till varje företagsledare att överleva i det här. Jag tänker inte ens jämföra mig själv med det generella akuta läget, mina verksamheter är ju priviligierade på grund av mitt namn.

Vad måste göras annorlunda?

– Det här är inte över och jag tycker man ska vara öppen för att den svenska modellen kanske inte är den enda vägen att gå. Vi är i en långvarig situation som det har visat sig att vi inte haft någon beredskap för och den biten vill jag angripa. Vi måste ha bättre ekonomiska och samhällsmässiga verktyg. Den period som vi nått nu är den mest kritiska hittills, för det är nu det avgörs hur vi kommer vidare. Samhället är uppdelat i tre läger: de rädda, de laglydiga och de som inte bryr sig, och här har vi mycket att jobba med.

För bara någon vecka sedan kom Tareqs senaste kokbok, Det goda livet, som han gjort tillsammans med dietisten Sara Ask. Här finns en stor del av hans egen livsfilosofi och inställning till mat och hälsa.

–Det handlar ju om att få grunderna för matlagning så att man sedan kan experimentera själv. Min favoritguide i köket har alltid varit klassikern Vår kokbok, den har en form av ABC-känsla i sig som jag inspirerats av i Det goda livet. Jag hoppas man ska använda boken utifrån sitt eget liv och sina egna tankar om hur man bör äta för att må så bra som möjligt. Vi är alla olika och kosten påverkar våra kroppar och vårt sinne på olika vis. Tareq vet vad han talar om. För några år sedan gick han med plågsam ledvärk, vaknade varje morgon med smärtor och stelhet och läkarna tog prover för både reumatism och artros utan att det gav något. Till sist rekommenderades medicinering och operation av handlederna. Genom nya, medvetna val på tallriken blev inget av det nödvändigt och idag är värken helt borta.

– Jag började laga alla mina egna måltider från grunden och uteslöt tillsatser och socker. När jag vaknade en morgon efter två veckor insåg jag att jag inte hade ont. Jag vände mig till vården och frågade om mina besvär kunde vara kostrelaterade, men det fick jag inget gehör för. Då gick jag tillbaka till att äta som vanligt och ganska snabbt kom värken igen. Det var bevis nog för mig.

Vad är kärnproblemet i modern kosthållning?

– Att vi inte är gjorda för den komplicerade, kemiskt processade mat som erbjuds överallt. Människokroppen har inte utvecklats lika mycket som tekniken. Maten blir en belastning, istället för en byggsten som håller oss friska och starka. Min kosthållning handlar inte om absolutism, en sådan linje blir snabbt kontraproduktiv, utan den handlar om sunt förnuft och ett ”gammaldags” sätt att laga och äta mat på.

Hemma i köket har han sällskap av 17-åriga dottern Ellen som kommit trea i Sveriges yngsta mästerkock och älskar att experimentera med recept och smaker. – Dagens unga tar för sig på ett sätt som jag och min generation aldrig gjorde. Jag tycker det är jättemysigt när Ellen och hennes kompisar går loss hemma i vårt kök.

Några tips för att locka ointresserade barn in i köket?

– Beröm allt de bjuder på oavsett hur det smakar och låt dom hållas och kladda utan förmaningar. Det lägger grunden för att köket ska bli en kul och positiv plats att vara på i livet, en plats utan krav och där man mår bra med sig själv.

”Jag hade en otrolig tur, det var på håret att jag blev förlamad”

Läs Tareqs recept på tomatsoppa med frikadeller här!

Läs Tareqs recept på Linsbolognese här!

- Annons -