- Annons -

Skådespelaren Robin Stegmar bor sedan några månader i ett helt nytt egenritat hus i Åsa, en populär badort söder om Göteborg. Här tipsar Robin om sina knep för att få en lantlig känsla i köket.

Namn: Robin Stegmar
Yrke: Skådespelare
Bor: i Åsa utanför Göteborg
Familj: hustrun Mia, sonen Elvis 2 år
Gör just nu: spelar i komedin Zpanska flugan i Malmö

Robin Stegmar passar på att laga en god fransk klassiker, en Boeuf Bourguignon, när han tar emot i sitt lantligt romantiska kök. Bakgrundsmusiken kommer från en gammal Grundig radio.
− Helst lagar jag mustiga grytor med svamp och en massa ingredienser som får koka länge, säger Robin som med vant handlag provsmakar och kryddar på.
Robin är en entusiastisk kock. Få vet att när Robin var ung drev familjen en säsongsrestaurang och fiskerökeri i Nyköping.
− Mitt kök är utan tvekan ett favoritrum. Här serveras frukost, lunch och middag, så köket blir ju en trevlig samlingspunkt, där man sitter tillsammans hela familjen. Jag älskar stora ytor och vill ha det stort nog för att kunna bjuda hem gäster på middag, sitta ihop och laga maten tillsammans. Det är ett trevligt sätt att umgås på.

Uppvuxen med teater

Robin stod på scen redan i tidig ålder. Hans pappa är skådespelaren och regissören Rino Brezina med egen teater, Teater Sörmland, så steget till Teaterhögskolan i Göteborg var inget jättekliv för Robin. Robins mångsidiga karriär spänner över både teater på scen, långfilmer och tevereklam. Han har medverkat i farser som Ett makalöst bröllop och En fyra för tre, långfilmer som Vi hade i alla fall tur med vädret – igen och spelat mer dramatiska roller i Hamlet och Stormen. De flesta TV-tittarna känner igen Robin från den klassiska reklamfilmen där han var ICA-Roger, den osäkre, trevlige medarbetaren i mataffären.
− Jag har haft förmånen att få vara med i mycket olika produktioner och fått en bra bredd i min karriär. ICA-reklamen har både hjälpt mig och stämplat mig. Ibland blir man lite rädd att hamna i ett fack, men samtidigt är det ju kul när folk känner igen en också. Just nu spelar Robin i den klassiska komedin Zpanska flugan tillsammans med Peter Dalle och Suzanne Reuter, en produktion som flyttat från Chinateatern i Stockholm och nu kan ses på Nöjesteatern i Malmö.

Robin Stegmar – noga med detaljerna

− Vi bodde tidigare i lägenhet i centrala Göteborg, men längtan till att bo nära vattnet har alltid funnits. − Huset har vi ritat själva och en arkitekt gjorde de sista detaljerna. Vi började bygga i oktober och i februari stod huset klart på drygt fyra månader. Vi har ändrat planerna här och där under vägen, men nu är vi nöjda och bor 140 meter från havet. Genom de stora fönstren har vi en fantastisk utsikt. Allt verkar genomtänkt och noga planerat. Ett romantiskt bondkök i ljus inredningsstil som ändå är modernt med rostfri ugn och spis är monterade i bekväm arbetshöjd, gott om avställningsplats och bänkar att skära och förbereda för matlagningen. Den öppna spisen skapar en mysig atmosfär. Man har valt att lägga in värmeslingor i det robusta trägolvet.

− Med lite fantasi kan man göra mycket för att det ska kännas genuint och vackert. De gamma rutiga glasvitrinskåpen ger också en charmig patina, tycker Robin.
− När vi sålde vår lägenhet och vårt sommarhus i Mariestad så fanns det många härliga gamla prylar kvar i huset som vi tog med oss, stringhyllor och andra snygga 50-tals möbler, som är jättedyra att köpa idag. Vi tycker det bidrar till att skapa en gammaldags stil. Gamla plåtburkar, den rostiga järnhyllan i taket med gröna sirliga växter och öppna hyllor gjorda av gamla plank från Norrland med barken kvar istället för traditionella skåp, är också en tuff detalj som ger en luftig och lantlig känsla.

− Nästa projekt vi ska ge oss på är att hitta ett stort genuint matbord som passar in i den öppna planlösningen mellan rum och kök. Då får vi en stor yta att umgås på mellan rummen som samspelar på ett fint sätt. När våren kommer planerar Robin att bygga till två altaner. − Det är klart att vi ska ha en altan i kvällssol med utsikt över havet och en till utanför sovrummet. Jag tycker inte att man ska snåla med plats här utan tänka på att ha rejält med utrymme. Familjen har genomgående valt energisnåla lösningar från kylskåp och spis till LED lampor och luftvärmepump. − Det fina med att planera sitt boende själv är att du kan tänka både på pengarna och miljön, eller hur?

Text: Jeanette Gardner
Foto: Jacob Karström

Robin Stegmar kryddar med lantlig charm 1 Robin Stegmar vid trappan Robin Stegmar om sitt drömhus Robin Stegmars filmaffisch Robin Stegmar i köket Robin Stegmars skafferi Robin Stegmars hyllplank med bark

 

- Annons -